Ukrainos prezidentas sako, kad Rusija jau pradėjo agresiją

Ukrainos prezidento pareigas einantis Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas pareiškė, kad Rusija pradėjo tiesioginę agresiją, prisidengdama kariniais mokymais ir įvedė karius į Krymo autonominę respubliką. Šis kelias toks pat, kaip Abchazijoje - Rusijos aneksuotoje Gruzijos dalyje.

Ginkluoti asmenys patruliuoja šalia Simferopolio oro uosto.<br>EPA-ELTA nuotr.
Ginkluoti asmenys patruliuoja šalia Simferopolio oro uosto.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Interfax“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 28, 2014, 11:50 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:39 PM

„Prisidengdami kariniais mokymais jie ne tik įvedė karius į Krymo autonominę respubliką ir ne tik užėmė Parlamentą bei Vyriausybę, jie mėgina užimti visuomeninius objektus – komunikacijas, blokuoja Ukrainos karinius dalinius.

Jie mus provokuoja pradėti karą. Mūsų žvalgybos duomenimis jie rengia tokį patį scenarijų, kaip Abchazijoje, kai išprovokavus konfliktą, teritorija buvo aneksuota“, - pareiškė Rados pirmininkas. Jis pabrėžė, kad Ukrainos kariuomenė vykdo savo pareigas, tačiau į provokacijas neatsako ir nekariauja, nes vertina grėsmę gyventojams. „Aš asmeniškai kreipiuosi į prezidentą Putiną, reikalaudamas nedelsiant nutraukti provokaciją ir atšaukti karius iš Krymo“, - sakė O.Turčynovas.

22 val. 45 min. Į Simferopolį įvažiavo dešimt rusų tankečių, kurios anksčiau buvo pastebėtos, kai pajudėjo link šio miesto iš Sevastopolio. Paskui juos važiavo du kariniai sunkvežimiai. Pranešama, kad kariniame oro uoste nusileido mažiausiai penki dideliai Rusijos lėktuvai IL-76. Vietinės valstybinės televizijos ir radijo kompanijos „Krymas“ pastatas apsuptas kariškių, apie tai praneša portalas zn.ua.  Pranešama, kad pusiasalyje dėl pažeisto kabelio beveik nėra fiksuoto telefono ryšio, o taip pat neina pasiekti interneto ir mobiliojo ryšio tiekėjo „TriMob“. „Ukretelekom“ oficialiai pranešė, kad nežino asmenys užblokavo įmonės būstinę Kryme, bei blokuojamas šios bendrovės ryšys. Nebėra techninių galimybių ryšiu sujungti pusiasalį su likusia šalies dalimi. 

Ukrainos Užsienio reikalų ministerija Rusijai įteikė notą, reikalaudama Ukrainos teritorijoje dislokuotus Rusijos kariuomenės dalinius grįžti į savo pozicijas, be protestuodama dėl oro erdvės pažeidimo. 

22 val. 05 min.  Didžiausia Ukrainoje oro transporto bendrovė „Ukrainian International“ penktadienį pranešė, kad virš Krymo regiono uždaryta oro erdvė, o prieš tai pagrindinį Krymo oro uostą užėmė ginkluoti vyrai. 

Anksčiau penktadienį „Interfax“ pranešė, kad į Simferopolio tarptautinį oro uostą neleista nė vieno skrydžio iš Kijevo. 

Tiesa, šio oro uosto pareigūnas agentūrai „Reuters“ sakė, kad tik vienas skrydis iš Kijevo buvo atidėtas, o kiti atvyksta į Simferopolį. 

Krymo sostinėje Simferopolyje prie Ukrainos karino jūrų laivyno kranto apsaugos pajėgų štabo stovi karinis „KamAz“ be skiriamųjų ženklų ir numerių; greta jo įsitaisė apie 10 ginkluotų iki dantų vyrų, su kaukėmis, automatais, granatsvaidžiais. 

