Rytų Ukrainos gyventojai spėja, kad V.Janukovyčius - Donecke

Skystas dūmelis

Žurnalistai aplankė V.Janukovyčiaus tvirtovę Donecke, bet į ją patekti nepavyko.<br>AP nuotr.
Žurnalistai aplankė V.Janukovyčiaus tvirtovę Donecke, bet į ją patekti nepavyko.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 26, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:29 PM

Paslaptis dėl nušalintojo prezidento buvimo vietos šalies dėmesį kausto nuo penktadienio, kai jis pabėgo iš sostinės – po kelias dienas trukusių kruvinų susirėmimų tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų. Daugelis mano, kad jis slepiasi kažkur Rytų Ukrainoje, kur dauguma gyventojų kalba rusiškai.

„Esu tikras, kad jo nerasime. Tiek daug žmonių tiek dienų jo ieško“, - sakė vietos ugniagesys Vitalijus, kuris lydėjo AFP reporterius.

Minėta prabangių vilų grupė keli kilometrai už pramoninio Donecko miesto atrodo visai negyvenama, neskaitant to dūmelio iš kamino.

„Jei ką nors žinočiau, pasakyčiau ir gaučiau didžiulį atlygį“, - sakė Vitalijus.

Doneckas, kuriame gyvena 1 mln. gyventojų, yra Donbaso kasyklų regiono širdyje, kur V.Janukovyčius 1950 metais gimė.

Neįmanoma patekti į įspūdingas jo valdas šalia Donecko, Rainio gatvės 65-uoju numeriu pažymėtoje vietoje. Teritorija apjuosta pušų ir aukštos plytų bei cemento sienos su metaliniu barjeru viršuje.

Niekas neatsako į skambutį prie įspūdingų rudų durų. Sargo namelis tamsintais stiklais taip pat atrodo tuščias.

Tylą, kuri gaubia šią prabangos salą tyrų viduryje, nutraukia tik šuns lojimas.

Buvęs prezidentas yra ieškomas dėl „masinių žudynių“ po praėjusios savaitės smurto Kijeve, pareikalavusio apie 100 žmonių gyvybės. Dėl šio smurto prezidentas nusišalino, žlugo visa jo vyriausybė.

Antradienį parlamentas pritarė rezoliucijai, kuria raginama apkaltinti V.Janukovyčių nusikaltimais žmoniškumui ir teisti Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme (TBT) Hagoje.

Nuo to laiko, kai V.Janukovyčius tos kruvinos savaitės pabaigoje pabėgo iš prezidentūros rūmų Kijeve, sklinda neįtikėtini gandai.

Jo sąjungininkams paliekant sostinę po to brutalaus protestuotojų vaikymo, V.Janukovyčius buvo matytas tik per trumpą pareiškimą televizijai, kuriame įvykius šalyje pasmerkė kaip „valstybės perversmą“ ir palygino protestuotojus su „neonaciais“.

Vidaus reikalų ministro pareigas einantis Arsenas Avakovas „Facebook“ parašė, kad V.Janukovyčius šeštadienį bandė pabėgti iš šalies, iš Donecko oro uosto, o kitą dieną su apsaugininkų komanda ir ginklų arsenalu pabėgo į Krymą.

Tačiau daugelis žmonių Donecke mano, kad jis vis dar kažkur čia.

„Manau, kad jis yra Donecke ir slapstosi“, - didžiulėje Lenino aikštėje, kur antradienį kelios dešimtys demonstrantų protestavo prieš revoliuciją, sakė studentas Markas.

Kiti teigia, kad jis yra Krymo uostamiestyje Sevastopolyje, kur dislokuotas Rusijos Juodosios jūros laivynas.

O galbūt jis jau pabėgo iš šalies? Niekas nieko tiksliai nežino.

Viena tikra: Donecke – jo buvusiame feode, kurį jis kaip gubernatorius valdė 1997-2002 metais, - liko mažai jo sąjungininkų.

22 metų studentas Dmitrijus tvyrančias nuotaikas apibendrino taip: „Jo pabėgimas iš Kijevo buvo išdavystės aktas. Jis apleido savo žmones“.

Slėptuvė gali būti Sevastopolyje Anksčiau žiniasklaida buvo paskelbusi, kad V.Janukovyčius galbūt slapstosi kuriame nors iš Rusijos jūrų pajėgų dalinių. 

Rusijos Juodosios jūros laivyno, kurio bazė yra Krymo uostamiestyje Sevastopolyje, štabas trečiadienį atsisakė komentuoti šiuos pranešimus. 

„Gandų nekomentuojame“, – vienas aukšto rango Juodosios jūros laivyno atstovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.  Tačiau šią informaciją iš dalies patvirtino Ukrainos vidaus reikalų ministro pareigas einantis Arsenas Avakovas. Jis trečiadienį pareiškė, kad viena iš priežasčių, kodėl nebuvo imtasi griežtų Viktoro Janukovyčiaus paieškos ir sulaikymo priemonių Kryme, buvo jėgos struktūrų siekis neleisti, kad kiltų ginkluotas konfliktas. 

„Aš manau, kad mes neturime leisti kilti jokiems kariniams pasipriešinimams ir konfliktams. Pasakysiu gana atvirai, kad tai buvo viena priežasčių, kodėl tą naktį, kai su Valentinu Nalyvaičenka (Saugumo tarnybos vadovu) buvome Kryme, Sevastopolyje, mes netęsėme griežtų veiksmų Viktoro Janukovyčiaus atžvilgiu..., nes tuomet supratome, kad mums svarbesnis yra Krymo likimas ir ramybė, nei Janukovyčiaus reikalai“, – A.Avakovas sakė trečiadienį per spaudos konferenciją.

Naikinami režimo likučiai

Trečiadienį Ukrainoje vykdant tyrimą nušalintojo prezidento atžvilgiu dėl įtarimų „tyčiniu nužudymu“, trečiadienį buvo atliktos kratos V.Janukovyčiaus biuruose ir kituose pastatuose, tarp jų - nacionaliniame banke. 

Savo interneto svetainėje paskelbtame pareiškime generalinė prokuratūra nurodo: „Vykdant kriminalinį tyrimą buvo atliktos kratos prezidento administracijos, nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos, nacionalinio banko ir buvusios Janukovyčiaus rezidencijos patalpose“.

 Taip pat Ukrainos prezidento pareigas einantis Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas oficialiai atleido iš pareigų V.Janukovyčiaus administracijos vadovą Andrijų Kliujevą.

A.Kliujevas atsistatydinimo raštą įteikė vasario 23 dieną, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė jo atstovas Artiomas Petrenka. 

Jis taip pat patvirtino informaciją, jog A.Kliujevas buvo pašautas šturmuojant jo namą viename Kijevo priemiestyje. 

O.Turčynovas taip pat atleido iš pareigų valstybės kanclerį Andrijų Kravecį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.