V.Janukovyčiaus aplinka skendo aukse. O kaip gyveno opozicija?

Pakraupę nuo auksu tviskančių buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus, buvusio generalinio prokuroro Viktoro Pšonkos, Regionų partijos veikėjo Jurijaus Ivaniščenkos namų, Ukrainos portalo korrespondent.net žurnalistai nepamiršo aplankyti ir opozicijos lyderių – į šalies prezidentus kandidatuojančio Vitalijaus Klyčko, Arsenijaus Jaceniuko ir Olego Tiagniboko.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 26, 2014, 10:54 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:25 PM

Palyginti su nuverstos valdžios lyderiais, O.Tiagnibokas, V.Klyčko ir A.Jaceniukas yra skurdžiai, nors pastarieji du deklaruoja esantys milijonieriai.

V.Klyčko turi tik vieną butą

121 milijoną 300 tūkst. grivinų santaupų (daugiau nei 33 milijonai litų – Red.) 2012 metais deklaravęs partijos „Udar“ („Smūgis“) lyderis V.Klyčko gyvena Kijeve, Bogdano Chmelnickio gatvėje, priešais Vokietijos ambasadą.

Anksčiau viename Kijevo gyvenamųjų rajonų gyvenęs V.Klyčko, šį 1901 metais statytą namą nusižiūrėjo 1999 metais.

Nors namo stogas buvo įgriuvęs dar nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, kai ant jo užkrito bomba, miesto centre norėjusiam gyventi V.Klyčko tai nebuvo kliūtis.

„Buvo pasirašyta investicinė sutartis, pagal archyvo duomenis atstačiau sudegusią mansardą, suremontavau namo išorę, įrengiau liftus. Visa tai man kainavo apie milijoną dolerių“, – korrespondent.net žurnalistams pasakojo vienas opozicijos lyderių.

Dabar V.Klyčko butas yra per tris aukštus. 225 kvadratinių metrų bute yra šeši gyvenamieji bei keturi vonios ir tualeto kambariai.

Didžiausią buto dalį užima dvi erdvios svetainės, vienos jų lubas puošia spalvotas vitražas. Toliau – biblioteka, kurios grindys iš peršviečiamo grūdintojo stiklo, dar toliau kukli virtuvė, iš kurios atsiveria vaizdas į Vladimiro soborą.

Kaip sako pats V.Klyčko, svetainės yra jo mėgstamiausia vieta namuose: „Turiu kompleksų, vaikystėje tėvams būdavo sunku man surasti tinkamo dydžio drabužių, 47 dydžio batų buvo beveik neįmanoma gauti, o į savo pirmąjį automobilį aš vos tilpdavau, todėl norėjosi kuo daugiau erdvės.“

„Niekučių čia nedaug, bet visur švara“, – rašė ukrainiečių žurnalistas. Ant vienos svetainės sienos pritvirtinta lenta, ant kurios kabinamos nuotraukos, kuriose įamžinti svarbiausi buto šeimininko ir jo šeimos gyvenimo momentai.

Buto trečiajame aukšte įrengtas šeimininko darbo kabinetas, kuriame buvęs boksininkas V.Klyčko saugo savo sporto trofėjus, o pirmajame – trys miegamieji.

Tai vienintelis V.Klyčko butas, kuriame jis gyvena su žmona ir trimis vaikais.

2012 metų deklaracijoje V.Klyčko nurodė per metus užsienyje uždirbęs 40 milijonų grivinų (daugiau nei 10 milijonų litų). 11 tūkst. grivinų – jo atlyginimas partijoje. Šiuos pinigus jis perveda labdaringoms organizacijoms.

V.Klyčko vairuoja 2012 metais pagamintą automobilį „Land Rover“. Jis oficialiai priklauso jo žmonai.

A.Jaceniukas – V.Janukovyčiaus kaimynas

Vienas partijos „Batkivščina“ („Tėvynė“) lyderių A.Jaceniukas nekilnojamo turto turi daugiau: 298 kvadratinių metrų gyvenamąjį namą, du butus Kijeve (bendrasis plotas 342 kvadratiniai metrai), vieną – Černivciuose, 114 kvadratinių metrų sodo namą, 45 kvadratinių metrų garažą bei 30 arų žemės sklypą.

Žurnalistai lankėsi jo valdose, kurios yra visai netoli Mižhirijos, kurioje stovi garsioji V.Janukovyčiaus vila.

