V.Janukovyčius prabilo pabėgęs į Maskvą

Patikima laikoma Rusijos naujienų agentūra RBK praneša, kad nuverstasis Ukrainos lyderis Viktoras Janukovyčius buvo pastebėtas viename Maskvos viešbutyje ir esą yra apsistojęs Kremliaus valdomoje sanatorijoje prie Rusijos sostinės. Pasirodė ir V.Janukovyčiaus pranešimas, kad jis – vis dar Ukrainos prezidentas. Tiesa, pranešimo autentiškumu suabejojo buvusi jo patarėja.

V.Janukovyčius tvirtina vis dar esantis Ukrainos prezidentas.<br>„Reuters“ nuotr.
V.Janukovyčius tvirtina vis dar esantis Ukrainos prezidentas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2014, 12:18 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:34 PM

„Aš, Viktoras Fedorovičius Janukovyčius, laikau save teisėtu Ukrainos lyderiu“, – pareiškė V.Janukovyčius ir įspėjo apie vidinį karinį konfliktą.

Kaip skelbiama pranešime, jis taip pat paprašė Rusijos užtikrinti jo saugumą dėl „ekstremistų“, perėmusių valdžią Ukrainoje, veiksmų. Rusijos naujienų agentūros praneša, kad Maskva sutiko patenkinti tokį V.Janukovyčiaus prašymą ir saugoti jį Rusijos teritorijoje. 

„Žmonės Pietryčių Ukrainoje ir Kryme atsisako susitaikyti su anarchija ir chaosu šalyje“, – pareiškė V.Janukovyčius.

Be to, V.Janukovyčius pareiškė, jog anksčiau opozicijos pasirašytą susitarimą dėl krizės šalyje sureguliavimo laiko neįgyvendintu. 

„2014 metų vasario 21 dieną stebint gerbiamiems Vakarų partneriams mano ir Ukrainos opozicijos lyderių pasirašytą susitarimą dėl krizės Ukrainoje sureguliavimo laikau neįgyvendintu“, – nurodė jis. 

„Deja, tai, kas dabar vyksta Ukrainos Aukščiausiojoje Radoje, nėra legitimaus pobūdžio“, – sakoma V.Janukovyčiaus pranešime. 

Pasak jo, parlamentas šiuo metu priima sprendimus nedalyvaujant daugeliui buvusios valdančiosios Regionų partijos ir kitų frakcijų narių, kurie esą baiminasi dėl savo gyvybės, o kai kurie patyrė fizinį smurtą ir buvo priversti palikti savo šalį. 

Pareiškime taip pat pažymima, kad „daugelio šalies miestų gatvėse – ekstremizmo siautėjimas“. 

„Negaliu likti abejingas tragiškiems įvykiams savo gimtinėje“, – rašo V.Janukovyčius. 

Tiesa, buvusi pašalintojo prezidento patarėja Ana Herman ketvirtadienį suabejojo V.Janukovyčiaus pareiškimo autentiškumu: „Manau, kad jo kreipimasis yra klastotė“.

RBK pranešimą dėl V.Janukovyčiaus buvimo Maskvoje sunku patikrinti, bet apsaugos vėlų trečiadienio vakarą prie viešbučio „Radisson Royal“ (buvusio viešbučio „Ukraina“), liudininkų teigimu, buvo kaip niekada daug. Manoma, kad į viešbutį atvyko ne tik V.Janukovyčius, bet ir kai kurie jo aplinkos žmonės.

V.Janukovyčiaus buvimo vieta nebuvo žinoma nuo šeštadienio, bet Rusija jį vis dar laiko teisėtu Ukrainos prezidentu.

RBK taip pat tvirtina, kad V.Janukovyčius viešbutyje Maskvoje neapsistojo. Esą jis apsigyvenęs Pamaskvyje – sanatorijoje „Barvicha“, kuri priklauso Rusijos prezidento reikalų valdybai.

Šveicarija žada įšaldyti sąskaitas

Šveicarijoje ketvirtadienį pareikšta, kad pasirengta įšaldyti bet kokias nuverstojo Ukrainos prezidento V.Janukovyčiaus lėšas, kurių gali būtų Šveicarijos bankuose.

Šveicarijos vyriausybė nusprendė „iš esmės įšaldyti bet kuriuos fondus, kurių ponas Janukovyčius gali turėti Šveicarijoje“, – pranešė naujienų agentūrai AFP elektroniniu laišku Užsienio reikalų ministerijos atstovas Pierre'as-Alainas Eltschingeris.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.