Pasak „Interfax“ reporterio, sunkvežimis stovi už maždaug 100 metrų nuo minėto štabo. Nepažįstamieji su niekuo nebendrauja, nekalba apie savo atvykimo tikslą. 

Toks pat sunkvežimis su 10 ginkluotų vyrų stovi prie Ukrainos kranto apsaugos karinio dalinio. 

Vietinė žiniasklaida, pranešė, kad maskuojamomis uniformomis vilkintys žmonės įsitaisė ir prie valstybinės televizijos ir radijo bendrovės „Krym“. 

Dar pranešama, kad netoli Simferopolio gyvenvietės apie 10-12 sunkvežimių juda Kirovskoje link – ten yra vienas karinių aerodromų. 

20 val. 15 min. Ukrainos liaudies deputatas Petras Porošenka penktadienį vakare nebuvo įleistas į Krymo Aukščiausiąją Radą. 

Pasak „Interfax“ reporterio, P.Porošenka atvyko prie Rados pastato, bet jam nepavyko prasibrauti pro minią žmonių, kurie ką tik dalyvavo mitinge, palaikiusiame Krymo parlamento veiksmus. 

Deputatas buvo priverstas, lydimas būrio milicininkų, trauktis geležinkelio stoties link. 

Tačiau žmonės ėjo paskui jį ir šaukė: „Išdavike, nešdinkis iš Krymo!“ 

Žurnalistų paklaustas, koks buvo jo lankymosi Simferopolyje tikslas, jis atsakė: „Aš atvažiavau su taika, noriu organizuoti dialogą. Aš tų žmonių nesmerkiu“. 

Tada milicininkai sustabdė taksi, minioje padarė koridorių, kuriuo P.Porošenka nuėjo iki automobilio ir nuvažiavo. 

18 val. 30 min. Žurnalistas G.Žygalovas socialiniame tinkle "Twitter" skelbia, kad šarvuočiai į Krymo sostinę juda iš Inkermano. Jie pastebėti maždaug 40 kilometrų nuo miesto.

Ukrainos saugumo tarnybos tuo tarpu penktadienį pranešė susigrąžinusios kontrolę dviejuose oro uostuose neramiame Krymo regione.

Į juos buvo įsiveržę ginkluoti asmenys - pasak Kijevo, susiję su Rusijos kariuomene.

„Oro uostai dabar kontroliuojami Ukrainos teisėsaugos organų“, – Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos vadovas Andrijus Parubijus sakė per televiziją.

Ginkluoti asmenys penktadienį taip pat apsupo dalį Krymo autonominės respublikos pasienio. Jie yra prie Balaklavos gyvenvietės, kuri yra administracinė Sevastopolio dalis.

Apie tai pranešė liga.net, remdamasi „BBC Ukraina“.

Vyrai, paklausti, kodėl jie pasienyje stovi vietoj pasieniečių, atsakė: „Dėl apsaugos“.

Pasienio apsaugos vadovybė su jais derasi.

Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos komiteto sekretorius Andrejus Parubijus neatmetė galimybės, kad Krymo pusiasalyje gali būti įvesta nepaprastoji padėtis.

14 val. 45 min. Ukrainos pasienio tarnyba patvirtino, kad penktadienio rytą buvo bandoma blokuoti Ukrainos pasienio tarnybos jūrų apsaugos būrį. Apie 30 ginkluotų asmenų, kurie neprisistatė, keturiais automobiliais atvyko į Sevostopolio jūrų apsaugos būrį. Jie įsikūrė priešais dalinį, užblokavo visus įvažiavimus. Aplinkinėse viršukalnėse išsidėstė snaiperiai.

Užblokavę Ukrainos pasieniečius asmenys reikalavo, kad niekas nepaliktų dalinio. sakėsi vykdantys nutarimo dėl Krymo saugumo nuostatą - neleisti užgrobti ginklų ekstremistams.

Po derybų blokuotojai atsitraukė 25 metrus.

