Ginkluoti Rusijos garbintojai Kryme užpuolė JT įgaliotinį

Rusijos karinės pajėgos toliau savavaliauja Kryme. Pranešama apie dvi užimtas priešlėktuvinės raketinės gynybos bazes, sudaužytą aparatūrą, blokuojamus aštuonis pasienio kontrolės punktus. 

JT specialusis įgaliotinis buvo užpultas ir skubiai išvyko iš Krymo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JT specialusis įgaliotinis buvo užpultas ir skubiai išvyko iš Krymo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 5, 2014, 12:10 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:07 PM

Kariai, kurie neiššovę nė šūvio perėmė kontrolę Kryme, tikriausiai priklauso Rusijos specialiosioms ir oro desantininkų pajėgoms. Tai sako Londone dirbantys karybos ekspertai. Kad atvyko iš Rusijos, ne kartą žurnalistams prisipažino ir patys kariškiai su Rusijos armijos ginklais, vilkintys uniformomis be jokių skiriamųjų ženklų.

Tačiau Rusijos valdžia jų išsigina.  Rusija nekontroliuoja prorusiškų pajėgų, veikiančių Ukrainoje, trečiadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. 

20 val. 30 min. Jungtinės Tautos trečiadienį pareiškė protestą, kad šios organizacijos pasiuntiniui neramiajame Ukrainos Krymo regione grasino ginkluoti vyrai. Tai sakė žurnalistams JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas Janas Eliassonas. 

Pasak jo, Simferopolyje prie karinio jūrų laivyno štabo ginkluoti vyrai pasitiko JT pasiuntinį Robertą Serry ir perspėjo, kad jis „išvyktų iš Krymo“. R.Serry buvo kartu su savo kolega iš JT. 

Kai tie vyrai neleido jam grįžti prie savo automobilio, R.Serry užėjo į kavinę, kad telefonu perspėtų JT misiją apie incidentą. Tada jis pėsčiomis nuėjo į viešbutį. 

Britų naujienų tinklo ITN žurnalistas, matęs incidentą, per „Twitter“ pranešė, kad R.Serry išvažiavo į oro uostą. 

J.Eliassonas su žurnalistais kalbėjosi vaizdo ryšio priemone iš Kijevo, kur JT atstovai dalyvauja tarptautinėse tarpininkavimo tarp Rusijos ir naujosios Ukrainos vyriausybės. 

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su R.Serry palydovu Simferopolyje, paaiškėjo, kad JT pasiuntinys nutarė nutraukti savo misiją ir po incidento su ginkluotais vyrais išvyko į oro uostą. 

20 val. 29 min. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad jis bei JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sutinka, kad Ukraina turi laikytis prieš dvi savaites tuometinio prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir opozicijos pasirašyto susitarimo. 

„Mes sutarėme, kad reikia padėti ukrainiečiams, kad visi ukrainiečiai laikytųsi vasario 21-osios susitarimų“, – sakė S.Lavrovas per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje po derybų su J.Kerry Paryžiuje. 

Minimas susitarimas suteikė svarbių nuolaidų opozicijai, kuri dabar yra valdžioje Kijeve. 

Pasak S.Lavrovo, J.Kerry esą pripažino, kad Ukrainoje reikia sukurti dialogo ir konstruktyvaus bendradarbiavimo atmosferą. 

S.Lavrovas dar sakė, kad vyksta į Prancūzijos užsienio reikalų ministeriją, kur laukia jo kolegos Lenkijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai, „kurie vizavo ir liudijo minėto susitarimo pasirašymą Kijeve vasario 21 dieną“.

19 val. 57 min. Jungtinių Tautų specialiajam pasiuntiniui trečiadienį jėga neleista atlikti savo misijos Ukrainos Krymo regione – jį sustabdė ginkluoti vyrai ir nusivedė į kavinę, pranešė britų televizijos ITB reporteris Jamesas Matedsas. 

Pasak jo, JT pasiuntinį Robertą Serry vienoje kavinių užspeitė priešiška prorusiška minia. 

Kai jis sutiko nebetęsti savo misijos, ginkluoti milicininkai palydėjo jį į automobilį, kuris išvažiavo į oro uostą. 

