V.Janukovyčius: „Rusija privalo veikti“

Nušalintas į Rusiją pasitraukęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pasirodė tiesioginiame eteryje ir pažadėjo sugrįžti į Ukrainą, kai bus užtikrintas jo paties ir jo šeimos saugumas. Tai jis pareiškė per Rostove surengtą spaudos konferenciją. 

V.Janukovyčius po pertraukos pasirodė viešumoje.<br>AP nuotr.
V.Janukovyčius po pertraukos pasirodė viešumoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 28, 2014, 2:10 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:27 PM

„Jau laikas man papasakoti mums, kad aš noriu pratęsti kovą už Ukrainos ateitį, prieš tuos, kurie bando ją užgrobti“, – tokiais žodžiais spaudos konferenciją pradėjo V. Janukovyčius. „Niekas manęs nenuvertė. Aš buvau priverstas išvykti iš Ukrainos dėl grėsmės savo gyvybei“, – kalbėjo karingai nusiteikęs buvęs Ukrainos vadovas.

Rostove prie Dono ypatingai sustiprinta apsauga. Į parodų centrą „VertolEkspo“, kur vyko konferencija, buvo galima patekti tik po kruopštaus asmeninių daiktų patikrinimo. 

Aikštė prieš pastatą buvo užtverta metalinėmis pertvaromis, už jų galima patekti tik pateikus žurnalisto pažymėjimą. 

Apsauga liepė išmesti visus asmeninius daiktus. Iš žurnalistų buvo atiminėjami net obuoliai, kad nebūtų sugalvota jų mesti į V.Janukovyčių. Pasirodyti konferencijoje V.Janukovyčius vėlavo. Beveik 10 minučių žurnalistams teko spoksoti į tuščią pranešėjo stalą ir fone stovinčias keturias mėlynai geltonas Ukrainos vėliavas.

„Niekas manęs nenuvertė“ Galiausiai pasirodęs V.Janukovyčius pareiškė, kad nori toliau kovoti už Ukrainos ateitį. Užgrobusius valdžią išvadino profašistiniais pienburniais. „Niekas manęs nenuvertė“, - tvirtino buvęs Ukrainos prezidentas.

 V.Janukovyčius ragino iš Ukrainos sostinės ir kitų miestų gatvių išvaikyti protestuotojus. "Šitie sunkumai ir aukos - šitos politinės krizės pasekmės, tai neatsakingumo rezultatas. Tai Vakarų politika, kuri buvo linkusi į Maidaną, bet Ukraina stipri valstybė, mes išsikapstysim", - sakė buvęs Ukrainos vadovas ir kvietė surengti referendumą dėl daugelio šalies klausimų ir konstitucijos. Buvęs šalies vadovas negailėjo kritikos Radai. "Tai Maidano darbas, o ne parlamento darbas. Su Maidano kovotojų pagalba parlamentas pradėjo balsuoti", - parlamento darbą įvertino V.Janukovyčius. Parubijus, Tiahnybokas, pasak V.Janukovyčiaus - žmonės, kurie propaguoja smurtą.

Ukrainos Aukščiausioji Rada, anot buvusio prezidento – nelegitimi. „Man gėda. Noriu atsiprašyti veteranų, Ukrainos tautos už tai, kas atsitiko Ukrainoje. Kad man neužteko jėgų išlaikyti stabilumą, ir kad aš leidau tą chaosą, kuris dabar yra valstybėje“, - sakė V.Janukovyčius. „Aš niekur nepabėgau“ „Aš niekur nepabėgau. Iš Kijevo pervažiavau į Charkovą. Kijeve mane apšaudė iš automatinio ginklo. Mes važiavom, kad susitiktume Charkove su partijos aktyvu, visuomenės atstovais. Atvažiavom vėlai vakare.

Charkove nuo vasario 22 ryto saugos tarnyba gaudė informaciją, kad į Charkovą atvyksta radikalios grupės. Nebuvo jokios baimės, čia buvo saugumo reikalavimai, kuriuos reikėjo išlaikyti.

Ir aš priėmiau sprendimą – paprašiau Ukrainos Rados pirmininko Rybako ir prezidento administracijos vadovo Kliujevo, kad jie skristų į Donecką ir padirbėtų su aktyvistais, o pats nusprendžiau vykti į Luganską“, - pasakojo V.Janukovyčius. 

Lakūnai dėl saugumo nusprendė apsisukti ir nutūpti Donecke. Po to automobiliu V.Janukovyčius sako atsidūręs Kryme. "Rostove prie Dono gyvena mano senas draugas", - apie atsiradimą Rusijoje sakė V.Janukovyčius. Už Ukrainos teritorinį vientisumą Situacija Kryme, pasak V.Janukovyčiaus - normali reakcija į banditų perversmą, kuris įvyko Kijeve. Krymas turi likti Ukrainos sudėtyje, su plačia autonomija. Karinės pagalbos į Rusiją kreiptis V.Janukovyčius nežada, mano,kad Ukraina turi likti viena ir nedaloma. 