A.Jaceniukas su žmona gyvena dviaukščiame name, kurio gyvenamasis plotas – 160 kvadratinių metrų. Bendrasis namo plotas (įskaičius rūsį) – 298 kvadratiniai metrai.

30 arų teritorijoje taip pat pastatytas nedidelis namelis apsaugai ir 114 kvadratinių metrų svečių namas, yra įrengtas baseinas, užveistas sodas.

Kaip teigia pats A.Jaceniukas, sodyba buvo įrengta 2004–2005 metais, kai apie V.Janukovyčių dar beveik niekas nebuvo  girdėjęs. Už arą žemės jis mokėjo 300 JAV dolerių.

Didžiausią pirmojo aukšto namo dalį užima svetainė, kurioje yra didelė ruda odinė sofa, plazminis televizorius, židinys. Iš svetainės patenkama į valgomąjį, o iš jo – vos į 10 kvadratinių metrų virtuvę.

Antrame namo aukšte įrengta biblioteka su daugybe knygų, taip pat trys miegamieji ir du vonios kambariai.

„Ant sienos prie įėjimo kabo mergaitės, aplink kurią išdėlioti apelsinai, paveikslas, po juo – neveikiantis laikrodis, sena skaičiavimo mašinėlė ir miniatiūra „Banko tarnautojas“, – įspūdžiais dalijosi žurnalistas.

„Paveikslą pirkome Jaltoje iš gatvės dailininko, jame – mūsų jauniausia dukra Sofija. Paveikslas kainavo apie tūkstantį grivinų“, – paaiškino A.Jaceniuko žmona Terezija.

Namo rūsyje įrengta maisto saugykla, kurioje šeima laiko negreitai gendančius ir konservuotus maisto produktus.

2012 metų deklaracijoje A.Jaceniukas nurodė per metus uždirbęs 1,4 milijono grivinų (beveik 384 tūkst. litų), jo žmona uždirbo milijoną grivinų (apie 274 tūkst. litų), banke V.Jaceniukas turi 5,5 milijono grivinų (apie 1,5 milijono litų) santaupų, jo žmona – 1 milijoną grivinų (apie 274 tūkst. litų).

Šeima taip pat turi du automobilius „Range Rover“. Vienas pagamintas 2006 metais, kitas – 2012 m.

„Laisvės“ lyderis gyvena daugiabutyje

Partijos „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis O.Tiagnibokas gyvena Lvove, pirmajame apie šimtą metų skaičiuojančio daugiabučio namo aukšte.

Šį butą O.Tiagniboko šeima įsigijo 1977 metais. Tada jo plotas buvo 116 kvadratinių metrų, vėliau išsipirko po namu esantį apleistą rūsį ir patalpas išplėtė.

Bute iš viso yra septyni kambariai (trys iš jų rūsyje) ir nedidelis sandėliukas.

Pats didžiausias kambarys – svetainė su minkštaisiais baldais, odine sofa, židiniu. Antrasis kambarys – valgomasis, kuriame stovi didelis stalas ir 100 metų senumo rankų darbo spinta. Trečiasis kambarys – darbo, kuriame daug lentynų su knygomis, stalas ir kompiuteris.

Taip pat įrengtas miegamasis ir trijų vaikų kambariai, yra nedidelė virtuvė.

Pasak O.Tiagniboko, 2002 metais jo butas sudegė. Vienintelis ugnies nepaliestas daiktas liko ikona su kuria jis buvo krikštytas.

Vyras taip pat turi 96 kvadratinių metrų keturių kambarių butą Kijeve. Jį vyras gavo 2000 metais tapęs deputatu.

Dabar šis butas remontuojamas.

Už 2012 metus O.Tiagnibokas deklaravo uždirbęs 202, 4 tūkst. grivinų (apie 55,5 tūkst. litų), kitų jo šeimos narių pajamos tais metais buvo 59 tūkst. grivinų (apie 16 tūkst. litų).

O.Tiagnibokas užpernai turėjo 258,7 tūkst. grivinų (apie 71 tūkst. litų) santaupų, jo šeimos nariai – 61,4 tūkst. grivinų (apie 17 tūkst. litų) santaupų.

Šeima naudojasi dviem automobiliais – 2008 metais pagaminta „Toyota Sequola“ bei 2009 metų „Toyota RAV4“, tačiau abu jie priklauso ne jiems.

Parengė Asta Kuznecovaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.