Minia aplink skandavo: „Putin! Putin!“

„Reuters“ fotografas pranešė, kad prie pastato, kuriuo naudojosi tarptautiniai stebėtojai Kryme atėjo apie 100 protestuotojų, nešinų Rusijos vėliavomis ir skanduojančių „Rusija! Rusija!“ Fotografas matė, kaip per minią buvo išvestas vyriškis ir išvežtas.

19 val. 35 min. Krymo regione trečiadienį ginkluoti asmenys pagrobė Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono specialųjį įgaliotinį Robertą Serry. Apie tai pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministerija. 

Rusijos pajėgos kontroliuoja Krymo regioną pietų Ukrainoje. R.Serry yra laikomas pagrindiniame šio regiono mieste Simferopolyje, pranešė ministerijos atstovas. 

R.Serry pasiųstas į šį Juodosios jūros pusiasalį, kurio kontrolę faktiškai perėmė Rusija, „kritiškai įvertinti situacijos“, sakė anksčiau žurnalistams Kijeve JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas Janas Eliassonas.

18 val. 23 min. JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį paragino Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą surengti tiesiogines derybas su savo kolega iš naujosios Ukrainos vyriausybės dėl Krymo krizės. 

J.Kerry, kuris artimai bendradarbiavo su S.Lavrovu sprendžiant Sirijos problemą, į kolegą šiuo klausimu kreipėsi tarptautinio susitikimo dėl Libano užkulisiuose Paryžiuje. 

„Sekretorius Kerry su užsienio reikalų ministru Lavrovu turėjo trumpą pokalbį nuošaliai po jų diskusijų platesniame rate su kitais užsienio reikalų ministrais“, – sakė aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas. 

„Sekretorius paragino surengti tiesiogines Rusijos ir Ukrainos derybas. Maždaug po valandos jie susitiks dar kartą ir pratęs diskusijas“, – kalbėjo jis.

18 val. 10 min. Prorusiškai nusiteikusių aktyvistų minia trečiadienį vėl perėmė vietos vyriausybės pastatą rytiniame Donecko mieste, praėjus kelioms valandoms po to, kai juos iš pastato išstūmė milicija. 

Maždaug 200 protestuotojų į pastatą pateko pro paradines duris, nepaisant ten buvusių gausių milicijos pajėgų, po visą dieną trukusių protestų prieš prieš jų išvarymą iš vietos administracijos pastato, kurį buvo užėmę nuo pirmadienio. 

Trečiadienį ant pastato buvo iškelta Ukrainos vėliava, kuri pakeitė nuo šeštadienio virš jo plevėsavusį Rusijos simbolį. 

Doneckas yra vienas iš rytinų ir pietų Ukrainos miestų, kuriuose šeštadienį įsiplieskė prorusiškų aktyvistų demonstracijos, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gavo parlamento leidimą pasiųsti ginkluotąsias pajėgas į kaimyninę šalį.

Kijevas tvirtina, kad šias demonstracijas organizuoja Maskva, norėdama pateisinti savo karinę intervenciją. 

17 val. 40 min. Rusijos karinio leidinio žurnalistas atpažino vieną iš ginkluotų asmenų, užėmusių karinius objektus Kryme ir vadinančių save Krymo savigynos būriais. Žurnalo "Karo menas" žurnalistas Andrejus Rybakovas atpažino, kad vienas iš "Krymo savigynos būrių" vadų yra Rusijos oro pajėgų kariškiss, 810 brigados vado pavaduotojas, Rusijos didvyris, papulkininkis Vladimiras Karpušenka.

"Perevalnoje man pavyko padaryti keletą vieno iš vadinamosios Krymo savigynos būrių vadų nuotraukų. Jis vilkėjo tokią pat uniformą, kaip kareiviai. antpečiai ir antsiuvai buvo nuimti, bet rusiška kokarda ant galvos apdangalo buvo", - pasakoja žurnalistas.

Kad įsitikintų, jog spėjimas teisingas, žurnalistas parodė nuotraukas buvusiems brigados kariams, ir jie pasakė, kad asmuo nuotraukoje labai panašus į V.Karpušenką. Panašumas matyti ir V.Karpušenkos nuotraukose, kurias galima rasti internete.

