Ukraina ir Rusija - ant karo slenksčio, sukeltos kariuomenės

Pasaulis sulaikęs kvėpavimą stebi padėtį Ukrainoje, į kurią nusitaikė Kremlius. Vakarų lyderiai kol kas apsiriboja perspėjimais, o Rusija paskelbė oro desantininkų ir jūrų pėstininkų kovinę parengtį. Ukrainiečiai atsakė tuo pačiu ir pareiškė, kad Rusijos intervencija reikštų karo pradžią. Šeštadienį atrodo, kad rimtas karinis konfliktas - jau visai arti.

Kremliui palanki Rusijos žiniasklaida skelbia, kad Kryme prasidėjo susišaudymai.<br>„Twitter“
Kremliui palanki Rusijos žiniasklaida skelbia, kad Kryme prasidėjo susišaudymai.<br>„Twitter“
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Interfax“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 1, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:51 PM

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirengęs įvesti kariuomenę į Ukrainą. Ne tik į Krymą, bet ir į visą šalį - būtent tokio leidimo jis paprašė parlamento narių. Tuo metu ginkluoti vyrai puldinėja Ukrainos pasieniečius, o rytinėje šalies dalyje vyksta prorusiški protestai, per kuriuos pratrūko smurtas. Simferopolio gatvėse buvo šaudoma automatais.

Nepaisant Amerikos prezidento Baracko Obamos perspėjimų ir Europos politikų „susirūpinimo“ V.Putinas išskėtė nagus virš Ukrainos. Tai kelia grėsmę taikai ne tik Ukrainoje, bet ir visame pasaulyje. Neoficialiai teigiama, kad Amerika pasiryžusi ginti šalį. Kremliuje kalbama, kad reikia atšaukti Rusijos diplomatus iš Vašingtono.

Krymo autonominės respublikos Ministrų tarybos pirmininkas Serhijus Aksionovas pareiškė, kad prašo Rusijos ir V.Putino pagalbos. Jis pripažino, kad Kryme patruliuoja ir strateginius objektus saugo rusų kariškiai be skiriamųjų ženklų. Ukrainos valdžia šį Kremliaus statytini vadina neteisėtu vadovu.

Sekite šeštadienio naujienas iš Ukrainos, kurioje tvyro karo nuojauta. Penktadienio naujienas krymas-praso-v-putino-pagalbos-o-rusija-pasiruosusi-padeti.htm#.UxGmvvl_s-I"="">krymas-praso-v-putino-pagalbos-o-rusija-pasiruosusi-padeti.htm#.UxGmvvl_s-I"" target="_blank">rasite čia.

22 val. 11 min. Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas šeštadienį paragino Rusiją grąžinti savo karius į nuolatinės dislokacijos vietas Krymo pusiasalyje ir užmegzti politinį dialogą, pabrėždamas, kad Kijevas pasiryžęs ginti valstybės suverenumą. 

„Raginame Rusijos pusę nedelsiant grąžinti savo Juodosios jūros laivyno pajėgas į nuolatinės dislokacijos vietas, sumažinti įtampą – tuomet mes politiniu dialogu su mūsų partneriais Vakaruose, su Rusijos Federacija ir, svarbiausiai, politiniu dialogu šalies viduje išspręsime visus sudėtingus klausimus“, – A.Jaceniukas sakė po Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos posėdžio. 

Jis pabrėžė, kad „karinė intervencija į Ukrainos teritoriją nepriimtina“. 

„Esame pasiruošę ginti savo suverenumą, ir esu įsitikinęs, kad Rusija nesiims karinės intervencijos Ukrainos teritorijoje. Tokia karinė intervencija reikštų karą ir bet kokių santykių tarp Ukrainos ir Rusijos nutraukimą“, – pareiškė vyriausybės vadovas.

22 val. 03 min. Ukrainos prezidento pareigas einantis Aukščiausiosios Rado pirmininkas Oleksandras Turčynovas šeštadienį įsakė paskelbti kovinę parengtį šalies ginkluotosiose pajėgose, reaguodamas į Rusijos parlamento leidimą pasiųsti karius į jo šalį. 

„Atsižvelgdamas į potencialią agresiją, daviau įsakymą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pereiti į visišką kovinę parengtį. Sustiprinta atominių elektrinių, oro uostų, strateginių infrastruktūros objektų apsauga“, – jis sakė po Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos posėdžio. 

O.Turčynovas pridūrė, kad saugumo taryba parengė išsamų planą tam atvejui, jeigu tektų surengti karinę operaciją. 

Laikinasis prezidentas pažymėjo, kad Rusijos valdžios pareiškimai, jog kyla pavojus Ukrainos rusakalbiams arba šalyje esantiems Rusijos piliečiams, yra „išgalvoti“. 

„Ukrainos valstybė gina visus Ukrainos piliečius – kad ir kokiame regione jie gyvena, kad ir kokia kalba jie kalba, kad ir kokią lanko cerkvę“, – sakė O.Turčynovas. 

