Kryme kaista įtampa, į Maskvos glėbį prašosi ir Luganskas

Rusijos Juodosios jūros laivyno raketinis kreiseris „Moskva“ plaukia į žemyninės Ukrainos dalies pusę, praneša pravda.com.ua, remdamasi Karinių ir politinių tyrimų centro vadovu Dmitrijumi Timčiuku.

Prorusiškas mitingas Donecke.<br>AP nuotr.
Prorusiškas mitingas Donecke.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 9, 2014, 11:30 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:14 PM

„Mes sekame jo judėjimą“, - parašė jis „Facebook“.

Iki šiol kreiseris „Moskva“ su kitais Rusijos Juodosios jūros laivyno laivais blokavo kelią į jūrą iš Donuzlavoežero, kur prieplaukoje stovi 7 Ukrainos laivai.

Kryme išjungti visi ukrainietiški televizijos kanalai, praneša pravda.com.ua. Paliktas tiktai kanalas "Tonis", o visi kiti arba išjungti, arba pakeisti į rusiškus. Dalis paties Krymo kanalų taip pat pakeisti rusiškais.

Krymą perimant rusams, prorusiškos nuotaikos apėmė ir rytinį Lugansko regioną. Sekmadienį regioną administracijos pastatą užėmė prorusiškai nusiteikę asmenys ir privertė atsistatydinti gubernatorių. Demonstrantai reikalauja surengti referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos.

Kryme toks referendumas vyks kovo 16 dieną.

Iš Rusijos plūsta provokatoriai

Iš Rusijos į Ukrainos teritoriją masiškai plūsta žmonės. Vien per keletą pastarųjų dienų, nuo kovo 3 d., Ukrainos pasieniečiai iš Rusijos neįleido daugiau kaip 3,5 tūkst. asmenų, kurie galėjo būti susiję su ekstremistine veikla.

„Iki šios dienos nepraleista daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių, tarp jų – 16 žurnalistų, kurie buvo nepageidaujami Ukrainos teritorijoje“, - sakė Ukrainos valstybinės sienos tarnybos viršininko pavaduotojas Pavelas Šišolinas.

Pasak jo, kasdien į Ukrainą neįleidžiama ir juridiškai uždraudžiama atvykti ne mažiau kaip 500 žmonių.

Šiuo metu rytinę Ukrainos – Rusijos sienos dalį saugo 5,5 tūkst. kariškių. Ketinama sustiprinti ir sienos su Moldova apsaugą.

Oficialūs asmenys ne kartą yra pareiškė, kad "svečiai" iš kaimyninės šalies labai dažnai dalyvauja prorusiškuose mitinguose rytinėje Ukrainos dalyje, kuria provokacijas.

Sekmadienį Donecke prorusiško mitingo dalyviai užpuolė grupę mitinguotojų, pasisakančių už Ukrainos vienybę, praneša zn.ua. Rusijos mylėtojai į oponentus mėtė petardas, sprogstamuosius užtaisus, taip pat kiaušinius ir butelius su vandeniu.

Atkelia čečėnus

Ukrainos  Karinių ir politinių tyrimų centro vadovo Dmitrijaus Timčiuko duomenimis, Rusijos Juodosios jūros laivyno bazėje Novorosijske sutelkti „18-osios motorizuotosios šaulių brigados (jos nuolatinė dislokacijos vieta - Čečėnija) padaliniai. Kartu su ja permesti į Krymą ruošiamasi ir 120 karinės technikos vienetų, įskaitant ir daugkartinio paleidimo raketų sistemas „Grad““.

Taip pat Rusija perdislokuoja specialius kariuomenės padalinius į Padniestrę. Per pastarąsias paras į šį Moldovos regioną permesta 700 specialiosios paskirties karių.

Kad Balaklavoje esama čečėnų, patvirtina ir Krymo aktyvistas Romanas Butko. „Jie išstatyti saugoti užimtų objektų“, - teigia jis.