17 val. 20 min. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį pareiškė, kad Kryme darytos nuotraukos, kuriose užfiksuoti kariuomenės automobiliai su rusiškais registracijos numeriais ir vaizdo įrašas, kuriame ginkluotas vyras tvirtina esąs rusas, yra „provokacija“ ir „nesąmonė“. 

S.Šoigu atsakinėjo į klausimus dėl Kryme darytų nuotraukų, kuriose matyti rusų kariuomenės naudojami visureigiai su rusiškais registracijos numeriais, taip pat dėl vaizdo įrašo, kuriame šalia Ukrainos karinės bazės Rusijos pasienyje patruliuojantis ginkluotas vyras sako: „Mes esame Rusijos piliečiai“. 

„Žinoma, kad tai yra provokacija“, – apie nuotraukas pareiškė S.Šoigu, kurį cituoja naujienų agentūra „ITAR- TASS“. 

Paklaustas apie vaizdo įrašus, kuriuose ginkluoti kariai prisistato esą rusai, S.Šoigu atkirto trumpai: „Ne, žinoma ne, visiška nesąmonė“. 

Į pateiktą klausimą, iš kur vietos savigynos grupuotėmis Rusijos vadinamos pajėgos galėjo gauti automobilių „Lince“ ir „Tigr“, kuriuos naudoja Rusijos kariuomenė, S.Šoigu atsakė: „Neturiu supratimo!“ 

Ukrainos žinių portalas UkrStream.tv antradienį tinkle YouTube paskelbė vaizdo įrašą, kuriame maskuojamąją uniformą vilkintis vyriškis su šalmu kalba rusiškai: „Mes esame Rusijos piliečiai... Mes vykdome saugumo operaciją, kad nebūtų teroristų atakų“. 

Tas patas vaizdo įrašas buvo paskelbtas trečiadienį naujienų agentūros „Interfax“ tinklalapyje. 

Rusijoje leidžiamas opozicijos žurnalas „The New Times“ antradienį savo tinklalapyje įdėjo nuotrauką, kurioje matyti visureigis „Tigr“ su rusiškais registracijos numeriais; šią nuotrauką padarė Ukrainos naujienų agentūros fotografas. 

Kitame rusiškame tinklalapyje, gazeta.ru, antradienį pateiktas reportažas, kad „Simferopolio prieigose Čistenkoje kaime yra 30 šarvuočių „Lince““. 

Tinkle YouTube yra ir daugiau vaizdo įrašų, kuriose užfiksuoti Krymo keliais važiuojantys šarvuočiai su rusiškais registracijos numeriais.

17 val. 15 min.  JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį surengė tiesiogines derybas dėl Ukrainos Paryžiuje, kur vyksta tarptautinis susitikimas dėl Libano, pranešė diplomatinis šaltinis. 

J.Kerry ir S.Lavrovas kalbėjosi kartu su Vokietijos ir Prancūzijos kolegomis prie kavos per pietų pertrauką Prancūzijos prezidentūroje, nurodė naujienų agentūros AFP žurnalistas. 

Vakarų diplomatinis šaltinis sakė, kad susitikimo pagrindinė tema buvo krizė Ukrainoje. 

16 val. 35 min. Pietinio Ukrainos regiono premjeras Serhijus Aksionovas teigė, kad jo vyriausybė atsisako derėtis su naująja centrine valdžia Kijeve, skelbia „RIA Novosti“. 

„Mes derybas siūlančios vyriausybės nelaikome teisėta. Tai yra pagrindinis klausimas“, - Latvijos radijui „Baltcom“ sakė S.Aksionovas. 

2 mln. gyventojų turintis Krymas nepripažįsta praėjusį mėnesį po prezidento Viktoro Janukovyčiaus į valdžią atėjusios naujos vyriausybės. Rusijos vadovas Vladimiras Putinas šią savaitę taip pat pareiškė, kad dabartinė Ukrainos vyriausybė yra neteisėta, tokiu būdu sustiprindamas Krymo vyriausybės poziciją. 

S.Aksionovas paprašė Maskvos suteikti pagalbą užtikrinti saugumui regione, kurio gyventojų daugumą sudaro etniniai rusai. 

Tūkstančiai karių, kaip manoma, Rusijos įsakymu praėjusią savaitę užėmė ukrainiečių karines bazes regione. 