„Noriu kreiptis į visus Ukrainos piliečius, prašydamas išsaugoti ramybę, pasitikėjimą ir tikėjimą Ukraina, užmiršti visus barnius ir prieštaravimus. Šiandien nesvarbu, kas kairysis arba dešinysis, kas priklauso kokia nors partijai arba visuomeninei organizacijai. Mes visi – ukrainiečiai. Turime susivienyti dėl savo šalies“, – pabrėžė jis. 

O.Turčynovas paragino užkirsti kelią provokacijoms, plėšikavimui ir linčo teismams. 

Tuo tarpu laikinasis gynybos ministras Ihoris Teniuchas pareiškė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos pereina į aukščiausio lygio kovinę parengtį. 

„Ukraina turi ginkluotąsias pajėgas, pajėgas įvykdyti savo konstitucinę pareigą“, – jis sakė po Nacionalinio saugumo tarybos posėdžio. 

20 val. 55 min. Dalyje Rusijos oro desantininkų ir jūrų pėstininkų dalinių šeštadienį paskelbta kovinė padėtis. Apie tai pranešė Rusijos naujienų portalas LiveNews.ru. 

Naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi LiveNews.ru informacija, nurodė, kad kovinė parengtis parengta Vakarų ir Centrinės karinės apygardos oro desantininkų daliniuose, taip pat Juodosios jūros laivyno jūrų pėstininkų daliniuose. 

Kaip pranešama, Kaliningrade besibazuojančiam 7-ajam atskirajam motorizuotųjų šaulių pulkui paskelbtas įsakymas dėl kovinės parengties, tačiau kariai ir karinė technika dar nepaliko savo bazių. 

Be to, kai kurie Centrinės karinės apygardos daliniai, įskaitant dvi Samaroje dislokuotas motorizuotųjų šaulių brigadas, perkelti prie sienos su Ukraina ties Charkovo sritimi. 

„Apygardos viršininkas generolas pulkininkas Bogdanovskis šiuo metu yra Kazanėje, iš kur koordinuos pajėgų perkėlimą“, – LifeNews.ru citavo šaltinius Centrinėje karinėje apygardoje. 

Pajėgos iš Samaros į Kazanę buvo nuskraidintos lėktuvais An-12 per nepaprastąjį kovinės parengties patikrinimą, kurį anksčiau šią savaitę įsakė surengti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, nurodė „Intrerfax“. 

Šių žingsnių Rusija ėmėsi tuo metu, kai šalies parlamento aukštieji rūmai šeštadienį suteikė leidimą V.Putinui panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainos teritorijoje, siekiant apsaugoti ten esančius Rusijos piliečius ir karius. 

20 val. 28 min. Aukšti Rusijos pareigūnai šeštadienį pareiškė, kad potencialus Rusijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimas Ukrainoje padėtų atkurti įstatymų viršenybę toje šalyje ir užtikrinti jos žmonių saugumą. 

Rusijos Federacijos Tarybos šeštadienį vienbalsiai priimtas sprendimas leisti panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainos teritorijoje „visiškai atitinka konstituciją, tarptautinės teisės normas, o svarbiausia – juo siekiama apsaugoti žmonių gyvybes ir užtikrinti saugumą. Iš esmės tai absoliučiai humanitarinis sprendimas“. Apie tai žurnalistams sakė Valstybės Dūmos saugumo komiteto pirmininkė Irina Jarovaja. 

Pasak jos, priimdama šį sprendimą Rusija siekia ginti „svarbiausias vertybes“: visų Ukrainoje gyvenančių etninių bendrijų saugumą, įstatymų viršenybę ir taiką, pagarbą Ukrainos liaudies konstitucinėms teisėms, nepriklausomos Ukrainos valstybės saugumą ir saugumą. 

Tuo tarpu Rusija esą siekia apsaugoti Ukrainoje esančių Rusijos piliečių gyvybes ir „apginti konstitucinę santvarką“ Ukrainoje, pažymėjo I.Jarovaja. 

Valstybės Dūmos informacinės politikos komiteto pirmininkas Aleksejus Mitrofanovas pareiškė, kad Vakarų šalys atmeta griežtus Maskvos sprendimus Kijevo atžvilgiu, nes nesupranta, kokia sunki padėtis susiklostė Ukrainoje.

„Ukrainoje – jeigu nebūtų ryžtingų Rusijos veiksmų – gresia kruvinas pilietinis karas. Mums kyla pasirinkimas: sėdėti ir laukti, kol prasidės masinės fizinės represijos prieš milijonus žmonių arba veikti ryžtingai“, – A.Mitrofanovas šeštadienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“.   Pasak jo, Rusija negali laukti, kol naujoji Ukrainos valdžia įsitvirtins rytiniuose ir pietrytiniuose regionuose, kur ji „visiškai nepripažįstama“. 

„Laukti – reiškia ramiai stebėti besivystančias pilietines skerdynes Ukrainoje“, – teigė įstatymų leidėjas. 

Pasak A.Mitrofanovo, Vakarų šalių ir JAV reakcija į Rusijos sprendimą „aišku, bus labai neigiama“. 

„Galbūt Vakarai tiesiog nesupranta, kad Ukrainoje reikalai krypsta į pilietinę priešpriešą. Negi turime laukti, kol Donecko kalnakasiai susirems žūtbūtinėje kovoje su išeiviais iš vakarų Ukrainos? Arba kol banderininkai atvyks užimti Krymo?“ – klausė jis. 