Į Ukrainą grįšiąs, kai tik bus užtikrintas jo ir jo šeimos saugumas. Į Rusijos Federacijos teritoriją V.Janukovyčius sakė papuolęs „patriotiškai nusiteikusių kariškių dėka, kurie man padėjo išsaugoti gyvybę“. 

Su V.Putinu sako nesusitikęs.

Tačiau Rusija, jo manymu, privalo įsikišti.

"Manau, kad Rusija yra ir bus mūsų strateginis partneris dėl ekonominių dalykų, istorinių ryšių. Manau, kad Rusija privalo veikti, ir žinodamas V.Putino charakterį, labai stebiuosi, kodėl jis iki šiol taip tyli", - sakė V.Janukovyčius.

"Kai tik susitiksiu su V.Putinu, ko gero mes diskutuosime dėl situacijos, kuri dabar susiklostė. Iš mano pusės būtų nekorektiška sakyti, ką dabar turėtų daryti Rusija. Bet Rusija neturi stovėti nuošalyje, kai sprendžiamas likimas tokio partnerio, kaip Ukraina. Rusija turi išnaudoti visas galimybes, kad sustabdytų chaosą, kuris dabar yra Ukrainoje", - sakė V.Janukovyčius, bet pridūrė, kad yra prieš įsiveržimą į Ukrainą.

Informaciją, kad Rytų Ukrainoje veikia Rusijos kariškiai, V.Janukovyčius vadina gandais.

Kalta opozicija

Į klausimą apie Regionų partijos narių „išdavystę“ V.Janukovyčius sakė: "Aš ne teisėjas, ne Viešpats Dievas". Jis neatmeta galimybės, kad kai kurie deputatai patyrė spaudimą. RIA Novosti žurnalistė užsiminė, kad V.Janukovyčius kaltinamas sukėlęs krizę Ukrainoje, nes jis ją išvogė. Buvęs prezidentas dėl krizės kaltina tai, kad Ukraina prarado tikį svarbų partnerį, kaip Rusija.

Dėl dabartinės krizės V.Janukovyčius kaltina Maidaną ir Vakarų atstovus, kurie rėmė Maidaną.

Rinkimai gegužės 25 d., jo manymu, bus neteisėti, ir sako, kad juose nedalyvaus.

Paklaustas, ar apskritai planuoja tolesnę politinę veiklą, V.Janukovyčius sakė nesupratęs klausimo ir pasimetė.

"Kai tik turėsiu realią galimybę, ir man bus sukurtos saugumo garantijos, aš iš karto grįšiu į Ukrainą", - pakartojo V.Janukovyčius. Krizę sureguliuoti, pasak jo, galima įvykdžius susitarimą, kuris dabar nevykdomas. Už susitarimo nevykdymą atsakingi, jo nuomone, Vakarai.

V.Janukovyčius ragino opoziciją atsisakyti valdžios ir sustabdyti betvarkę.

Jis sakė atsiprašęs "Berkut" karių už tai, ką jiems teko ir dabar tenka patirti, už tai, kad jie nekaltai kentėjo.

Dėl J.Tymošenko paleidimo kalbėjo: „Manau, kad Ukrainos tauta atsakys į klausimą - ar ji bus politikoje, ar nebus. Ji buvo teista Ukrainos teisme, teismas priėmė sprendimą, jis buvo vykdomas. Jos laikymo sąlygos buvo ekskliuzyvios. Jos išlaisvinimas dabar - teisinis klausimas. Buvo priimtas toks sprendimas. Aš jai nelinkėjau ir nelinkiu blogo. Bet ta sutartis, kurąi ji pasirašė su Rusija, atnešė Vokietijai daugiau kaip 20 mln. nuostolio“. Hagos nebijo Paklaustas, kokiais faktais gali įrodyti esąs realus Ukrainos prezidentas, V.Janukovyčius kartojo, kad niekada neprisipažins įstatymų, kurie parlamente buvo priimti smurtu.

"Aš jų nepasirašinėjau, todėl jie nebuvo priimti", - sakė V.Janukovyčius. Jis tvirtina, kad parlamente jam nebuvo paskelbtas nepasitikėjimas, todėl jis tebėra veikiantis prezidentas.