Rusijos parlamentas patvirtino karinę intervenciją Ukrainoje taikos palaikymo tikslais. Tačiau V. Putinas neigia, kad rusų kariai jau yra dislokuoti Kryme, ir sakė, kad apsiginklavę kariškiai, važinėjantys automobiliais su Rusijos registracijos numeriais, yra „vietos savisaugos daliniai“. 

Krymas planuoja šį mėnesį surengti referendumą dėl pusiasalio statuso, įskaitant didesnę autonomiją ar net atsiskyrimą. 

16 val. 25 min. Rusija įvedė draudimą tiekti kurą Ukrainos atominėms elektrinėms, praneša liga.net. Pasak vicepremjero Dmitrijaus Rogozino, draudimas įvestas "dėl nestabilios situacijos šalyje (Ukrainoje)".

"Kuro atsargų Ukrainos elektrinės turi kovui ir balandžiui. Toliau - ne", - pareiškė jis ir pridūrė apie egiztuojančias branduolinio kuro tranzito problemas per Ukrainą į Rytų Europą.

15 val. 30 min. Kryme vyksta Rusijos kariškų rotacija, rašo liga.net. Apie tai "Facebook" pranešė Karinių-politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Timčiukas.

"Ten, kur vyksta Rusijos okupantų rotacija, stipriai paaštrėja situacija. Naujai atvykę kariškiai įpykę ir labai nusistatę prieš ukrainiečius. Matyt, juos gerai apdirba prieš permesdami į Krymą", – rašė jis.

15 val. Jungtinėms Valstijoms ir Didžiajai Britanijai nepavyko trečiadienį surengti Rusijos ir Ukrainos susitikimo Paryžiuje, pranešė diplomatai. 

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė žurnalistams apgailestaujantis, kad Rusija nedalyvavo vadinamosios Budapešto grupės, kuriai priklauso Vašingtonas, Londonas, Maskva ir Kijevas, susitikime. 

Ši grupė buvo įkurta praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje, Ukrainai pasirašius sutartį su kitomis trimis valstybėmis, pagal kurią Kijevas atsisakė savo branduolinio arsenalo mainais į saugumo garantijas. 

Tačiau Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as sakė, kad visos diplomatinės pastangos bus dedamos, kad Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai susitiktų vėliau trečiadienį po tarptautinės konferencijos dėl padėties Libane. 

14 val. 30 min. Kariai, kurie neiššovę nė šūvio perėmė kontrolę Kryme, tikriausiai priklauso Rusijos specialiosioms ir oro desantininkų pajėgoms, sako Londone dirbantys karybos ekspertai. 

Karališkojo junginių tarnybų instituto (RUSI) Rusijos reikalų specialistas Igoris Sutiaginas sakė, kad Kryme pasklidę kariai, dėvintys uniformas be atpažinimo ženklų, naudoja įrangą, būdingą tik Rusijos elitinių specialiųjų pajėgų (specnazo) divizijoms. 

„Daliniai, kurie savaitgalį užblokavo pakrančių sargybos objektus, yra specnazas“, – I.Sutiaginas pirmadienį sakė naujienų agentūrai AFP. 

„Jie yra atpažįstami, nes turi specializuotos įrangos. Tai gali būti 3-ioji specnazo brigada iš Toljačio – Rusijos miesto Samaros srityje", – pridūrė ekspertas. 

Tie kovotojai yra „žvalgybos giliame priešo užnugaryje ir diversijų ekspertai“, kuriuos palaiko „bent dvi jūrų pėstininkų brigados iš Juodosios ir Baltijos jūrų laivynų“, aiškino I.Sutiaginas. 

Žurnalo „Jane's Intelligence Review“ analitikas Matthew Clementsas pritarė nuomonei, kad tame pietiniame Ukrainos pusiasalyje veikia Rusijos specialiosios pajėgos. 

„Rusijos pajėgos Kryme dėjo pastangas, kad sumažintų tikimybę būti atpažintoms, – sakė jis. – Tačiau žinome, kad į Krymą tikrai pasiųsta specialiųjų ir oro desanto pajėgų.“ 

Vienas buvęs aukšto rango Europos saugumo pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė esantis „200 proc.“ įsitikinęs, kad ši operacija turi visus speznazo veiksmų požymius. Pasak jo, tie kovotojai puikiai sugeba sukelti „sumaištį ir chaosą, vykdydami psichologinį puolimą“. 