A.Mitrofanovas sakė, jog būtų pateisinami netgi griežčiausi Rusijos veiksmai, jeigu jais būtų siekiama užtikrinti žmonių saugumą. 

„Dėl besivystančių įvykių taip pat reikėtų ypatingai pagalvoti apie Padniestrę, nes tos respublikos gyventojai, esant tokioms sąlygoms Ukrainoje, gali tapti padėties įkaitais“, – sakė Rusijos deputatas. Jis turėjo omenyje savavališkai nepriklausomybę nuo Moldovos paskelbusį prorusišką regioną. 

19 val. 35 min. Simferopolio mieste aidėjo šūviai. Dvi ginkluotų vyrų grupės užpuolė pastatą, kuris vadinamas Dom Provsojuza. Jie sumušė jauną vyrą ir išsitempė jį į lauką. Ten buvusi Krymo regioninės televizijos ATR žurnalistė Sofija Ablajeva teigė, kad gatvėje girdėjo automatų tratėjimą.

Vyrai dėvėjo civilių rūbus ir ryšėjo Ukrainos vėliavos spalvų raiščius.

19 val. 05 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kol kas nepriėmė sprendimų dėl ginkluotųjų pajėgų pasiuntimo į Ukrainą, taip pat dėl pasiūlymo atšaukti Rusijos ambasadorių iš Jungtinių Valstijų. Tai šeštadienį sakė šalies vadovo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. 

„Aišku, jis priims tuos sprendimus, atsižvelgdamas, kaip vystysis padėtis. Norisi tikėtis, kad padėtis nesivystys ta kryptimi, kuria vystosi dabar - tai yra įtampos didinimo kryptimi, didinant grėsmę rusams Krymo pusiasalyje“, - D.Peskovas sakė televizijai „Rossija 24“. 

Jis pabrėžė, kad Rusijos parlamento aukštiesiems rūmams anksčiau šeštadienį suteikus leidimą panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainos teritorijoje, V.Putinas įgijo „visą arsenalą priemonių, būtinų sureguliuoti šiai padėčiai - dėl pajėgų panaudojimo, taip pat dėl sprendimo, susijusio su mūsų diplomatinės misijos Jungtinėse Valstijose vadovu“. 

„Tačiau, žinoma, reikia pabrėžti, kad nei pirmojo, nei antrojo sprendimo prezidentas kol kas nepriėmė. Tų sprendimų nėra“, sakė D.Peskovas. 

18 val. 43 min. Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas šeštadienį paragino visas suinteresuotas šalis gerbti Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą, kai Rusijos parlamento aukštieji rūmai suteikė prezidentui Vladimirui Putinui panaudoti ginkluotąsias pajėgas kaimyninėje valstybėje, siekiant apsaugoti ten esančius Rusijos piliečius ir karius. 

„Tai didelį nerimą keliantis faktas. Raginu visas šalis deeskaluoti padėtį. Įtampa regione jau dabar labai didelė. Būtina gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą ir vykdyti tarptautinius įsipareigojimus“, – sakoma Th.Jaglando pranešime. 

18 val. 19 min. NATO ir JAV, kitaip negu Rusija, neturi jokio pagrindo siųsti savo ginkluotąsias pajėgas Ukrainos teritorijoje. Tai šeštadienį pareiškė Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko. 

„Kokiu pagrindu? Mes veikiame griežtai laikydamiesi įstatymų ir konstitucijos. Kad būtų panaudota tokia kraštutinė priemonė, reikia turėti pagrindą“, – ji sakė po to, kai Federacijos Taryba per šeštadienį surengtą nepaprastąjį posėdį vienbalsiai priėmė nutarimą, kuriuo suteikė leidimą prezidentui panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainoje, kol toje šalyje bus normalizuota visuomeninė ir politinė padėtis. 

Rusijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininkę aiškino, kad tokį Maskvos sprendimą nulėmė pavojus, kylantis Rusijos piliečių ir rusų gyvybėms Kryme. 

18 val. 17 min. Rusijos Federacijos Taryba, neeiliniame posėdyje svarsčiusi prezidento Vladimiro Putino kreipimąsi, pritarė ginkluotųjų pajėgų įvedimui į Ukrainos teritoriją. Apie tai praneša gazeta.ru. 

Oficialus prezidento V.Putino atstovas užsienio reikalų ministro pavaduotojas Grigorijus Karasinas pareiškė, kad Federacijos Tarybos pritarimas ginkluotųjų pajėgų įvedimui į Ukrainos teritoriją „nereiškia, kad šis sprendimas bus realizuotas iškart tiesiogine prasme“. 

„Pritarimas, kurį gavo prezidentas, tiesiogine prasme nereiškia, kad ši teisė bus greitai realizuota“, - sakė jis. 

Rusijos prezidentas šeštadienį kreipėsi į aukštuosius parlamento rūmus - Federacijos Tarybą - pritarimo „panaudoti Ukrainos teritorijoje Rusijos ginkluotąsias pajėgas dėl šioje šalyje susiklosčiusios nepaprastosios situacijos ir kilusios grėsmės Rusijos piliečių gyvybei“. 