R.Butko duomenimis, Rusijos karinė vadovybė pradėjo skubią rotaciją kariškių, kurie per trumpą buvimo Kryme laiką „asimiliavosi su vietiniais gyventojais ir parodė silpnumą Ukrainos kariškių Kryme atžvilgiu“.

„Jau šiandien didelis desantinis laivas iš Rusijos Šiaurės laivyno „Georgij Pobedonosec“ Kazokų įlankoje (Sevastopolis) įlaipino pirmąją partiją kariškių, jų skaičius iki 400“, - praneša aktyvistas.

Jo žiniomis, į karinį laivą juos atvežė 18 karinių automobilių „Kamaz“ ir „Ural“. Daugeliui šių kariškių gresia atleidimas iš tarnybos ginkluotosiose pajėgose.

Kiti padaliniai, blokuojantys Ukrainos karinius dalinius, taip pat bus pakeisti.

„Juk per dvi blokados savaites Rusijos kariškiai pradėjo bendrauti su Ukrainos, kai kurie iš tiesų nesupranta, dėl ko jie čia ir ką veikia. Naujai atvykę Rusijos kariškiai veikia šiurkščiau, nesileidžia į kontaktus, nieko nekalba ir nieko arti savęs neprisileidžia“, - pasakoja R.Butko.

Rotacija jau prasidėjo

Rusų kariškius, užėmusius pasienio tarnybos padalinį "Černomorskoje", pakeitė kaukazietiškos išvaizdos vyrai civiliais drabužiais, preliminariais duomenimis, dagestaniečiai, rašo liga.net. Apie tai pranešė Ukrainos valstybinė pasienio tarnyba.

"Šiandien apie 6 val. ryto 30 Rusijos kariškių grupė su ginklais užėmė pasienio tarnybos padalinį "Černomorskoje". Padalinio teritorijoje šiuo metu yra apie 15 pasienio tarnybos darbuotojų. Ryšio su jais nėra. Yra žinoma, kad apie 12 val. Rusijos kariškius pakeitė grupė ginkluotų kaukazietiškos išvaizdos vyrų civiliais rūbais , preliminariais duomenimis, dagestaniečių", - pabrėžė pasienio tarnyba.

Tuo pat metu prie užblokuoto karinio dalinio Sevastopolyje, kurį jau savaitę laiko apsupę Rusijos kariškiai, įvyko rotacija. Ten "Kamaz" sunkvežimiais buvo atvežti nauji kariškiai ir Kubanės kazokai.

Jie sakė, kad atvyko "saugoti karinį dalinį", nes neva turi informacijos apie galimas provokacijas ir teroro aktus. Naujai atvykę kariškiai tvirtino, kad karinio dalinio šturmuoti nesirengia.

Ukraina karių siųsti neplanuoja 

Ukrainos pajėgos vykdo pratybas bazėje, bet nėra planų siųsti šalies ginkluotąsias pajėgas į Krymo regioną, sekmadienį sakė gynybos ministro pareigas einantis Ihoris Teniuchas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“. 

Atsakydamas į žiniasklaidos spėliojimus apie ukrainiečių kariškių judėjimą Rusijos pajėgoms perėmus Krymo kontrolę, I.Teniuchas sakė, kad vienintelis pajėgų judėjimas, kurį galima matyti, būtų iš vienos bazės į kitą, dalyvauti pratybose. 

„Nenumatoma jokio ginkluotųjų pajėgų judėjimo, jokių išvykimų į Krymą. Jie dirba savo kasdienį darbą“, - sakė jis. 

Superka ukrainietiškas uniformas

Prorusiški radikalai, taip pat vadinamieji „Krymo savigynos būriai“ supirkinėja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų uniformas, rašo korrespondent.net, cituodami Ukrainos gynybos ministerijos spaudos tarnybą. 