Rusijos vyriausiajai žvalgybos valdybai (GRU) pavaldžiuose specnazo daliniuose pagrindinė taisyklė – tylėti, o jų veiksmus gaubia slaptumo skraistė – panašiai kaip Didžiosios Britanijos specialiųjų pajėgų SAS. 

Specnazo komandosai yra diversijų, nužudymų ir strategiškai svarbių taikinių užėmimo specialistai. Jie neretai siunčiami į žvalgybą  priešo užnugaryje – uniformuoti arba persirengę civiliais, dažnai itin pavojingomis sąlygomis. 

Jie atliko pagrindinį vaidmenį šturmuojant čečėnų sukilėlių 2002 metais užgrobtą Dubrovkos teatrą Maskvoje, taip pat kovotojų 2004 metais užgrobtą Beslano mokyklą Šiaurės Osetijoje. 

Abi operacijos pareikalavo daug civilių žmonių gyvybių. 

14 val. Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį paragino Rusiją nesiimti jokių veiksmų, kurie galėtų destabilizuoti situaciją Ukrainoje po to, kai promaskvietiškos pajėgos įtvirtino de facto kontrolę Ukrainai priklausančiame Kryme, kur daugumą gyventojų sudaro rusakalbiai. 

„Rusija turi susilaikyti nuo bet kokio kurstymo, kuris galėtų destabilizuoti situaciją“, – sakė A.Merkel atstovas spaudai Steffenas Seibertas per reguliarią vyriausybės spaudos konferenciją. 

13 val. 55 min. Europos Sąjunga (ES) turi įšaldyti 18 ukrainiečių, susijusių su praėjusio mėnesio smurtu prieš protestuotojus Ukrainoje, turtą, esantį 28 narių Bendrijoje, trečiadienį sakė diplomatiniai šaltiniai. 

Sankcijos įsigalios ketvirtadienį, kai oficialiame ES laikraštyje „Official Journal of the European Union” bus paskelbtos tų 18 asmenų pavardės, sakė šaltinis, kuris nesutiko skelbti savo pavardės. 

„Dabar negaliu atskleisti jų vardų, kad jie nesiimtų veiksmų savo turtui atsiimti“, – sakė šaltinis. 

Šios sankcijos įvedamos po ES užsienio reikalų ministrų sprendimo, priimto per vasario mėnesį surengtas skubias derybas dėl baudžiamųjų priemonių ukrainiečiams, kurių „rankos suteptos krauju“. 

„ES nusprendė skubiai įvesti tikslines sankcijas, tarp jų – turto įšaldymą ir vizų draudimą tiems, kurie yra atsakingi už žmogaus teisių pažeidimus, smurtą ir pernelyg didelės jėgos naudojimą“, – tada sakė ministrai. 

Ukrainiečių, kuriems bus taikomos sankcijos, sąraše gali būti nušalintas prezidentas Viktoras Janukovyčius, sakė vienas šaltinis.

13 val. 50 min. Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso trečiadienį paskelbė, kad Ukrainai planuojama skirti didelį pagalbos paketą – „bent 11 mlrd. eurų (38 mlrd. litų) per ateinančius porą metų“. 

„Tai paketas, turintis padėti įsipareigojusiai, inkliuzyviai ir į reformas orientuotai Ukrainos vyriausybei“, – sakė J.P.Barroso. 

13 val. 45 min. Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas pažadėjo kariškiams pakelti atlyginimus. "Tai, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos nepasidavė agresoriams, yra aukštos patriotinės dvasios, tautinės savigarbos įrodymas. Todėl šiandien bus priimti sprendimai dėl papildomo finansavimo ir išmokų kariškiams", – sakė jis.

13 val. 25 min.  Ukrainos korvetę (patrulinį laivą) „Ternopilis“, esančią Sevastopolio įlankoje, nuo sausumos visiškai atkirto ginkluoti žmonės karinėmis uniformomis be skiriamųjų ženklų, rašo liga.net. Apie tai pranešė su laivo vadu ryšį palaikantis Ternopilio meras Sergejus Nadalas.