Rusijos ginkluotąsias pajėgas į Ukrainos teritoriją leista įvesti, „kol čia normalizuosis politinė padėtis“.

18 val. Ukrainos politinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko šeštadienį paragino parlamentą mobilizuoti šalies ginkluotąsias pajėgas. Tai įvyko po to, kai Rusijos parlamento aukštieji rūmai suteikė leidimą panaudoti Rusijos pajėgas Ukrainos teritorijoje. 

„Parlamentas privalo prašyti vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado paskelbti nacionalinę mobilizaciją, prasidėjus Rusijos agresijai prieš Ukrainą“, - sakoma V.Klyčko pareiškime. 

Jis taip pat paprašė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą skubiai surengti posėdį ir aptarti šią krizę.

17 val. 40 min. Ukrainiečių portalas insider.ua skelbia, jog laikinai pareigas einančiam Ukrainos prezidentui O.Turčynovui paskambinęs JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad „JAV gins Ukrainos laisvę“.

17 val. 29 min.  Rusijos Federacijos Taryba šeštadienį įpareigojo savo komitetą parengti kreipimąsi į prezidentą Vladimirą Putiną, kuriame būtų raginama atšaukti Rusijos ambasadorių iš Jungtinių Valstijų. 

Rusijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininkė Valentina Matvijenko pasiūlė Federacijos Tarybos užsienio reikalų komitetui paraginti V.Putiną atšaukti Rusijos pasiuntinį iš Vašingtono. 

17 val. 13 min. Rusijos Federacijos Taryba šeštadienį patenkino prezidento Vladimiro Putino prašymą leisti panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainos teritorijoje, siekiant apsaugoti ten esančius Rusijos piliečius ir toje šalyje dislokuota Rusijos karinį kontingentą. 

Rusijos parlamento aukštųjų rūmų nutarime sakoma, kad Federacijos taryba leidžia prezidentui panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainos teritorijoje, kol bus normalizuota padėtis toje šalyje. 

17 val. 12 min. Kryme ginkluoti žmonės mėgino užimti Ukrainos valstybinės pasienio tarnybos Sevastopolio jūrinės apsaugos būrį. 

„Apie 13 val. kolona ginkluotų žmonių su specialiųjų pajėgų ženklais 10 automobilių, apie 300 žmonių, pamėgino jėga užimti Sevastopolio jūrinės apsaugos būrį“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ Ukrainos pasienio tarnybos pareigūnas Serhijus Astachovas. 

Pasak jo, per derybas ginkluotos grupės vadas sakė vykdąs Rusijos gynybos ministerijos įsakymą užimti šią pasienio karinę dalį. 

Tuo metu pasieniečių laivai pagal kovinio aliarmo programą išplaukė į jūrą. 

Ukrainos pasienio tarnybos pirmininko pavaduotojas S.Astachovas sakė, kad jo tarnyba imsis visų teisėtų veiksmų, kad kariniai daliniai ir jūrinės apsaugos laivai nebūtų užgrobti. 

Išplaukusius į Juodąją jūrą pasieniečių laivus netrukus pasitiko trys rusų raketiniai kateriai ir raketinis kreiseris „Maskva“. 

Dar gauta pranešimų, kad apie 20 ginkluotų vyrų apsupo priešlėktuvinės gynybos padalinį Fiolento iškyšulyje, bet jokių veiksmų nesiima, į teritoriją nesiveržia. 

Pabendravus su jais, buvo atsakyta, kad jie atsiųsti prie 174-osios zenitinės raketinės dalies apsaugoti ją. 

Iš Eupatorijos pranešta, kad apie 20 rusų kariškių apie vidurdienį mėgino užimti čia esančios Ukrainos ginkluotųjų pajėgų zenitinės raketinės dalies vadavietę. 

Per derybas su vadavietės viršininku jie aiškino, kad jiems nereikia ginklų, o reikia tik kontroliuoti vadavietę. 

Ukrainos kariškių Kryme šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė, kad rusų kariai užėmė Kirovsko aerodromą, į kurį jie atvažiavo 10 sunkvežimių, apsupo aerodromą pagal perimetrą ir saugo jį.

16 val. 50 min. Krymo autonominio regiono Ministrų Tarybos vadovas Sergejus Aksionovas buvo išrinktas pažeidžiant Ukrainos ir vietos konstitucijas. Tai pareiškė šalies prezidento pareigas einantis Aukščiausiosios Rados pirmininkas O.Turčynovas šeštadienį paskelbtoje rezoliucijoje. 

„Krymo autonominės respublikos Aukščiausioji Rada 2014 metų vasario 27 dieną paskyrė į Krymo autonominės respublikos Ministrų Tarybos pareigas S.Aksionovą. Tas paskyrimas buvo įvykdytas pažeidžiant Krymo autonominės respublikos konstituciją“, - sakoma dokumente, kurio tekstas buvo paskelbtas prezidentūros tinklalapyje. 

