JAV įspėjo Rusiją neaneksuoti Krymo

Jungtinės Amerikos Valstijos įspėjo Rusiją, kad bet koks žingsnis siekiant aneksuoti Krymą užvers duris diplomatijai, skelbia BBC.

JAV valstybės sekretorius J.Kerry Rusijos užsienio reikalų ministrui S.Lavrovui teigė, kad Krymas yra Ukrainos dalis ir Maskva turėtų vengti karinio eskalavimo.<br>AP nuotr.
JAV valstybės sekretorius J.Kerry Rusijos užsienio reikalų ministrui S.Lavrovui teigė, kad Krymas yra Ukrainos dalis ir Maskva turėtų vengti karinio eskalavimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 9, 2014, 9:43 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:19 PM

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergėjui Lavrovui teigė, kad Krymas yra Ukrainos dalis ir Maskva turėtų vengti karinio eskalavimo.

JAV prezidentas Barakas Obama su pasaulio lyderiais kalbasi apie gilėjančią krizę, nes prorusiškai nusiteikę ginkluoti kovotojai šeštadienį į Krymą neįleido Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų.

Iš Ukrainos žemyninės dalies važiavusius ESBO stebėtojus nežinomi asmenys sustabdė, vėliau į orą buvo paleisti įspėjamieji šūviai. Per incidentą niekas nenukentėjo. Tai buvo trečias kartas, kai ESBO stebėtojai nebuvo įleisti į Krymą, kurį kontroliuoja prorusiškos pajėgos.

Pasak JAV valstybės departamento, pokalbis tarp J.Kerry ir S.Lavrovo vyko telefonu šeštadienį. „Jis (J.Kerry) aiškiai pareiškė, kad tolesnis karinis eskalavimas ir provokacijos Kryme ar kitose Ukrainos vietose bei veiksmai siekiant prijungti Krymą prie Rusijos užvers bet kokią diplomatijos galimybę ir paragino kuo labiau susilaikyti“, – teigė JAV valstybės departamento atstovas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikina turįs teisę ginti šalies interesus ir etninių rusų Kryme teises.

Kiek anksčiau S.Lavrovas teigė, kad krizė Ukrainoje „sukurta dirbtinai dėl išskirtinai geopolitinių priežasčių“. Jis patvirtino, kad Rusija buvo susisiekusi su Ukrainos laikinąją vyriausybe, bet sakė, kad Kijevas radikalių dešiniųjų rankose.

Šeštadienį kalbėdamasis su žurnalistais, Rusijos užsienio reikalų ministras teigė: „Mes pasiruošę tęsti dialogą su vakarais su sąlyga, kad tas dialogas bus sąžiningas, tarp lygiaverčių partnerių, nebandant paversti mus konflikto šalimi. Ne mes sukėlėme šitą krizę.“

Tuo tarpu Baltieji Rūmai pranešė, kad šeštadienį prezidentas B.Obama telefonu kalbėjosi su Jungtinės Karalystės premjeru Davidu Cameronu, Italijos premjeru Matteo Renzi ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u. „Lyderiai pakartojo esą labai susirūpinę dėl to, kad Rusija akivaizdžiai pažeidė tarptautinę teisę ir patvirtino paramą Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui“, sakoma pranešime.

JAV prezidentas taip pat šeštadienį surengė konferencinį pokalbį su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, Latvijos prezidentu Andriu Berziniu ir Estijos prezidentu Toomu Hendriku Ilvesu. Per pokalbį B.Obama dar kartą pabrėžė, kad JAV prisiima tvirtus įsipareigojimus ginti Baltijos valstybes pagal Šiaurės Atlanto Aljanso sutarties 5 straipsnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.