Gynybos ministerija pažymi, kad dėl šito galima laukti „masinių provokacijų, kuriomis siekiama pažeminti ir diskredituoti Ukrainos kariškius“. 

Ministerijos duomenimis, internete skelbiami melagingi „video kreipimaisi“, neva Ukrainos kariškių. Jie apkasuose su ginklais, uždengtais veidais pasakoja apie Ukrainos kariškių, esančių užblokuotuose kariniuose daliniuose, „laisvą judėjimą“.  Ministerija įspėja žurnalistus nepasiduoti panašaus pobūdžio provokacijoms.

Rusijai JAV perspėjimai - nė motais

Rusijos pajėgos sekmadienį stiprina savo pozicijas Kryme, nepaisydamos JAV perspėjimo Maskvai, kad šio Pietų Ukrainos regiono aneksija užvertų duris diplomatijai per įtemptą Rytų ir Vakarų konfrontaciją. 

Rusijos pajėgos šį Juodosios jūros pusiasalį kol kas užima be kraujo praliejimo, bet įtampa nė kiek neatslūgsta. 

Naujausias ginkluotas veiksmas buvo rusų įvykdytas ukrainiečių pasienio posto vakariniame Krymo pakraštyje užėmimas sekmadienį maždaug 6 val. ryto (ir Lietuvos laiku), viduje įkalinant maždaug 30 pasieniečių, sakė pasienio apsaugos atstovas. 

Olehas Slobodianas taip pat sakė, kad Rusijos pajėgos dabar kontroliuoja 11 pasienio postų Kryme - buvusioje Rusijos teritorijoje, kurioje įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivynas ir kur gyventojų daugumą sudaro etniniai rusai. 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš savaitę paskelbė, kad Rusija turi teisę įsiveržti į Ukrainą ginti Rusijos piliečių, o jo parlamentas balsavo už įstatymo pataisą, kad būtų lengviau aneksuoti teritoriją, kurioje gyvena rusakalbiai. 

Ši didžiausia nuo Šaltojo karo laikų konfrontacija su Maskva privertė Vakarus karštligiškai ieškoti atsako, ypač po to, kai prorusiška Krymo vadovybė praėjusią savaitę paskelbė šį regioną Rusijos dalimi ir nurodė kovo 16 dieną surengsianti referendumą tam patvirtinti. 

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) atstovė sakė, kad kariniams stebėtojams iš šios priežiūros organizacijos šeštadienį jau trečią kartą per tris dienas nebuvo leista įvažiuoti į Krymą. 

Kad daugiau kaip 40-ies neginkluotų stebėtojų misija pasuktų atgal, šeštadienį buvo paleisti šūviai, bet niekas nenukentėjo. Misiją pakvietė Kijevas, bet ji neturi prorusiškos Krymo valdžios leidimo patekti į pusiasalį. 

Maskva neigia, kad rusiškai kalbantys kariai Kryme yra jos vadovaujami, bet Vašingtonas tokius pareiškimus pavadino „Putino fikcija“. Nors tie kariai yra be skiriamųjų ženklų, jie važinėja transporto priemonėmis su Rusijos kariškių registracijos numeriais. 

Karinė konfrontacija vis dar yra be kraujo, bet kariai abiejose barikadų pusėse kalba apie didėjantį jaudulį. 

„Situacija pasikeitė. Įtampa dabar daug didesnė. Jūs turite eiti. Negalite čia filmuoti“, - ukrainiečių karinio jūrų laivyno bazėje Novoozernojė sakė vienas rusų karys su automatu, kurio veidas buvo uždengtas ir kurio matėsi tik akys. 

Šaltinis Ukrainos gynybos ministerijoje sakė, kad ministerija mobilizuoja dalį karinės ginkluotės planuojamoms pratyboms, pranešė naujienų agentūra „Interfax“. 

Ukrainos pajėgos, kurias sudaro vos 130 tūkst. karių, nė iš tolo neprilygsta Rusijos pajėgoms. Kol kas Kijevas susilaikė nuo bet kokių veiksmų, kurie galėtų išprovokuoti atsaką. 

