Ukraina siūlė postą buvusiam Gruzijos prezidentui M.Saakašviliui

Buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis iš naujosios Ukrainos valdžios gavo pasiūlymą užimti aukštus valstybinius postus, praneša liga.net.

Pasak M.Saakašvilio, jo širdis Ukrainoje, bet egzistencija priklauso Gruzijai.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo.
Pasak M.Saakašvilio, jo širdis Ukrainoje, bet egzistencija priklauso Gruzijai.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 26, 2014, 10:24 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:29 PM

Apie tai M.Saakašvilis prisipažino televizijos „Rustavi-2“ laidoje „Pasirinkimas“.

„Buvo paradoksalių pasiūlymų, tarp jų – užimti aukštas valstybines pareigas, tiek atvirai, tiek asmeniniuose pokalbiuose, bet aš, suprantama, neturiu tokių planų“, - sakė Gruzijos politikas, šiuo metu esantis Kijeve.

Pasak M.Saakašvilio, jo širdis Ukrainoje, bet egzistencija priklauso Gruzijai.

„Patarimais, viskuo, kuo galėsiu, padėsiu, bet tai, ką turi padaryti jie, mes negalėsime padaryti, jiems reikia daryti skubias reformas“, - sakė jis.

M.Saakašvilis pridūrė, kad labai ilgisi Gruzijos, bet dėl daugybės priežasčių priėmė sprendimą išvykti į JAV. Jis 2013 m. pabaigoje po pralaimėjimo prezidento rinkimuose pabėgo į JAV.

Buvęs Gruzijos vadovas planuoja dėstyti JAV Tuftso universitete, dirbs jo padalinyje - Fletcherio mokykloje, kurioje ruošiami diplomatai ir teisininkai.

Sekmadienį, vasario 23 d., M.Saakašvilis kreipėsi į ukrainiečius nuo Maidano scenos. Jis tada pareiškė, kad „Europos širdis šiuo metu plaka ne Briuselyje, o Kijeve“.

Po M.Saakašvilio interviu  „Rustavi-2“,  Gruzijos premjeras Iraklijus Garibašvilis pareiškė, kad M.Saakašvilis gali laisvai grįžti į savo šalį. 

„Jis išvyko iš šalies po prezidento rinkimų. Nepasakyčiau, kad liaudis jo ilgisi, tačiau, žinoma, jis gali grįžti. Jis kol kas tebeturi galiojantį Gruzijos pasą“, – šalies žiniasklaida trečiadienį citavo premjerą, šiuo metu viešintį Jungtinėse Valstijose. 

Tačiau abejotina, kad M.Saakašvilis ryžtųsi grįžti į tėvynę, kur jo lauktų teismas.

Gruzijos savaitraštis „Asaval dasavali“ trečiadienį nurodė, kad tyrimas dėl buvusio šalies premjero Zurabo Žvanijos mirties 2005 metų kovą jau baigtas, tačiau prokuratūra kol kas neskelbia išvadų, nes buvo „išaiškintas tiesioginis buvusio prezidento M.Saakašvilio dalyvavimas Zurabo Žvanijos nužudyme“. 

Cituodamas šaltinius prokuratūroje, savaitraštis rašo, kad Z.Žvanija buvo nužudytas prezidentinėje rezidencijoje „Šavnabada“ Tbilisio apylinkėse, dalyvaujant M.Saakašviliui ir tuomečiam vidaus reikalų ministrui Vano Merabišviliui. 

Vėliau aukos kūnas esą buvo įkeltas į dėžę nuo televizoriaus ir atvežtas į vieną konspiracinį butą Tbilisyje, kur buvo inscenizuota mirtis dėl nelaimingo atsitikimo – apsinuodijimo smalkėmis. 

„Yra slaptas garso įrašas, kuriame girdimas Saakašvilio balsas: „Dabar išvežk lavoną ir padaryk, kaip susitarėme“, – rašo „Asaval dasavali“. 

Tačiau Gruzijos generalinė prokuratūra nurodė „Interfax“, kad tyrimas dėl Z.Žvanijos mirties dar nebaigtas, ir atsisakė pateikti komentarų. 

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.