Taip pat ryte netoli kranto Balaklavos įlankoje sustojo Rusijos raketinis kateris "Ivanovec", neva sugedus varikliui.

Ukrainos pasienio tarnyboje taip pat užfiksuotas daugiau kaip 10 Rusijos karinių sraigtasparnių perskridimas nuo Kerčės pusės. Ukrainoje, oro uoste "Kača", buvo registruoti tiktai trys iš jų - likusieji kirto Ukrainos sieną kirto neteisėtai.

14 val. 30 min. BBC praneša, kad iš Krymo oro uostų atsitraukė juos užgrobę asmenys. Oro uosto prieigose kariškių nebesimato, į pastatus gali patekti žmonės.

„Nežinomieji vyrai“ - Rusijos kariškiai?

Daugėja rodymų, jog „nežinomieji vyrai“, veikiantys Kryme, yra Rusijos kariškiai.

BBC korespondentas Danielis Sandfordas pranešė matęs 10 Rusijos karinių sunkvežimių su kariais, judančių keliu nuo Sevastopolio link Simferopolio.

Žurnalistas „Twitter“ įkėlė ir nuotrauką iš Balaklavos įlankos, kurioje matyti patruliuojantis Rusijos karinis laivas. „Mes stovim ant kranto ir žiūrim į rusišką laivą. Keletas vietinių sakė, kad jiems tai gana įprastas vaizdas“, - rašo žurnalistas.

Balaklava iki šiol labiausiai garsėjo dviem dalykais - XIX a. Krymo karo metu ten britai mūšyje nugalėjo rusus, o sovietų laikais buvo pastatyta milžiniška povandeninių laivų bazė.

Aukštas Ukrainos saugumo pareigūnas Andrijus Parubijus penktadienį apkaltino Kremlių komanduojant ginkluotoms grupuotėms Kryme, kur ginkluoti asmenys buvo perėmę kontrolę dviejuose oro uostuose.

„Tai atskiros grupuotės ... komanduojamos Kremliaus“, – A.Parubijus, kuris yra Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos sekretorius, sakė per televizijos transliuotą spaudos konferenciją Kijeve.

Pasak jo, kitose Ukrainos vietose buvo užkirstas kelias panašiems veiksmams.

Tačiau A.Parubijus pažymėjo, kad Ukraina negalėjo įvesti į Krymą ginkluotųjų pajėgų, nepaskelbusi nepaprastosios padėties.

„BSNews“ taip pat praneša, kad šiuo metu Juodosios jūros karinio laivyno raketiniu kateriu blokuojama Balaklavos įlanka, kurioje dislokuoja Ukrainos jūrų pasienio apsauga.

Šaltiniai neatmeta galimybės, kad artimiausiu metu gali būti bandoma blokuoti Ukrainos karinių jūrų pajėgų štabą.

Konkrečių nurodymų iš valdžios Ukrainos karinės pajėgos kol kas nėra gavę.

Oro uoste - sraigtasparniai

Taip pat skelbiama, kad nežinomi asmenys blokuoja Krymo regiono kelius, esančius netoli Ukrainos Chersono regiono. Prie blokadų iškeltos Rusijos vėliavos. 

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį dešimtys karines uniformas vilkinčių žmonių Krymo regione paryčiais užėmė du oro uostus.

Ukraina dėl incidentų kaltina Rusiją, tačiau Rusijos Juodosios jūros karinis laivynas kaltinimus neigia.

Penktadienį virš Sevastopolio oro uosto skraidė daugiau nei 10 kovinių sraigtasparnių Mi-24. Taip pat paskelbta, kad penktadienį ryte iš Anapos į Sevastopolį atskrido aštuoni rusų kariniai sraigtasparniai.

Šaltinis, kalbėdamas "zn.ua", neatmetė galimybės, kad viename iš sraigtasparnių galėjo būti nuverstas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Anot "Novosti Kryma", ginkluoti ir kaukėti Rusijos kariai penktadienį užgrobė valstybinę įmonę "Krymaeroruks", kuri rūpinasi aviacijos navigacija virs Krymo pusiasalio. Įmonės darbas blokuojamas.