Laikinasis prezidentas įpareigojo vyriausybę informuoti visas šalies valdžios struktūras ir piliečius, kad S.Aksionovo paskyrimas Krymo vyriausybės vadovu įvykdytas „pažeidžiant Ukrainos konstituciją ir įstatymus“.

O.Turčynovas taip pat pasiūlė Krymo Aukščiausiajai Radai atšaukti tą sprendimą. 

Šis Ukrainos lyderio įsakas įsigalioja nuo jo paskelbimo dienos. 

Vasario 27 dieną Krymo parlamentas nušalino nuo pareigų ankstesnį regiono vyriausybės vadovą Anatolijų Mohyliovą ir vietoje išrinko prorusiškos partijos „Rusų vienybė“ vadovą S.Aksionovą. 

Pasak Krymo Aukščiausiosios Rados atstovės Olhos Sulnikovos, už S.Aksionovą balsavo 53 deputatai. Laikytasi visų procedūrų. Jo kandidatūrą pasiūlė Krymo parlamento pirmininkas Volodymyras Konstantynovas, pagal Ukrainos konstitucijos 136 straipsnį. 

Paprašyta patikslinti, ar tai buvo suderinta su Ukrainos prezidentu, ji atsakė, kad „suderinimas yra“.

Dar O.Sulnikova pabrėžė kad plenariniame posėdyje „deputatai buvo salėje savo noru“. 

Pagal Ukrainos konstituciją, Krymo premjerą skiria autonomijos Aukščiausioji Rada, suderinusi su Ukrainos prezidentu. 

Tą pačią dieną naujasis premjeras S.Aksionovas pareiškė, kad Viktoras Janukovyčius tebėra teisiškai išrinktas Ukrainos prezidentas. 

16 val. 41 min. Ukrainos jūros pėstininkai sulaikė Rusijos diversantą.

Per naujosios vyriausybės posėdį šeštadienį Ukrainos gynybos ministras Igoris Teniuchas teigė, kad Ukrainos jūros pėstininkai užkirto kelią Rusijos diversantui, kuris bandė patekti į jūros pėstininkų bazę Feodosijoje. Apie tai praneša „Ukrinform“.

„Naktį Ukrainos kariuomenė užkirto kelią Rusijos bandymui patekti į laivyno bataliono teritoriją Feodosijoje“, - sakė Ukrainos gynybos ministras. 

Anot I.Teniucho, sulaikytasis vis dar apklausiamas teisėsaugos institucijų, Ukrainos kariuomenės atstovų ir vidaus reikalų ministerijos bei prokuratūros.

Pasak jo, Ukrainos pajėgų parengtis sustiprinta, kariai pasiruošę ginti savo dalinius. 

15 val. 58 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį kreipėsi į parlamento aukštuosius rūmus – Federacijos Tarybą – prašydamas leisti pasiųsti šalies ginkluotąsias pajėgas į Ukrainos teritoriją, kol bus „normalizuota visuomeninė ir politinė padėtis toje šalyje“. Apie tai paskelbė Kremliaus spaudos tarnyba.

Kitaip tariant, Rusijos vadovas prašo leisti atakuoti Ukrainą.

„Dėl Ukrainoje susiklosčiusios nepaprastosios padėties keliamo pavojaus Rusijos Federacijos piliečiams, mūsų tėvynainiams, Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų karinio kontingento, dislokuojamo Ukrainos teritorijoje (Krymo autonominėje respublikoje) pagal tarptautinę sutartį, pagal Rusijos Federacijos konstitucijos 102-ojo straipsnio 1-osios dalies „g“ punktą pateikiu Rusijos Federacijos Federalinio Susirinkimo Federacijos Tarybos kreipimąsi dėl Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimo Ukrainos teritorijoje, kol bus normalizuota visuomeninė politinė padėtis toje šalyje“, – sakoma dokumente. 

15 val. 25 min. Ukrainos gynybos ministerija tikisi, kad Rusijos gynybos ministerija sutiks surengti derybas dėl įtemptos padėties Kryme, šeštadienį sakė laikinasis gynybos ministras Ihoris Teniuchas. 

„Radikalios jėgos ir Rusijos Juodosios jūros laivyno kariškiai mėgino šturmuoti 10-ąją jūrų aviacijos bazę Sakuose Krymo vakarinėje pakrantėje. Tam buvo užkirstas kelias. Buvo mėginama užimti ryšių centrą 35-ajame raketinės priešlėktuvinės gynybos pulke. Ukrainos oro pajėgų atstovas dabar išvažiavo ten derybų. Mes pasisakome už derybas, kad nebūtų pažeisti įstatymai. Inicijuojame derybas su Rusijos Federacijos gynybos ministerija“, – I.Teniuchas sakė žurnalistams Kijeve. 

„Svarbiausia – nepasiduoti provokacijoms ir spręsti klausimą taikiai. Tačiau reikia atminti, kad Ukrainos įstatymų pažeidimas sulauks reakcijos“, – pridūrė jis.

15 val. 20 min. Ukrainos laikinasis užsienio reikalų ministras Andrijus Deščica pranešė, kad Rusija atsisako konsultacijų su Ukrainos saugumą garantuojančiomis šalimis pagal vadinamąjį Budapešto memorandumą. 