„Anksčiau jūreiviai turėjo priėjimą prie sausumos, iš kur mes jiems tiekdavome maistą ir kitus būtinus dalykus, o šiandien prieplauką blokavo nežinomi ginkluoti žmonės karinėmis uniformomis. Jie visiškai atkirsti nuo sausumos. Laivo vadas prašo kuo plačiau tai pranešti žiniasklaidai, kad būtų užkirstas kelias ginkluotiems susirėmimams ir provokacijoms. Laive yra 75 žmonės“, – sakė S.Nadalas.

Kovo 3 d. Juodosios jūros laivyno laivai Sevastopolio įlankoje užblokavo korvetę „Ternopilis“ ir laivą „Slavutičius“. Tokio tipo laivai kaip Ternopilis“ Lietuvoje buvo naudojami iki 2009 m.

13 val. 20 min. Rusija trečiadienį pažadėjo užkirsti kelią kraujo praliejimui Ukrainoje, įskaitant atakas prieš Rusijos piliečius. 

„Mes neleisime kraujo liejimo. Neleisime kėsintis į Ukrainos gyventojų, taip pat Ukrainoje gyvenančių Rusijos piliečių gyvybes ir gerovę“, – Madride viešintis Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas sakė per spaudos konferenciją Madride. 

S.Lavrovas perspėjo Vakarų šalis nepalaikyti žmonių, atėjusių į valdžią Ukrainoje „nekonstituciniu būdu“. 

„Jeigu taip nuolaidžiaujame žmonėms, kurie dabar mėgina vadovauti mūsų didelei gerai istorinei kaimynei, visi turime suprasti, kad blogas pavyzdys labai užkrečiamas, ir būtina visuomet elgtis nuosekliai, be kokių nors dvejopų standartų“, – Rusijos diplomatijos vadovas sakė po derybų su Ispanijos užsienio reikalų ministru Jose Manueliu Garcia-Margallo. 

S.Lavrovas pareiškė, kad dabartinė įtempta padėtis Ukrainoje susiklostė, nes „tarptautinė bendruomenė nesugebėjo laiku draugiškai reaguoti į antivyriausybinius protestus, kurie vyko ginkluotiems asmenims šiurkščiai pažeidžiant Ukrainos įstatymus – priešingai, tie protestai buvo palaikomi ir skatinami“. 

„Karščiausia fazė toje krizėje ... prasidėjo, kai iš esmės įvyko ginkluotas valdžios užgrobimas, pažeidžiant Ukrainos konstituciją, o teisėtai išrinktas prezidentas buvo nušalintas metodu, kuris nenumatomas nei Ukrainos konstitucijos, nei įstatymų“, – aiškino jis. 

„Valstybės teritorinis vientisumas ir nepriklausomybė visada turi būti gerbiama. Be abejo, reikia laikytis tarptautinių įstatymų – pagal Jungtinių Tautų Chartiją, taip pat Helsinkio sutartį ir 1997 metų sutartį tarp Rusijos ir Ukrainos“, – pažymėjo S.Lavrovas. 

Pasak jo, pagal Ukrainos konstituciją šalies teritorija yra nedaloma, o Krymas yra jos dalis.

 Ispanijos diplomatijos vadovas perspėjo, kad „dialogo logikos negalima keisti konfrontacijos logika“. 

13 val. 15 min. 15-a Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) narių sutarė dalyvauti stebėjimo misijoje Ukrainoje, naujienų agentūrai AFP trečiadienį pranešė diplomatinis šaltinis. 

„Penkiolika valstybių, tarp jų – Jungtinės Valstijos ir kitos šalys iš Europos bei Vidurinės Azijos dalyvaus šioje misijoje“, – sakė diplomatas. 

Jis nepateikė detalių dėl to, kiek žmonių dalyvaus misijoje, kada ji prasidės ar kur šioje buvusioje sovietinėje respublikoje bus dislokuota. 

ESBO nurodė, kad Ukraina pateikė prašymą misijai pradėti darbą kovo 5–12 dienomis. 

Kariniai stebėtojai yra neginkluoti, jiems pavedama nustatyti faktus kariniais klausimais. Jie pateikia ataskaitas dalyvaujančioms ESBO valstybėms. 