Uniformos be ženklų

Dešimtys karių, vilkinčių kovines slepiamosios spalvos uniformas be jokių atpažinimo ženklų, penktadienį budėjo prie pagrindinio oro uosto Kryme, didėjant įtampai dėl šio strategiškai svarbaus Ukrainos regiono, kurio daugelis gyventojų simpatizuoja Rusijai. 

Tie kariai, dėvintys neperšaunamas liemenes ir šalmus, atsisakė kalbėtis su žurnalistais, ir kol kas neaišku, kurios šalies armijai arba sukarintai grupuotei jie priklauso. 

Kariai tiesiog patruliavo tylėdami ir atrodė visiškai nederantys prie ryškių spalvų drabužius vilkinčių keleivių, kurie rytą ruošėsi išskristi iš Simferopolio tarptautinio oro uosto. 

Pasak pareigūnų, oro uostas dirba įprastu režimu, nors prie jo budi iki dantų ginkluotas kontingentas. 

Ukrainos naujoji vyriausybė tuos kovotojus sieja su Rusija, kaltindama Maskvą surengus „ginkluota invazija“ į Simferopolio oro uostą, taip pat į vieną karinį aerodromą pusiasalio pietvakariuose. Kryme, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, prorusiškos nuotaikos visuomet buvo labai stiprios. 

Prorusiški aktyvistai budi atskirai

Prie Simferopolio oro uosto taip pat budėjo neginkluoti prorusiški aktyvistai, kurie sakė, kad ginkluoti asmenys atvažiavo naktį, pasklidus gandams, kad į Krymą ketina atvykti naujos provakarietiškos vyriausybės nariai. 

Neginkluoti aktyvistai sakė esantys „savanoriai“, atvykę užtikrinti tvarkos. 

„Esame čia, kad fašistai ir radikalai iš vakarų Ukrainos neatskristų čia lėktuvu“, – sakė 46 metų buvęs karininkas, vardu Vladimiras, dėvintis karišką striukę. 

Jo komentarai buvo aiškiai nukreipti prieš protestuotojus, kurie po tris mėnesius trukusių audringų demonstracijų praeitą savaitgalį nuvertė prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių. Tą judėjimą smerkia jo kritikai rytų Ukrainoje, kaltindami proeuropietiškus aktyvistus susidėjus su neonaciais ir radikaliaisiais nacionalistais. 

„Liksime čia, kiek reikės“, – pridūrė Vladimiras. 

Šalia jo stovėjęs jaunas inžinierius, vardu Vadimas, avintis sportinius batelius, sakė, kad jis „nėra ekstremistas“. 

„Esame čia, kad užtikrintume viešąją tvarką. Mes nieko neblokuojame. Bet jeigu atvyks nacionalistiniai banditai, mes su jais kausimės. Ginklų rasime, jeigu prireiks“, – teigė jis. 

Simferopolio, kuris yra šio regiono sostinė, autobusų stotyje vaikštinėjantys penki jaunuoliai taip pat sakė esantys pasiryžę neleisti ekstremistams atvykti į Krymą, kurį Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas atidavė Ukrainai 1954 metais ir kuriame jau beveik 250 metų bazuojasi Rusijos Juodosios jūros laivynas. 

Padėtis autobusų stotyje buvo rami, o ant pastato tebebuvo iškelta žydros ir geltonos spalvos Ukrainos vėliava – anot vieno taksisto, „kol kas“. 

Tačiau separatistai komandosai tebekontroliavo regiono parlamento ir vyriausybės pastatą Simferopolyje, kurį užėmė ketvirtadienį ir iškėlė ant jo Rusijos Federacijos vėliavą, kai aplink susirinkę šimtai šalininkų skandavo „Rusija!“ 

Po to reido vietos įstatymų leidėjai nubalsavo gegužės 25 dieną surengti referendumą dėl didesnės Krymo autonomijos, taip pat pakeitė vietos vyriausybę prorusišku pareigūnu. 

