B.Obama perspėjo Rusiją - agresija prieš Ukrainą turės pasekmių

Situacija Ukrainoje kelia nerimą tarptautinei bendruomenei. Nors oficialiai nėra žinoma, kokios šalies ginkluotosios pajėgos užėmė strateginės reikšmės objektus Kryme, tačiau pasaulio akys nukreiptos į Rusiją. Amerikos prezidentas Barackas Obama jau įspėjo rusus - jei griebsis agresijos prieš Ukrainą, tai toks žingsnis sulauks pasekmių.

B.Obama įspėjo V.Putiną.<br>AP nuotr.
B.Obama įspėjo V.Putiną.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Interfax“, „Reuters“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 1, 2014, 7:55 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:00 PM

Tuo metu Lietuva prieš baigdama pirmininkavimą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai penktadienį sukvietė skubų posėdį, kuriame buvo pateiktas siūlymas dėl Saugumo Tarybos tarpininkavimo Ukrainoje.

„Mes tik išgirdome pasiūlymą ir jis reikalauja tolesnių svarstymų, bet pasiūlymas yra ant stalo“, - po Niujorke vykusio posėdžio žurnalistams sakė Saugumo Tarybai pirmininkavusios Lietuvos nuolatinė atstovė JT ambasadorė Raimonda Murmokaitė.

Ambasadorės teigimu, Saugumo Taryba su nerimu stebi pastaruosius įvykius Ukrainoje.

„Buvo išreikšta parama Ukrainos vieningumui, teritoriniam vientisumui ir suverenitetui. Taryba sutarė, kad svarbu, jog visi politiniai veikėjai Ukrainoje elgtųsi santūriai, ir pakvietė plačiam dialogui pripažįstant Ukrainos visuomenės įvairovę“, - sakė R.Murmokaitė.

B.Obama įspėja Rusiją dėl intervencijos

JAV prezidentas Barackas Obama įspėjo Rusiją, kad bet kokia karinė intervencija Ukrainoje turės pasekmių. Apie tai praneša BBC. 

B.Obama išreiškė savo didelį nerimą dėl pranešimų apie Rusijos karinius žingsnių šalyje. 

Kalbėdamas iš Baltųjų rūmų, B.Obama pagyrė Ukrainos laikinąją vyriausybę už „susivaldymą“. 

„Bet koks Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas, kuris yra ne Ukrainos, Rusijos ar Europos interesas, bus destabilizuojantis“, - sakė B.Obama. 

„Tai reikštų didelį kišimąsi į klausimus, kurie turi būti nustatyti Ukrainos žmonių. Tai būtų akivaizdus Rusijos įsipareigojimų gerbti nepriklausomybę, suverenitetą, Ukrainos sienas ir tarptautinius įstatymus pažeidimas“, - sakė B.Obama, pridurdamas, kad, praėjus vos kelioms dienos po Olimpinių žaidynių, tai paskatintų viso pasaulio tautų pasmerkimą. 

B.Obama teigė, kad JAV buvo pasiruošusios bendradarbiauti su tarptautine bendruomene tam, kad bet kokia karinė intervencija Ukrainoje būtų užkirsta. Prezidentas neatskleidė, koks galėtų būti JAV atsakas. 

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose pareiškė, kad bet koks karinių pajėgų judėjimas Kryme buvo egzistuojančio susitarimo su Ukraina dalis. 

Keleiviams, kurie laukė skrydžio į Stambulą Simferopolio oro uoste, buvo pranešta, kad oro erdvė virš miesto buvo uždaryta ir kad skrydis atidedamas iki kito ryto. Kai kurie keleiviai ketino keliauti apie 500 kilometrus iki artimiausio tarptautinio oro uosto Odesoje. 

Pagrindinė televizijos stotis buvo perimta ginkluotų vyrų, teigiančių, kad jie yra iš Rusijos Juodosios jūros laivyno. 

Pasirodė informacija, kad optinės linijos, jungiančios Krymą su likusia Ukrainos dalimi buvo arba užblokuotos arba sugandintos.

Ukraina kaltina Rusiją dėl kariuomenės dislokavimo Kryme

Aukščiausiosios Rados pirmininkas ir laikinai valstybės vadovo pareigas einantis Oleksandras Turčynovas apkaltino Rusiją dėl kariuomenės dislokavimo Kryme ir dėl bandymo išprovokuoti ginkluotą konfliktą. Apie tai praneša BBC. 

O.Turčynovas sakė, kad Maskva nori išprovokuoti naujosios laikinosios vyriausybės reakciją, kad galėtų užgrobti Krymą. 

O.Turčynovas kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, ragindamas nutraukti provokacijas ir pradėti derybas. 