„Mus labai nuvylė šiandieninė informacija, kad Rusija atsisakė dalyvauti derybose pagal Budapešto memorandumą. Tokį kvietimą mes išsiuntėme ir JAV bei Didžioji Britanija pasirengusios tokioms konsultacijoms, Rusija atsisakė“, – sakė jis per spaudos konferencija šeštadienį Kijeve. 

Per ankstesnį susitikimą su žurnalistais A.Deščica sakė, kad reikia dialogo su Rusija, norint išspręsti padėties Kryme problemas. 

„Mes labai norime dialogo su Rusija, bet kol kas vyksta notų diplomatija, neduok Dieve, kad ji nevirstų notų karu“, – nurodė jis.

15 val. 08 min. Rusija neatmeta galimybės pasiųsti į Krymą karines pajėgas.

Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko šeštadienį pareiškė neatmetanti galimybės, kad Maskva pasiųs riboto dydžio karinį kontingentą į Ukrainos autonominį Krymo regioną, siekdama užtikrinti Rusijos Juodosios jūros laivyno ir tame regione esančių Rusijos piliečių saugumą. 

„Esant tokiai padėčiai ir atsižvelgiant į Krymo vyriausybės prašymą, galima netgi įvesti ribotą kontingentą, kad būtų užtikrintas Juodosios jūros laivyno ir Krymo teritorijoje gyvenančių Rusijos piliečių saugumas“, – sakė ji. 

V.Mavijenko pridūrė, kad „sprendimą, žinoma, turi priimti mūsų šalies prezidentas V.Putinas, vyriausiasis pajėgų vadas“. 

„Tačiau šiandien, atsižvelgiant į padėtį, neatmestinas netgi toks variantas. Privalome apsaugoti žmonės“, – sakė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų vadovė. 

Pagal Rusijos įstatymus, norėdamas pasiųsti į užsienį ginkluotąsias pajėgas, prezidentas turi kreiptis į Rusijos Federacijos Tarybą, kuri savo posėdyje turėtų priimti atitinkamą sprendimą. 

14 val. 05 min. Rusijos federacijos tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko pareiškė pritarsianti „riboto Rusijos karių kontingento dislokavimui Kryme“.

Tuo tarpu Simfereopolyje profsąjungų rūmus užėmę kaukėti rusakalbiai iškėlė Rusijos vėliavą ir įkurtame spaudos centre pareiškė skleisiantys „tiesą apie įvykius Kryme“.

14 val. 01 min. Kryme ginkluoti žmonės mėgino užimti Ukrainos valstybinės pasienio tarnybos Sevastopolio jūrinės apsaugos būrį.

„Apie 13 val. kolona ginkluotų žmonių su specialiųjų pajėgų ženklais 10 automobilių, apie 300 žmonių, pamėgino jėga užimti Sevastopolio jūrinės apsaugos būrį. Pasienio tarnyba imsis visų būtinų priemonių“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė Ukrainos pasienio tarnybos pareigūnas Serhijus Astachovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Ukrainos pakrančių apsaugos laivai išplaukė į jūrą, mat baiminamasi, jog jie bus užimti.

13 val. 57 min. Rusijos Dūmos deputatai kreipėsi į šalies prezidentą Vladimirą Putiną, kad jis „imtųsi visų priemonių, siekiant apsaugoti Krymo gyventojus nuo smurto“.

13 val. 45 min. Krymo televizijos kanalas ATR pranešė, kad nepriklausomo žurnalistinių tyrimų centrą užėmė treningais vilkinčių ir Rusijos vėliavomis mojuojančių kaukėtų jaunuolių minia.

12 val. 53 min. Krymo administracijos vadovas Serhijus Aksionovas pripažino, kad Kryme strateginius objektus saugo Rusijos Juodosios jūros laivyno jūrų pėstininkai.

Tuo tarpu portalas „Ukrainskaja pravda“ skelbia, jog Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas paprašė Turkijos ministro pirmininko Recepo tayipo Erdogano  pro Bosforo sąsiaurį nepraleisti iš antipiratinės misijos grįžtančios Ukrainos fregatos „Hetman Sagaidačny“, mat jos kapitonas atsisako paklusti Ukrainos valdžiai ir iškėlė Rusijos laivyno vėliavą.

12 val 45 min.  Krymo ministrų taryba nusprendė, kad referendumas dėl regiono autonominio statuso ateities bus skelbiamas ne gegužės 25-ąją, kaip skelbta anksčiau, o jau šį mėnesio 30-ąją dieną. Referendume bus klausiama ar Krymas nori išlaikyti dabartinį autonominį statusą Ukrainos sudėtyje, ar tapti nepriklausoma valstybe, ar prisijungti prie Rusijos.

Į rusiškomis karinėmis uniformomis vilkinių ginkluotų asmenų užimtą Krymo parlamentą šiuo metu įleidžiami žurnalistai, bet tik iš Rusijos.