„Norime to referendumo, nes norime būti laisvi ir nepriklausyti nuo nacionalistų vakaruose“, – sakė šalia parlamento stovėjusi pradinės mokyklos mokytoja Marija. 

„Visi neramumai prasidėjo Kijeve – perversmas, žudynės. Kas leido jiems taip elgtis? Štai kodėl išlaikysime savo Krymą, – sakė vienos gamyklos darbininkas, vardu Anatolijus. – Mes mylime Rusiją.“ 

Atleido Generalinio štabo viršininką

Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas pasirašė įsaką, pagal kurį iš pareigų atleidžiamas šalies ginkluotųjų pajėgų viršininkas, penktadienį pranešė šalies vadovo biuras. 

Admirolas Jurijus Iljynas buvo paskirtas vadovauti kariuomenei, įsiplieskus didžiausiems protestams prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių, kuris buvo nušalintas praeitą savaitgalį. 

Trumpame pranešime, paskelbtame prezidentūros tinklalapyje, jo atstatydinimo priežastys neįvardijamos. 

Kreipėsi į JT Saugumo Tarybą

 Naujoji Ukrainos vadovybė reikalauja sušaukti JT Saugumo Tarybą ir apsvarstyti padėtį Kryme.

Tai sakoma penktadienį priimtame šalies parlamento nutarime, praneša „RIA Novosti”.

Kalbėdamas parlamento posėdyje, Ukrainos prezidento pareigas einantis Aleksandras Turčynovas paprašė JT Saugumo Tarybą ne tik stebėti situaciją Kryme, bet ir imtis priemonių, jeigu būtų pažeistas šalies suverenitetas.

Dėl pastarųjų įvykių pusiasalyje A.Turčynovas taip pat sušaukė skubų Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį.

Jis turėjo prasidėti penktadienį 11 valandą Lietuvos laiku. Kaip jau buvo pranešta, naktį į penktadienį į Simferopolio ir Sevastopolio oro uostus atvyko keli šimtai ginkluotų žmonių.

Nežinomieji prisistatė kaip „Krymo savigynos būrių” atstovai.

Krymo premjeras tikina, kad valdo padėtį

Naujai paskirtas Ukrainos autonominio Krymo regiono premjeras Sergejus Aksionovas, partijos „Rusų vienybė“ lyderis, penktadienį pareiškė, kad padėtis regione valdoma, ir paragino gyventojus išlaikyti ramybę. 

S.Aksionovo partijos spaudos tarnyba taip pat nurodė, kad darbą pradėjo ir naujojo Krymo Ministrų Tarybos padėjėjai bei asistentai. 

Regiono sostinėje Simferopolyje visiškai atkurtas telefono ryšys su kitais regiono rajonais ir miestais, sakoma „Rusų vienybės“ pranešime. 

Artimiausiu metu taip pat bus atkurtas koordinavimas ir bendradarbiavimas tarp visų regiono pareigūnų, kurie buvo paraginti visus savo veiksmus derinti su Krymo Ministrų Taryba. 

S.Aksionovas pabrėžė, jog „jis ir Krymo Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Konstantinovas visiškai kontroliuoja padėtį“ regione. 

„Krymo gyventojų gyvybėms ir saugumui niekas negresia“, – pridūrė naujasis premjeras. 

Pranešime sakoma, kad oficialūs Ministrų Tarybos pranešimai bus platinami per „Rusijos vienybės“ tinklalapį, kol bus visiškai atkurtas regiono vyriausybės interneto tarnybinė stotis. 

Krymo vyriausybės ir parlamento oficialūs tinklalapiai neveikia nuo ketvirtadienio. 

Kaip pranešama, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Krymo parlamento pastatą užėmė nežinomi ginkluoti asmenys, kurie ant jo iškėlė Rusijos vėliavą. Ketvirtadienį ten vyko nepaprastasis Aukščiausiosios Rados posėdis, per kurį pastatą užėmę asmenys atėmė visų deputatų ryšio priemones. 