„Aš asmeniškai kreipiuosi į V. Putiną, ragindamas nedelsiant nutraukti provokacijas“, - sake O.Turčynovas. 

Laikinasis valstybės vadovas teigė, kad Rusija elgiasi lygiai taip pat, kaip 2008 metais, kai jos kariai buvo siunčiami i Gruziją. 

„Jie veikia pagal scenarijų, kuris buvo įvykdytas Abchazijoje, kai, išprovokavus konfliktą, jie pradėjo teritorijos aneksiją“, - sakė O.Turčynovas.

ES ragina Ukrainos lyderius siekti politinio dialogo Kryme

Europos Komisijos (EK) prezidentas Jose Manuelis Barroso paragino naujus Ukrainos lyderius siekti politinio dialogo Kryme. Apie tai praneša „EUbusiness“. 

Anot Europos Komisijos pranešimo, J.M.Barroso telefonu kalbėjosi su Ukrainos premjeru Arsenijumi Jaceniuku ir susitarė „dėl politinio dialogo, sprendžiant susidariusią situaciją Kryme“. 

Europos Komisijos vadovas taip pat pareiškė, kad „Europos Sąjunga (ES) pasiruošusi remti demokratines reformas ir padėti modernizuoti šalies ekonomiką“. 

Anot atstovo spaudai pranešimo, ES prezidentas Hermanas Van Rompuy telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu apie Ukrainą ir jos finansinę situaciją bei saugumą šalyje. 

Pasak Rusijos užsienio reikalų ministerijos, V.Putinas perspėjo ES apie būtinybę išvengti „tolesnio smurto eskalavimo“. 

Vokietija prašo Rusijos paaiškinimų

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris šeštadienį perspėjo, kad kelių pastarųjų valandų įvykiai Ukrainoje yra pavojingi, ir paragino Rusiją paaiškinti savo ketinimus, kai Maskva dislokavo savo karius Krymo regione. 

„Padėtis, ypač Kryme, aiškiai paaštrėjo. Kad ir kas lieja daugiau alyvos į ugnį – žodžiais arba veiksmais – jie sąmoningai siekia tolesnio padėties eskalavimo, – pabrėžė jis. – Viskas, ką Rusija daro Kryme, turi atitikti Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą, taip pat sutartis dėl Rusijos Juodosios jūros laivyno.“ 

„Raginame Rusijos vyriausybę laikytis savo viešų pareiškimų dėl tos padėties. Tai taip pat reiškia, kad Rusija turėtų nedelsiant užtikrinti visišką skaidrumą dėl savo pajėgų judėjimo Kryme, taip pat dėl tų veiksmų tikslų ir ketinimų“, – pridūrė F.W.Steinmeieris. 

Prancūzija „nepaprastai sunerimusi“

Prancūzija yra nepaprastai sunerimusi dėl pranešimų apie kariuomenės judėjimą Ukrainai priklausančiame Kryme ir paragino visas konfliktuojančias šalis susilaikyti nuo veiksmų, kurie galėtų didinti įtampą, sakė šeštadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas. 

„Prancūzijai ypatingą nerimą kelia iš Krymo gaunami pranešimai, kuriuose aprašomas žymus karinių pajėgų judėjimas, – sakoma L.Fabiuso pareiškime. – Mes raginame visas šalis susilaikyti nuo veiksmų, kurie didintų įtampą ir paveiktų Ukrainos teritorinį vientisumą“. 

R.Sikorskis: „Rusijos intervencija Kryme yra rimtas tarptautinių sutarčių ir ESBO principų pažeidimas“

Rusijos intervencija Kryme yra rimtas tarptautinių sutarčių ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) principų pažeidimas, šeštadienį pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, su vizitu viešintis Irane. Apie tai praneša „Ukrinform“. 

„Lenkijos konsulatas Kryme patvirtino nerimą keliančius pranešimus apie rusakalbių ir Rusijos pajėgų intervenciją Kryme“, - sakė R.Sikorskis. Lenkijos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad tai yra rimtas tarptautinių sutarčių ir ESBO principų pažeidimas. 

Lenkijos diplomatas pridūrė, kad dėl pastarųjų įvykių Kryme jis telefonu kalbėjosi su Ukrainos užsienio reikalų ir gynybos ministerijomis. Be to, R.Sikorskis sakė, kad jis šiais klausimais nuolat bendrauja su Lenkijos prezidentu ir premjeru. 

Ministras sakė, kad artimiausiu metu galima tikėtis svarbių Vakarų lyderių susitikimo Ukrainoje. Jis taip pat pabrėžė, kad Varšuva nuolat ragina laikytis Budapešto memorandumo nuostatų. R.Sikorskis taip pat pažymėjo, kad jis nutraukė savo vizitą Irane dėl blogėjančios padėties Kryme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.