Pagal ESBO taisykles, kiekviena valstybė narė gali siųsti du karinius stebėtojus – tai reiškia, kad misiją gali sudaryti iki 30 žmonių. 

Vašingtonas ragino surengti visapusišką ESBO stebėjimo misiją, kad būtų sušvelninta krizė. Bet Organizacijos narėms šią savaitę nepavyko susitarti susidūrus su Rusijos prieštaravimais. 

Rusijos pasiuntinys ESBO Andrejus Kelinas pirmadienį žurnalistams sakė, kad ankstesnės misijos nuo Serbijos atsiskyrusiame Kosove ir nuo Gruzijos atsiskyrusioje Pietų Osetijoje „pablogino padėtį“. 

Vašingtono aukščiausio rango pasiuntinė Europoje Victoria Nuland pirmadienį sakė, kad stebėjimo misija sudarytų sąlygas Rusijai Kryme „atitraukti savo pajėgas atgal į bazes ir pakeisti jas nepriklausomais stebėtojais“. 

13 val. 10 min. Rusija nekontroliuoja prorusiškų pajėgų, veikiančių Ukrainoje, trečiadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas. 

Madride vykusioje spaudos konferencijoje paklaustas, ar derėtųsi dėl Krymą užėmusių prorusiškų pajėgų grįžimo į nuolatines Rusijos bazes, S.Lavrovas pareiškė: „Jeigu jos yra Krymo gyventojų sukurtos savigynos pajėgos, mes jų nekontroliuojame.“ 

„Jos negauna mūsų įsakymų“, – pridūrė jis. 

13 val. 05 min.  Kad į Ukrainą iš Rusijos neįvažiuotų ginkluotos grupuotės ir pavieniai asmenys, kurie galėtų dalyvauti ekstremalaus pobūdžio renginiuose Ukrainos teritorijoje, nebūtų įvežti ginklai, karinė ginkluotė, sprogmenys, prie rytinės šalies sienos pradėta operacija „Siena“ („Granica“), kurioje dalyvauja Vidaus reikalų ministerija ir Ukrainos saugumo tarnyba, praneša zn.ua.

Iš valstybinės sienos tarnybos rezervų, mokymo centrų, mobiliųjų padalinių formuojami papildomi pasienio būriai, pasitelkiama specialioji technika.  

12 val. 50 min.  Aštuoni Ukrainos valstybinės pasienio tarnybos padaliniai šiandien yra užblokuoti Rusijos Federacijos, pranešė Valstybinės pasienio tarnybos vadovas Pavelas Šišolinas.

„Nepaisant  to, visi toliau vykdo savo pareigas kitose dislokacijos vietose, iš kitų valdymo punktų. Mes turime valdymo sistemą ir vertikales. Visi pirminiai Valstybinės pasienio tarnybos padaliniai – nė vienas nepaliko valstybinės sienos linijos, nepaisant to, kad vienas iš jų – Kerčės – saugomas šimtų ginkluotų žmonių. Mes po automatų vamzdžiais vykdome savo pareigas, saugodami sieną ir ją kertančius keleivius. Deja, jau konstatuojame keletą faktų, kai Rusijos Federacijos specnazas izoliuoja mūsų pasienio padalinius“, – sakė jis.

„Žmonės vykdo savo užduotis, jiems Rusijos federalinė saugumo tarnyba, kitos specialiosios tarnybos daro beprotišką spaudimą. Papirkinėjimas, šantažas, verbavimas ir kito poveikio būdai per šeimas“, – sakė P.Šišolinas. Jis pabrėžė, kad iki šiol pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl šešių atvejų, kai pasieniečius užpuolė Rusijos ginkluotosios pajėgos, specnazas ir desantininkai.

12 val. 45 min. Ukraina, reaguodama į Rusijos grasinimus, stiprina saugumo priemones savo atominėse elektrinėse, sakoma Ukrainos ambasadoriaus laiške Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros institucijai. Laiško tekstą trečiadienį matė AFP. 

„Neteisėti Rusijos ginkluotųjų pajėgų veiksmai Ukrainos teritorijoje ir grasinimai jėga prilygsta rimtam pavojui Ukrainos saugumui su potencialiomis pasekmėmis jos atominės energetikos infrastruktūrai“, – rašė Ihoris Prokopčukas. 