Per tą posėdį parlamentas nutarė surengti vietos referendumą dėl Krymo autonominės respublikos statuso ir įgaliojimų patikslinimo. 

Tuo metu parlamento sekretoriato darbuotojų Aukščiausiosios Rados salėje nebuvo. Taip pat nebuvo įmanoma patikrinti, ar balsuojant dalyvavo visi deputatai. 

Neatmetama galimybė, kad kai kurių įstatymų leidėjų elektroninio balsavimo kortelės buvo naudojamos jiems asmeniškai nedalyvaujant posėdyje. 

Be to, Aukščiausioji Rada paskelbė nepasitikėjimą Krymo Ministrų Taryba ir atšaukė jos įgaliojimus, taip pat atstatydino iš vietos vyriausybės vadovo posto Anatolijų Mohyliovą. Naujuoju premjeru buvo paskirtas S.Aksionovas.

Prašo JAV ir britų pagalbos

Ukrainos parlamentas penktadienį paragino JAV ir Jungtinę Karalystę (JK) išlaikyti paktą, pasirašytą su Rusija, kad būtų užtikrintas Ukrainos suverenumas smarkiai didėjant įtampai dėl Krymo. 

Ukrainos laikinasis lyderis Oleksandras Turčynovas parlamentarams taip pat sakė, kad dėl krizės iškviečia šalies saugumo ir gynybos vadus. 

Įstatymų leidėjai nubalsavo už tai, kad būtų pareikalauta garantijų, numatytų 1994 metų gruodžio 5-osios memorandume, kurį Ukraina pasirašė su Didžiąja Britanija, Rusija ir Jungtinėmis Valstijomis Budapešte. 

Šiuo dokumentu Ukraina atsisakė viso branduolinio arsenalo, likusio šalyje žlugus Sovietų Sąjungai, mainais į garantijas dėl jos nepriklausomybės, suvereniteto ir sienų apsaugos. 

Ukrainos vidaus reikalų ministras penktadienį apkaltino Rusijos pajėgas surengus „ginkluotą invaziją“ Kryme, teigdamas, kad jos šiame Juodosios jūros pusiasalyje praėjusią naktį blokavo vieną karinę bazę ir užėmė oro uostą. 

Rusijos pareigūnai neigia, kad šalis prisidėjo prie reidų Kryme. 

Reidai surengti kitą dieną po to, kai dešimtys prorusiškų ginkluotų veikėjų Krymo sostinėje Simferopolyje užėmė vyriausybinius pastatus, įskaitant šios autonominės respublikos parlamentą. 

Kiek vėliau parlamentas nubalsavo už tai, kad gegužės 25 dieną būtų surengtas referendumas dėl didesnės regiono autonomijos, ir atšaukė vietos vyriausybės įgaliojimus, o naujuoju premjeru paskyrė prorusišką politiką.

Minskas suinteresuotas Ukrainos teritoriniu vientisumu

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus pareiškė, kad pastarieji įvykiai Ukrainoje yra „tragedija“ ir kad Minskas yra suinteresuotas, jog būtų išsaugotas Ukrainos teritorinis vientisumas. 

V.Makėjus šį pareiškimą paskelbė penktadienį Rygoje, po derybų su Latvijos užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi, Baltarusijos URM informavo naujienų agentūrą „Interfax“. 

„Dabartinius įvykius Ukrainoje vertiname neigiamai ... Sakyčiau, kad įvykius Ukrainoje vertiname kai tragediją. Žinoma, mes apgailestaujame dėl aukų Ukrainoje“, – ministerijos spaudos tarnyba citavo V.Makėjaus žodžius. 

„Esame suinteresuoti, kad Ukraina išliktų suverenia, nepriklausoma valstybe ir kad būtų išsaugotas jos teritorinis vientisumas, – pridūrė ministras. – Laikome Ukrainą labai svarbia partnere.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.