Promaskvietiškas Krymo lyderis Sergejus Aksionovas sakė, kad referendumo dėl sąjungos su Rusija, kuris turi įvykti jau po savaitės, niekas nesustabdys ir kad jis taip greitai rengiamas siekiant išvengti „provokacijų“. 

Vakarų šalys planuojamą referendumą atmeta kaip nelegalų ir tokį, kurio rezultatai tikriausiai bus klastojami. 

Rusija „rimtai apsiskaičiavo“ dėl Krymo

Rusijos įsiveržimas į Krymą yra „rimtas apsiskaičiavimas“ ir Maskvos gali laukti didelės pasekmės, jeigu nebus rastas diplomatinis sprendimas, sekmadienį sakė britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague‘as. 

Pasak jo, Europos šalys, protestuodamos dėl Maskvos veiksmų, gali pereiti nuo Rusijos gamtinių dujų prie dujų iš JAV ar kitų šalių. 

BBC televizijai W.Hague‘as sakė, kad kovo 16 dieną numatytas referendumas Kryme dėl pasitraukimo iš Ukrainos įvyks „absurdiškai greitai“. 

„Pasaulis negalės to laikyti laisvu ar teisingu referendumu“, - pažymėjo jis. 

Sekretorius atmetė užuominas, kad Maskva nekreipia dėmesio į Vakarų pyktį dėl jos veiksmų Kryme. 

„Aš galvoju, kad jiems (rusams) tikrai rūpi tarptautinė reakcija į tai, ką jie padarė. Ta reakcija yra stipri“, - sakė jis. 

W.Hague‘as nurodė, kad jei nebus rastas diplomatinis sprendimas, „bus didelių prekybinių ir ekonominių pasekmių“.

Užminavo užtvanką

Rusijos kariškiai užminavo užtvanką prie Riumšino gyvenvietės, rašo pravda.com.ua. „Okupantai Čongaro rajone vis plačiau užsimoja minuodami vietoves. Šiandien ryte išaiškintas užtvankos užminavimo prie Riumšino gyvenvietės faktas“, - „Facebook“ paskelbė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas.

Jo žiniomis, sekmadienio rytą savavališkai apsiskelbusi Krymo valdžia Eupatorijos priešlėktuvinių raketų pulko vadovybei pateikė ultimatumą. 

„Jie reikalauja, kad iki 20 val. Ukrainos kariškiai sudėtų ginklus. Priešingu atvejus bus šturmuojamas dalinys“, - teigia jis.

Netoli dalinio yra Rusijos kariškiai, jie patvirtina, kad, jeigu ukrainiečiai priešinsis, jie panaudos jėgą. 

„Žurnalistams sakė, kad jie turi būti ne arčiau kaip per 100 m nuo dalinio – kitaip jie už pasekmes neatsako“, - teigia D.Tymčiukas.

Susirėmė mitinguotojai

 Kijevo šalininkų ir Maskvos šalininkų grupės sekmadienį susirėmė Krymo mieste Sevastopolyje – po mitingo, skirto pareikšti paramą naujajai Ukrainos vyriausybei, pranešė AFP reporteris. 

Susirėmimas įvyko, kai maždaug 100 prorusiškai nusiteikusių žmonių su lazdomis užpuolė maždaug 20 žmonių, saugojusių mitingą poeto ir nacionalinio didvyrio Taraso Ševčenkos 200-osioms gimimo metinėms. 

Pagrobtas Krymo Euromaidano lyderis Simferopolyje areštuotas Krymo Euromaidano lyderis Andrejus Ščekunas, praneša pravda.com.ua.

Teigiama, kad jis nuvestas į geležinkelio stoties milicijos skyrių. Kitų šaltinių duomenimis, aktyvisto milicijos skyriuje nėra – jis geležinkelio stotyje buvo pagrobtas. Pasak milicininkų, A.Ščekuną išsivežė „Rusų vienybės“ atstovai.

A.Ščekunas yra Krymo ukrainiečių bendruomenės lyderis, dalyvavo organizuojant akcijas.

Anksčiau zn.ua rašė, kad Simferopolio geležinkelio stotyje pilna „draugovininkų“, jie apieško visus keleivius ir traukinius, atvykusius iš Ukrainos.

Užimtas pasienio postas

Rusijos pajėgos sekmadienį perėmė Ukrainos pasieniečių posto Krymo vakaruose kontrolę, viduje įkalindamos maždaug 30 pasieniečių, sakė pasienio apsaugos atstovas.

Jis telefonu nurodė, kad Černomorskojės bazė vakariniame Krymo pusiasalio pakraštyje buvo užimta be kraujo praliejimo, maždaug 6 val. ryto (ir Lietuvos laiku).

Atstovas, Olehas Slobodianas, taip pat sakė, kad Rusijos pajėgos dabar kontroliuoja 11 pasienio postų Kryme. Rusijos pajėgos šio Pietų Ukrainos regiono užėmimą, pradėtą prieš 11 dienų, vykdo be kraujo praliejimo.

Ukrainos pajėgos yra blokuotos virtinėje savo bazių ir su ginklu nesipriešino.

Rusijos pajėgos nesiliauja puldinėti Ukrainos pasieniečių.

Šeštadienį buvo apšaudytas Ukrainos pasienio patrulinis lėktuvas, kai skrido maždaug tūkstančio metrų aukštyje prie administracinės sienos su Rusijos okupuotu Krymu.

Neginkluotas lengvasis orlaivis „Diamond“ su trijų žmonių įgula skrido su stebėjimo misija. Niekas nebuvo sužeistas.

Ukrainos pasienio tarnyba paskelbė vaizdo įrašą iš apšaudyto orlaivio.

Rusijos pajėgos perėmė Krymo kontrolę praėjusią savaitę.

Promaskvietiški separatistai paskelbė regioną Rusijos dalimi ir sušaukė kovo 16 dieną referendumą, per kurį būtų patvirtintas šis sprendimas.

Rusija tikina, kad nėra dislokavusi savo pajėgų Kryme, išskyrus tas, kurios eina tarnybą Sevastopolio Juodosios jūros laivyne, bet tokie jos tvirtinimai pasaulyje sukelia tik pajuoką.

A.Jaceniukas vyksta į JAV

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas sekmadienį per mitingą Kijeve, kuris yra skirtas 19-ojo amžiaus nacionaliniam didvyriui Tarasui Ševčenkai ir kuriame dalyvauja tūkstančiai žmonių, pažadėjo, kad Ukraina Rusijai neatiduos nė „colio“ savo teritorijos. 

„Tai mūsų žemė. Mes neatiduosime nė colio jos. Rusija ir jos prezidentas turėtų tai žinoti“, - sakė A.Jaceniukas – po to, kai Rusijos pajėgos ir Kremlių remiantys ginkluoti vyrai perėmė Ukrainos Krymo pusiasalio kontrolę. 

Ukrainos premjeras A.Jaceniukas sekmadienį pranešė, jog kitą savaitę vyks į Jungtines Valstijas aptarti konfrontacijos su Rusija dėl Ukrainos pietinio Krymo regiono. 

„Vykstu į Jungtines Valstijas surengti aukščiausio lygio susitikimų dėl to, kaip spręsti situaciją, besiklostančią mūsų dvišalių ir daugiašalių santykių srityse“, - sakė A.Jaceniukas prasidedant vyriausybės posėdžiui Kijeve. 

Tikslios vizito datos ar kokių nors jo detalių premjeras kol kas nepateikė. 

Įtampą didina mitingai

Tūkstančiai žmonių visoje Ukrainoje sekmadienį išėjo į gatves dalyvauti Kremliaus priešininkų ir šalininkų mitinguose, Vakarams ir Maskvai nesutariant dėl vis didėjančios krizės Kryme. 

