Venesuela mini pirmąsias H.Chavezo mirties metines

Venesuela trečiadienį mini

Pirmieji į gatves išėjo studentai, vėliau prie jų prisijungė įtakingos opozicijos figūros.<br>AP nuotr.
Pirmieji į gatves išėjo studentai, vėliau prie jų prisijungė įtakingos opozicijos figūros.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 5, 2014, 11:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:12 PM

H.Chavezo politinis įpėdinis prezidentas Nicolas Maduro, kurio vadovaujamą šalį pastarąjį mėnesį krečia didelės demonstracijos, per kurias neretai prasiveržia smurtas, stebės paradą, kuriame bus demonstruojama vyriausybės karinė galia.

Po karinio parado įvyks atminimo ceremonija prie buvusių kareivinių, kur ilsisi velionio lyderio palaikai.

Atminimo renginiuose dalyvaus du H.Chavezo kairiųjų pažiūrų sąjungininkai regione – Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega ir Bolivijos vadovas Evo Moralesas.

Per televizijos kanalą „TeleSUR“, kurį finansuoja vyriausybė, įvyks JAV režisieriaus Oliverio Stone'o dokumentinio filmo „Mi Amigo Hugo“ (Mano draugas Hugas) premjera.

„Praėjus vieniems metams po mūsų amžinojo komandantės išėjimo kviečiu jus visus taikiai ir su meile atiduoti jam pagarbą“, – rašė N.Maduro socialiniame tinkle „Twitter“.

Prieš vyriausybę protestuojantys studentai ir opozicija, nepaisydami prezidento kvietimo taikiai paminėti pirmąsias H.Chavezo mirties metines, paskelbė tą dieną, kai vyks atminimo renginiai, organizuojantys naujas demonstracijas.

Tūkstančiai demonstrantų antradienį dalyvavo taikiose eitynėse Karakaso gatvėmis. Tačiau atėjus vakarui maždaug 300 radikaliai nusiteikusių protestuotojų ėmė svaidyti padegamąsias bombas į nacionalinės gvardijos karius, kurie atsakė panaudodami ašarines dujas. Tokie neramumai jau tapo įprastu vakaro ritualu sostinės viduriniosios klasės Čakao rajone.

Pirmosios demonstracijos prasidėjo vasario 4 dieną vakarinės Tačiros valstijos sostinėje San Kristobalyje, kur studentai, pasipiktinę išpuoliu prieš jauną moterį, kurią mėginta išprievartauti, išėjo į gatves protestuoti dėl augančio nusikalstamumo. Vėliau protestai išplito į kitus šalies miestus.

Protestai jau nusinešė mažiausiai 18 gyvybių. N.Maduro sako, kad demonstracijos yra JAV remiamas „fašistų“ sąmokslas jį nuversti.

Pastarieji neramumai yra rimčiausias iššūkis beveik metus trunkančiam N.Maduro prezidentavimui. Visgi analitikai sako, kad jo vyriausybė pakankamai tvirta, kad atlaikytų protestus.

„Vyriausybė yra stabili, nors ne tokia tvirta, kokia buvo prieš metus“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos mokslų profesorius Carlosas Romero iš Venesuelos centrinio universiteto.

„Nėra kontrjėgos, kuri galėtų būti laikoma pajėgia pakeisti režimą“, – sakė jis.

Venesuelą 14 metų valdęs H.Chavezas mirė 2013 metų kovo 5 dieną, pralaimėjęs kovą su vėžiu. 58 metų lyderis išėjo palikęs iš naftos eksporto gaunamais pinigais finansuojamos jo socialistinės revoliucijos smarkiai supriešintą šalį.

Skelbimų lentas ir pastatų sienas Karakase vis dar puošia plakatai su jo atvaizdu, o nacionalinė televizija toliau transliuoja jo kalbas, kurios neretai taip pat aidi iš garsiakalbių čavizmo bastionu laikomame Sausio 23-osios lūšnyne.

„Vyriausybė 14 metų siejosi tik su H.Chavezo asmenybe, todėl sunku tai palikti praeityje“, – sakė C.Romero.

H.Chavezas pasirinko tuometinį viceprezidentą ir užsienio reikalų ministrą N.Maduro savo politiniu įpėdiniu. Pernai balandį jo protežė labai mažu balsų skirtumu prezidento rinkimuose įveikė opozicijos lyderį Henrique Caprilesą , kuris atsisakė pripažinti rezultatus ir tvirtino, jog jie buvo suklastoti.

N.Maduro paveldėjo daugybę problemų, kurios vargino šalį dar valdant H.Chavezui: tai vienas didžiausių pasaulyje nusikalstamumų, maisto prekių stygius ir didžiulė infliacija.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijai OPEC priklausanti Venesuela, kuri yra visiškai priklausoma nuo lėšų, gaunamų už parduodamą naftą, turi didžiausius žinomus naftos išteklius pasaulyje.

Tačiau jos ekonomika smarkiai šlubuoja, o metinė infliacija viršija 50 procentų.

Ekonominės problemos gilėja, nes stinga tvirtos valiutos, o mažėjanti vartojimo prekių pasiūla kelia pyktį net tvirčiausiems vyriausybės šalininkams.

Pirmieji į gatves išėjo studentai, vėliau prie jų prisijungė įtakingos opozicijos figūros, tarp jų Leopoldo Lopezas – buvęs Čakao meras, kuris buvo areštuotas dėl kaltinimų smurto kurstymu.

„Tai siaubinga situacija. Prie kitų vyriausybių nėra buvę nieko panašaus“, – sakė 50-metė bedarbė Karakaso gyventoja, kuri fotografavosi prie Čakao rajone radikaliai nusiteikusių protestuotojų pastatytų barikadų.

„Nesu mačiusi tokio maisto prekių stygiaus ir tokio smurto“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.