V.Putinas nominuotas Nobelio taikos premijai

A.Hitlerio kandidatūrą komisijai pasiūlė vienas Švedijos parlamento narys norėdamas pašmaikštauti ir įgelti Švedijos valdžios užsienio politikai.

Nobelio premijos komitetas vertins V.Putino nuopelnus.<br>AP nuotr.
Nobelio premijos komitetas vertins V.Putino nuopelnus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 4, 2014, 11:09 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:27 PM

Nobelio premijai nominuotas rekordinis 278 kandidatų skaičius, tarp kurių - 47 organizacijos, teigė Norvegijos Nobelio instituto direktorius Geiras Lundestadas.

Antradienį susitikę komiteto nariai pateikė savo pasiūlymus, atsižvelgdami į pastaruosius neramumus pasaulyje.

„Pirmojo komiteto susitikimo metu siekiama įvertinti pastaruosius įvykius“, - pažymėjo G.Lundestadas.

Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimas po mėnesius gatvėse trukusių protestų ir Rusijos pajėgų dislokavimas Krymo regione sukėlė didžiausią Maskvos ir Vakarų konfrontaciją nuo šaltojo karo.

Popiežius Pranciškus ir buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros darbuotojas Edwardas Snowdenas taip pat įtraukti į kandidatų sąrašą.

Be kita ko, manoma, kad tarp kandidatų yra pakistanietė paauglė Malala Yousafzai, kurią talibai pašovė dėl mergaičių teisės į mokslą gynimo, bei keli Rusijos disidentai.

Tikimasi, kad komitetas taip pat svarstys protestuotojų ir vyriausybių konfliktus Tailande ir Venesueloje.

Oficiali Nobelio premijos komiteto informacija apie kandidatus paviešinama tik praėjus 50 metų. Tūkstančiai žmonių visame pasaulyje gali siūlyti savo kandidatus bei apie tai viešai paskelbti.

Antradienį komitetas sumažino sąrašą ir dabar jame - nuo 25 iki 40 kandidatų. Iki balandžio pabaigos sąraše liks tik daugiau nei dešimt kandidatų.

Kai „Reuters“ ir kitos pasaulio naujienų agentūros paskelbė šią žinią, istorikai ir apžvalgininkai ironizuodami iškart prisiminė faktą, kad Nobelio taikos premijai 1939 metais buvo nominuotas Adolfas Hitleris už „taikų Sudetų krašto krizės sprendimą“, bet jo kandidatūrą komitetas atmetė.

A.Hitlerio kandidatūrą komisijai pasiūlė vienas Švedijos parlamento narys norėdamas pašmaikštauti ir įgelti Švedijos valdžios užsienio politikai.

Teigiama, kad A.Hitleris draudė bet kokiam vokiečiui priimti prestižinę premiją.

Tikras pavyzdys: kai Nobelio taikos premija buvo įvertintas vokietis žurnalistas Carlas Von Ossietzky, nacių valdžia į koncentracijos stovyklą įgrūstam ir tuberkulioze sergančiam disidentui uždraudė atsiimti garbingą apdovanojimą.

Rusijos diktatorius Josifas Stalinas Nobelio premijai buvo nominuotas kelis metus iš eilės tuoj po Antrojo pasaulinio karo už pastangas baigti šį konfliktą. Tačiau taip pat nebuvo apdovanotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas