Virš Lenkijos vyriausybės – skandalo šešėlis

„Pone premjere, prašom neeksportuoti savo valdininkų į Ukrainą pirmiausia nepasidomėjus jų sąžiningumu“, – taip Lenkijos ministrui pirmininkui Donaldui Tuskui rėžė Seimo narys Arturas Debskis.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Feb 28, 2014, 7:42 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:53 PM

Vienas opozicinės partijos „Tavo judėjimas“ lyderių A.Debskis taip reagavo į premjero ketinimą siųsti ekspertus į pagalbą naujajai Ukrainos vyriausybei ir Varšuvos žiniasklaidos atskleistą korupcijos skandalą, rašo „Lietuvos rytas".

Į skandalą esą įsivėlė geras D.Tusko bičiulis, sveikatos apsaugos viceministras Slawomiras Neumannas ir Valstybinio sveikatos fondo (VSF) direktorius Marcinas Pakulskis.

Spėjama, kad abu šie valdininkai padėjo nesąžiningai pralobti dviem privačioms klinikoms ir šalino iš pareigų sukčiavimo demaskuotojus.

Pelnėsi iš nemokamo gydymo

VSF Lenkijoje atlieka Ligonių kasos funkciją: regioniniai VSF skyriai pasirašo sutartis su valstybinėmis bei privačiomis medicinos įstaigomis dėl paslaugų teikimo.

Pernai rugsėjį Mazovijos regiono VSF nusprendė nepratęsti sutarties su privačia Varšuvos klinika „Sensor Clinic“ dėl atskleistų sukčiavimų.

VSF šiai klinikai kiekvienais metais pervesdavo po 12 milijonų zlotų už tai, kad klinika pacientams nemokamai darytų kataraktos operacijas.

Kontrolieriai pernai vis dėlto išsiaiškino, kad „Sensor Clinic“ buvo įkūrusi antrinę firmą ir pacientus ragindavo pervesti jai pinigus už tai, kad per operaciją būtų naudojamos geresnės medžiagos ir dedami geresni kontaktiniai lęšiai. Taip klinika neteisėtai uždirbo 1,7 mln. zlotų.

VSF direktorei Agnieszkai Pachciarz nusprendus sutarties su minėta klinika nepratęsti, viceministras S.Neumannas užpuolė direktorę laiškais ir skambučiais.

Direktorė iš karto pasiskundė sveikatos apsaugos ministrui Bartoszui Arlukowicziui.

Tačiau pastarasis nubaudė ne savo pavaduotoją, o atleido iš pareigų VSF direktorę. Jos įpėdinis tą pačią dieną pratęsė sutartį su „Sensor Clinic“.

Direktorius – aferų meistras

Įdomiausia, kad nauju VSF vadovu buvo paskirtas ligšiolinis direktorės pavaduotojas M.Pakulskis – tai negailestingai sukritikavo Centrinis antikorupcinis biuras.

Mat M.Pakulskis dar prieš metus vadovavo regioniniam Silezijos VSF ir, anot policininkų, dangstė aferą klinikoje „EuroMedic“.

Policija pernai gegužę nustatė, jog Katovicuose veikianti privati klinika „EuroMedic“ prieš dvejus metus dokumentuose išpūtė savo darbuotojų bei įrangos skaičių, kad gautų riebią 41 mln. zlotų sutartį iš VSF.

M.Pakulskis ignoravo pranešimus apie šiuos pažeidimus, o prieš metus, tapęs nacionalinio VSF vicedirektoriumi, nurodė ištrinti jo pavardę patikrinimų dokumentuose.

Kai po pernykščių policijos pranešimų Silezijos VSF vadovas Grzegorzas Nowakas panoro nepratęsti sutarties su „EuroMedic“, jį ministerija netgi skubiai atleido iš pareigų.

Žiniasklaida dabar tvirtina, kad sukčius labiausiai užsistojo ir G.Nowako atleidimą inicijavo S.Neumannas bei M.Pakulskis.

Opozicija siekia tyrimo

Opozicinė Teisės ir teisingumo partija jau kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ji ištirtų dviejų minėtų klinikų veiklą ir įtarimus dėl korupcijos bei neteisėto lobizmo, metamus viceministrui S.Neumannui ir VSF direktoriui M.Pakulskiui.

Sveikatos apsaugos ministras B.Arlukowiczius pasiūlė sustabdyti M.Pakulskio įgaliojimus, kol baigsis prokuratūros tyrimas.

Tiek M.Pakulskis, tiek S.Neumannas savo kaltę neigia, o opozicija reikalauja, kad Seime dėl aferų pasiaiškintų pats Lenkijos premjeras D.Tuskas. Mat S.Neumanną žiniasklaida vadina artimu jo bičiuliu.

Ministras pirmininkas tvirtina kol kas neturįs įrodymų, kad S.Neumannas kuo nors nusikalto. Bet D.Tuskas pažadėjo pareiginius atleidimus, jei kaltinimai atsakingiems valdininkams pasitvirtintų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.