Protestai vyksta po JAV prezidento Baracko Obamos  naujo skambučių maratono siekiant sušvelninti Šaltojo karo stiliaus konfliktą šioje buvusioje sovietinėje respublikoje. 

Užsienio stebėtojams nepavyko patekti į Pietų Ukrainos Krymo regioną, kur gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, ir savo akimis pamatyti ten susiklosčiusios situacijos. Šeštadienį jie turėjo pasukti atgal ginkluotiems Kremliaus šalininkams paleidus įspėjamuosius šūvius. 

Ukrainos pasieniečiai šeštadienį sakė, kad per 24 valandas maždaug 60 Rusijos kariškių sunkvežimių įvažiavo į maždaug 2 mln. gyventojų turintį Krymo pusiasalį. Tai rodo, kad Maskva trauktis neketina. 

Ukrainos pasieniečiai taip pat sakė, kad „Rusijos ekstremistai“ atakavo vieną Krymo radiolokatorių postą. Tai naujausias iš veiksmų, kurių ėmėsi prorusiškos pajėgos, jau apsupusios Ukrainos kariškių bazes ir užėmusios mažiausiai vieną raketinės gynybos dalinį. 

„Ginkluoti užpuolikai karinėmis uniformomis ir civiliais drabužiais išlaužė duris ir įėjo į pastatą. Radiotechniniai elementai ir telekomunikacijų kabeliai buvo išardyti ir sunaikinti“, - sakoma pasieniečių interneto svetainėje paskelbtame angliškame pareiškime. 

Sekmadienį minimos ukrainiečių poeto Taraso Ševčenkos gimimo 200-osios metinės ir patriotiniai mitingai planuojami Kijeve, taip pat, parodant nepaklusnumą Rusijai, - svarbiuose Krymo miestuose Simferopolyje ir Sevastopolyje. 

Šie mitingai taip pat yra reikšmingi laukiant prieštaringai vertinamo Krymo regioninės promaskvietiškos vyriausybės referendumo dėl prisijungimo prie Rusijos, kurį planuojama surengti kovo 16 dieną ir kuris gali nulemti oficialią šios teritorijos aneksiją. 

Ukrainos rytuose esančiame Donecke – buvusiame nušalintojo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus bastione, kur pastarosiomis dienomis nuolat vyko protestai, - baiminamasi susirėmimų, nes Kijevo naujosios valdžios šalininkai planuoja pagerbti T.Ševčenką, o prorusiški protestuotojai rengia atsakomąjį mitingą. 

Šiam 19-ajame amžiuje gyvenusiam poetui priskiriami nuopelnai sukūrus šiuolaikinę ukrainiečių kalbą ir iškėlus Ukrainos, kaip valstybės, idėją, tad naujoji, Vakarų remiama Kijevo vyriausybė sekmadienį turi labai gerą progą atgaivinti nacionalistinį užsidegimą Rusijos įsibrovimo akivaizdoje. 

Vėlai šeštadienį B.Obama vėl apskambino svarbius sąjungininkus Europoje – tai buvo naujausias diplomatinis bandymas išspręsti Ukrainos krizę, kuri prasidėjo nuo V.Janukovyčiaus nušalinimo praėjusį mėnesį, po tris mėnesius trukusių ir maždaug 100 gyvybių pareikalavusių protestų. 

Per jo pokalbius su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande‘u, britų ministru pirmininku Davidu Cameronu ir Italijos premjeru Matteo Renzi, „lyderiai pakartojo didelį susirūpinimą dėl Rusijos aiškaus tarptautinės teisės pažeidimo ir pakartojo savo paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, pranešė Baltieji rūmai. 

B.Obama taip pat kalbėjosi su buvusių sovietinių respublikų Lietuvos, Latvijos ir Estijos lyderiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.