Už moters sužalojimą vyrui iškabintos akys

Akis už akį principas gyvas. Iraniečiui teismo skirta šokiruojanti bausmė griauna stereotipus apie žiaurų elgesį su moterimis islamistų valdomose šalyse.

Taip sužalota iranietė gali guostis nebent tuo, kad jos skriaudikui paskirta ne mažiau žiauri bausmė.
Taip sužalota iranietė gali guostis nebent tuo, kad jos skriaudikui paskirta ne mažiau žiauri bausmė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 8, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:54 PM

Dažnai pabrėžiama, kad patriarchalinėse visuomenėse moterims žalojama sveikata vien už nepagarbų elgesį su vyru, o moterų skriaudikai dažnai lieka nenubausti.

Tačiau griežtomis bausmėmis ir moterų engimu garsėjančiame Irane nutarta parodyti kiek kitokį pavyzdį. Iraniečiui teismas nurodė iškabinti akis, nupjauti dešinę ausį ir nosį.

Tokia žiauri bausmė skirta už ne mažiau žiaurų nusikaltimą – jaunos merginos apipylimą sieros rūgštimi, rašo „Lietuvos rytas“.

Apipilti įžeidusias ar atstūmusias moteris sieros rūgštimi – gana populiarus vyrų kerštavimo būdas islamo šalyse. Tačiau ne visi tokie nusikaltėliai sulaukia bausmės.

Po atakos, įvykdytos pernai spalį, mergina neteko regėjimo ir dešinės ausies.

Taigi teismas užpuolikui skyrė bausmę vadovaudamasis principu „akis už akį“.

Irano aukščiausiasis teismas gina praktiką pjaustyti nusikaltėliams įvairias kūno dalis kaip neatskiriamą šalies teisinės sistemos dalį.

Prieš mėnesį Irano valstybinė naujienų agentūra pranešė, kad vyrui už neįvardytą nusikaltimą buvo skirta bausmė – nupjauti ranką ir pėdą.

Tačiau Irane drastiškai auga ir mirties bausmių skaičius. Manoma, kad šiais metais Irane mirtimi buvo nubausti 95 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.