12 val. 41 min. Iš Krymo tiesiogiai transliuojantis vienintelis nepriklausomas regiono kanalas ATR nuo praėjusios nakties yra saugumas kelių šimtų žmonių, daugiausiai Krymo totorių. Skirtingai nuo prorusiškų savigynos būrių, kurie kartu su ginkluotais asmenimis užėmė Krymo parlamentą ir radijo bei televizijos centrą, ATR kanalą saugantys žmonės nėra ginkluoti.

12 val. 25 min.  Simferopolyje, prie Krymo ministrų tarybos pastato pastebėtas įtartinas mėlynos spalvos maišas. Iškviesti išminuotojai. Vienas jų su specialia įranga patikrino maišą, o milicija atitvėrė teritoriją. Tiesa, milicininkų užkardos nebuvo itin tankios - prie dirbančio išminuotojo pribėgo vyras ir pradėjo šaukti, kad tai esą jo krepšys.

Tuo pat metu visai netoliese, prie centrinėje aikštėje esančio Lenino paminklo vaizdas visai priešingas ir keistai ramus - du jaunavedžiai švenčia savo tuoktuves. Žurnalistų paklausti ką jis palaiko, Aleksandru prisistatęs vyras sakė, kad nepalaiko nė vienos pusės, tiesiog nori švęsti šventę .

12 val. 17 min. Ukrainos gynybos ministras I.Teniuchas šeštadienį pareiškė, kad Rusija neseniai į Ukrainą įvedė papildomai 6000 karių ir kad Ukrainos kariškiams Krymo regione paskelbta padidinta parengtis.

I.Teniuchas šio pareiškimo smulkiau nekomentavo. 

Ukrainos vyriausybė kaltina Maskvą karinių pajėgų dislokavimu Kryme, kuriame Rusijos karinis jūrų laivynas turi bazę, bet Rusija tvirtina nepažeidžianti sutarties su Ukraina dėl šios bazės. 

„Neadekvatus Rusijos pajėgų buvimas Ukrainos teritorijoje yra provokacija, ir rusų pastangos priversti Ukrainą reaguoti jėga žlunga“, – sakė anksčiau ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas vyriausybės posėdyje, transliuotame per televiziją. 

„Tai yra Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno laikino buvimo Ukrainos teritorijoje susitarimo pagrindinių reikalavimų pažeidimas“, – pabrėžė jis. 

„Mes reikalaujame iš Rusijos vyriausybės atšaukti savo pajėgas ir sugrąžinti jas į dislokavimo vietas“, – sakė A.Jaceniukas, pradėdamas posėdį. 

12 val. 03 min. Rusijoje itin nerimaujama dėl pastarųjų įvykių Kryme. Apie tai pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM). 

„Naktį į kovo 1-ąją nežinomi ginkluoti žmonės, atsiųsti iš Kijevo, mėgino užimti Krymo autonominės respublikos Vidaus reikalų ministerijos pastatą“, – sakoma Rusijos URM pranešime, paskelbtame šios žinybos tinklalapyje. 

„Per šią klastingą provokaciją yra nukentėjusiųjų, – tęsiama pranešime. – Ryžtingais savigynos būrių veiksmais pavyko sutrukdyti užgrobti VRM pastatą. Tai patvirtina žinomų politinių sluoksnių Kijeve siekį destabilizuoti padėtį pusiasalyje“. 

„Raginame tuos, kurie duoda panašius įsakymus iš Kijevo, santūrumo. Laikome, kad ir taip jau įtemptos padėties Kryme kurstymas yra itin neatsakingas“, – nurodė Rusijos URM. 

11 val. 08 min. Didelis desantinis Juodosios jūros laivyno laivas „Nikolajus Filčenkovas“ į Sevastopolį atgabeno dar apie 700 ginkluotų žmonių, įtariama, iš Rusijos oro desantinių dalinių sudėties. Apie tai UNIAN informavo karinis šaltinis Simferopolyje.

Agentūros šaltinio duomenimis, laivas švartavosi šeštadienio naktį įlankoje, kur yra dislokuota Rusijos Federacijos jūrų pėstininkų dalis.

Šaltinio duomenimis, iš viso per pastarąsias kelias dienas iš Rusijos į Krymą permesta daugiau kaip tūkstantis specialiosios paskirties karių. Jie išskirstyti skirtinguose Krymo ir Sevastopolio rajonuose.

Naktis iš penktadienio į šeštadienį Kryme buvo palyginti rami.

10 val. 49 min. Rusijos karių buvimas Kryme yra provokacija, rusų kariai turi grįžti į savo nuolatinės dislokacijos vietas. Tai, kaip praneša naujienų agentūra UNIAN. Tai pareiškė Ukrainos premjeras A.Jaceniukas, pradėdamas šeštadienio vyriausybės posėdį.

„Rusijos karių dalyvavimas yra provokacija, ir mes reikalaujame, kad rusų kariai grįžtų į savo nuolatines dislokacijos vietas“, - sakė A.Jaceniukas.

Jis pažymėjo, kad Ukrainoje realizuojamas savotiškas karinio dalyvavimo scenarijus, panašus į tą, kuris buvo Osetijoje. Tačiau ukrainiečiai neturi pasiduoti provokacijoms.