V.Janukovyčius sako niekada nedavęs milicijai įsakymų šaudyti. Milicija buvusi be ginklų, kol neiškilo grėsmė jų gyvybėms. Kad prasidės Hagos tribūnolas, V.Janukovyčius nebijo - pirma turi būti atliktas nepriklausomas tyrimas. Tada bus galima kalbėti apie kažkokius teismus. "Aš įsitikinęs, kad praeis laikas, ir įsivyraus teisybė", - kalbėjo V.Janukovyčius ir nenorėjo komentuoti Hagos tribūnolo klausimo.

Ukrainos perspektyvas ES V.Janukovyčius vertina niūriai - tiek žemės ūkio, tiek mašinų gamybos, tiek energetikos. "Kreipiausi į Ukrainos vyriausybę pristabdyti sutarties pasirašymą, kol surasim priimtinus sprendimus. Deja, tokių derybų įvykdyti nespėjom", - sakė buvęs Ukrainos prezidentas.

Jokio turto neturi

Mežigorjės rezidencijoje, kuri priklausė valstybei, V.Janukovyčius sako pradėjęs gyventi nuo 1999 m., slėpdamasis ten saugumo sumetimais.

Suremontavęs, po to bandyta jį iš ten iškelti. Po to nusipirko namą už 3 mln. 200 tūkst dolerių. Iliustracijos, liudijančios prabangą, esą, rodo ne jo namą, visa tai turi privačius savininkus.

Neturi jokio nekilnojamojo turto užsienyje, jokių sąskaitų, viskas deklaruota. "Aš - padorus žmogus", - sako V.Janukovyčius. Spaudos konferencija truko ilgiau nei valandą. „Atsipeikėkit ir baikit šitą betvarkę, neatveskite iki dar didesnės nelaimės Ukrainos tautai", - baigdamas sakė V.Janukovyčius.

"Noriu atsiprašyti visų, kas nukentėjo ir nukenčia.

Padarysiu viską, ką galėsiu, kad galėčiau būti su Ukrainos tauta, bet ne su Banderovcų banditais", - sakė jis.

Politologai: tai apgailėtina

"Apgailėtina, ir tiek", - pasibaigus spaudos konferencijai įvertino politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

Politologas Ramūnas Vilpišauskas sakė, kad V.Janukovyčiaus pasirodymas sunkiai paaiškinamas racionaliomis priežastimis, pasisakymai nerišlūs, nors jais bandyta pasiteisinti. 

Pasakymu, kad jam Ukrainos teritorinis vientisumas yra svarbus, galbūt jis nori pateikti save kaip Ukrainos teritorinio vientisumo garantą. Politologo nuomone, spaudos konferencija apskritai rodo, kad V.Janukovyčius nesusivokia situacijoje. Ukraina prašys Rusijos išduoti

Ukrainos generalinė prokuratūra prašys Rusiją išduoti V.Janukovyčių, pareiškusį, kad jis yra teisėtas Ukrainos prezidentas, jeigu pasitvirtins informacija, jog jis yra Rusijos Federacijoje, praneša „RIA Novosti”.

„Ukrainos generalinė prokuratūra ketina iškelti Ukrainos piliečio V. Janukovyčiaus ekstradicijos klausimą, jeigu bus oficialiai patvirtinta informacija, kad jis yra Rusijos Federacijos teritorijoje”, - sakoma prokuratūros pranešime.

Ukraina paskelbė tarptautinę V. Janukovyčiaus paiešką. Teismas Kijeve leido jį sulaikyti ir suimti.

Šveicarai ir austrai įšaldė sąskaitas

Šveicarijos prokurorai V.Janukovyčiui ir jo sūnui Oleksandrui pateikė įtarimus pinigų plovimu bei pradėjo ikiteisminį tyrimą, praneša „Reuters“.

„Prieš V.Janukovyčių ir jo sūnų Oleksandrą Ženevoje pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl įtarimų neteisėtomis finansinėmis operacijomis ir pinigų plovimu“, - rašoma Ženevos prokuratūros paviešintame pranešime.

Ketvirtadienį Šveicarijos policija ir prokuratūros pareigūnai apieškojo O.Janukovyčiaus valdomos kompanijos MAKO patalpas ir konfiskavo kai kuriuos dokumentus.

Šveicarijos valdžia, kaip jau pranešta, sutiko įšaldyti visas šalyje esančias V.Janukovyčiaus banko sąskaitas.

Kaip praneša zn.ua, Austrija taip pat įšaldė V.Janukovyčiaus ir kitų - iš viso 18-kos - nuversto Ukrainos režimo pareigūnų sąskaitas. Tarp jų ir buvusio ministro pirmininko Mykolos Azarovo, ir buvusio prezidento administracijos vadovo Andrejaus Kliujevo.

Sąskaitos įšaldytos naujosios Ukrainos valdžios prašymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.