„Tokiomis aplinkybėmis kompetentingi Ukrainos pareigūnai deda visas pastangas, kad užtikrintų fizinį saugumą, įskaitant sustiprintą fizinę 15 veikiančių reaktorių keturiose elektrinėse ... apsaugą“, – sakoma I.Prokopčuko laiške Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovui Yukiyai Amano. 

Tačiau I.Prokopčukas pridūrė, kad „Rusijos Federacijos karinės jėgos naudojimo“ prieš Ukrainą „pasekmės bus neprognozuojamos“. 

„Gausios Ukrainos vyriausybės pastangos užmegzti dvišalius kontaktus su kolegomis Rusijoje kol kas yra be atsako“, – sakė jis. 

Ambasadorius paragino Y.Amano „skubiai iškelti branduolinio saugumo klausimą (kalbantis) su Rusijos Federacijos valdžia“. 

12 val. 30 min. Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad Rusijos pajėgos trečiadienį užėmė dalį antrosios oro erdvės gynybos raketų bazės Kryme, tačiau tvirtino, kad raketų saugykla tebėra kontroliuojama Ukrainos. 

Žinia apie bazės Fiolento kyšulyje, esančiame netoli Sevastopolio miesto, dalinį užėmimą buvo paskelbta po to, kai promaskvietiškos pajėgos užėmė dalį kitos oro erdvės gynybos bazės prie toliau į šiaurę esančio Eupatorijos miesto. Tačiau nurodoma, kad joje raketų nėra.  

Užimtos priešlėktuvinės raketinės gynybos bazės

Rusijos pajėgos užėmė dalį Ukrainos priešlėktuvinės raketinės gynybos komplekso Krymo regione, trečiadienį pranešė vienas Ukrainos gynybos ministerijos vietos atstovas.

Krymo gynybos ministerijos spaudos centro vadovas Vladislavas Selezniovas „Facebook“ apie tai parašė: „Dar viena naktis praėjo. Priešpriešos naktis: jėgos, informacinės, dvasinės. Rusijos kariai sugriovė objektus Sevastopolio Fiolento kyšulio priešlėktuvinės raketinės gynybos komplekse. Dalinys užblokuotas, sudaužyta valdymo aparatūra, raketų startines pozicijas kontroliuoja Rusijos kariai.“

Tačiau vakarinėje Krymo pakrantėje įsikūrusiame Eupatorijos mieste esančio komplekso vadavietė ir valdymo centras toliau kontroliuojami Ukrainos kariškių, šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

Antradienio vakarą tą kompleksą mėgino užimti apie 150 Rusijos karių, nurodė Gynybos ministerijos regioninis padalinys.

Rusijos specialiųjų pajėgų nariai reikalavo, kad Ukrainos kariai sudėtų ginklus, ir trukdė jiems vykdyti savo pareigas.

Ukrainos taktinės pajėgų grupės Kryme vadas Olehas Strucynskis sakė, kad Rusijos kariai siūlė priešlėktuvinės gynybos bazės kariams kartu vykdyti budėjimą ir valdyti zenitinių raketų kompleksą „Buk“.

Pasak O.Strucynskio, „toks Rusijos kariškių kišimasis gali sukelti pavojų, kad bus nesankcionuotai panaudotas ginklas prieš orlaivius Ukrainos oro erdvėje“. 

Tuo metu Paryžiuje pagalbos ieškantis Ukrainos laikinasis užsienio reikalų ministras Andrijus Deščycia vėl pakartojo, kad Ukraina nori taikiai išspręsti Krymo krizę.

„Norime tęsti gerą dialogą, gerus santykius su Rusijos žmonėmis, – sakė A.Deščycia po susitikimo su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Laurent'u Fabiusu. – Norime išspręsti šį konfliktą taikiai. Nenorime kariauti su Rusija.“

A.Deščycia viliasi akis į akį susitikti su Rusijos užsienio reikalų ministru S.Lavrovu, kuris į Paryžių turi atvykti vėliau trečiadienį, bet tai dar nebuvo patvirtinta.

Parengė Jurgita Noreikienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.