„Rusijos partneriai, nustokite provokuoti piliečių pasipriešinimą Ukrainoje ir laikykitės pagrindinių Ukrainos ir Rusijos Federacijos susitarimų, - ragino A.Jaceniukas. - Aš labai prašau visus nusiraminti ir nepasiduoti provokacijoms. Ukraina padarys viską tam, kad mes būtume viena valstybė, kad apgintume tautinių mažumų teises, ir visos diskusijos apie tai, kad Krymą kažkas užkariaus, yra melas“.

10 val. 14 min. Rusija neignoruos Krymo autonominės respublikos Ministrų tarybos pirmininko S.Aksionovo kreipimosi į Rusijos prezidentą V.Putiną, kad šis padėtų užtikrinti taiką ir rimtį Krymo teritorijoje. Tai sakė šeštadienį naujienų agentūrai „Interfax“ prezidento administracijos pareigūnas.

„Rusija nepaliks šio prašymo be dėmesio“, – sakė jis ir šiuos Kremliaus pareigūno žodžius išplatino visos pagrindinės Rusijos naujienų agentūros.

10 val. 10 min. Ukraina yra skolinga Rusijos dujų eksporto milžinei „Gazprom“ 1,55 mlrd. JAV dolerių (3,9 mlrd. litų), todėl tikėtina, kad Kijevui nebebus taikoma dabartinė didelė nuolaida už importuojamas rusiškas dujas. Apie tai bendrovė pareiškė šeštadienį.

„Palaikome gerus santykius su Ukraina; tranzitas veikia, tačiau ji tiesiog turi susimokėti už dujas. Skola yra 1,549 mlrd. dolerių – ji didžiulė“, – „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

„Aišku, kad turėdama tokią skolą, Ukraina nebegalės išsaugoti jai taikomos nuolaidos už dujas lyginant su kainomis rinkoje. Sutartyje dėl nuolaidos numatoma, kad sąskaitos turi būti apmokamos visiškai ir laiku“, – pridūrė jis.

09 val. 19 min. Krymo autonominės respublikos Ministrų tarybos pirmininkas S.Aksionovas pareiškė priėmęs sprendimą laikinai perimti tiesioginį vadovavimą jėgos struktūrų susivienijimams ir daliniams.

Krymo vyriausybės vadovas kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir paprašė suteikti pagalbą taikai ir ramybei palaikyti Krymo teritorijoje.

„Aš, Krymo AR pirmininkas, realizuodamas įgaliojimus, man suteiktus Krymo AR Aukščiausiosios Tarybos, priimu sprendimą laikinai skirti Vidaus reikalų ministerijos, Ukrainos saugumo tarnybos, ginkluotųjų pajėgų, Nepaprastųjų situacijų ministerijos, laivyno, mokesčių inspekcijos, pasieniečių jėgos struktūrų susivienijimų ir dalinių pavaldumą tiesiogiai man. Visiems vadams vykdyti tik mano įsakymus ir nurodymus. Nesutinkančiųjų prašau pasitraukti iš tarnybos“, – sakoma S. Aksonovo pareiškime, kurį naujienų agentūra „Interfax“ gavo iš Krymo Aukščiausiosios Rados sekretoriato.

Autonomijos vyriausybės vadovas, pagrįsdamas šį sprendimą, nurodo, kad „nepaisant susitarimo su centrine valdžia dėl to, kad jėgos struktūrų vadovai nebūtų skiriami nesuderinus su Krymo AR Aukščiausiąja Taryba, nebūtų pažeidžiamos Krymo konstitucijos normos, patvirtintos Ukrainos įstatymais ir milicijos įstatymu, vakar, 2014-ųjų vasario 28 dieną Krymo milicijos vyriausiosios valdybos viršininku mano nurodymu paskirtas Avruckis Ihoris Jakovlevičius“.

S.Aksionovas taip pat nurodė, kad Kryme esančios jėgos struktūros nepajėgios efektyviai kontroliuoti padėties AR teritorijoje. Autonomijoje kilo susirėmimų, per kurios naudoti šaunamieji ginklai.

„Atsižvelgdamas į tai kas aukščiau išdėstyta, suprasdamas atsakomybę už piliečių gyvybes ir saugumą, aš kreipiuosi į Rusijos Federacijos prezidentą V.Putiną padėti užtikrinti taiką ir ramybę Krymo AR teritorijoje“, – sakoma jo pranešime.

Partijos „Russkoje jedinstvo“ („Rusų vienybė“) lyderis S.Aksionovas buvo išrinktas Krymo ministrų tarybos pirmininku ketvirtadienį; tai padaryta savigynos būriams ėmus kontroliuoti Krymo parlamento pastatą.

S.Aksionovas sakė tebesąs „pavaldus prezidentui Viktorui Janukovyčiui, priverstam bėgti iš Ukrainos“.

I.Avruckis Krymo milicijai vadovauti buvo paskirtas penktadienį, kai ankstesnis jos vadovas, Valerijus Radčenka pateikė prašymą atleisti jį iš pareigų.

Anksčiau I.Avruckis vadovavo Krymo kovos su organizuotu nusikalstamumu valdybai bei ėjo Feodosijos miesto mero pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.