Mintys apie Krymo ir Klaipėdos susigrąžinimą – iš V.Putino lūpų

Jeigu kam nors atrodo, kad galimos Rusijos pretenzijos į Klaipėdą yra tik nevykęs pokštas, tai verta susimąstyti rimčiau. Apie tai, kad Maskva galėtų panorėti susigrąžinti Krymą ar Klaipėdą, Vladimiras Putinas yra viešai pakalbėjęs jau ne kartą.

V.Putinas mėgsta rengti pratybas kaimyniniame Kaliningrade ir kartais pakalbėti apie prarastas SSRS žemes.<br>AOP nuotr.
V.Putinas mėgsta rengti pratybas kaimyniniame Kaliningrade ir kartais pakalbėti apie prarastas SSRS žemes.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Buitkienė

Mar 12, 2014, 11:01 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:25 PM

Tokias mintis Rusijos prezidentas išdėstė per spaudos konferenciją, atsakydamas į Estijos žurnalistės klausimą apie Baltijos šalių okupacijos pripažinimą.

2009 m. į interneto svetainę „Youtube“ įkeltame vaizdo klipe V.Putinas pareiškia, kad 1989 m. Liaudies deputatų suvažiavime Molotovo-Ribentropo paktas buvo pasmerktas ir pripažintas negaliojančiu, ir Rusija neketina kiekvieną dieną to kartoti.

Pabrėžęs, kad estės klausimas labai atitinka temą, V.Putinas pradėjo kalbėti apie užstrigusias derybas su Latvija dėl sienų nustatymo sutarties.

„Latviai, kaip jie mums pasakė, yra pasirengę pasirašyti sutartį dėl sienos, bet į sutarties tekstą jie nori įtraukti 1920 metų (Latvijos Respublikos ir Tarybų Rusijos taikos. – Red.) sutarties tekstą, pagal kurį Pytalovo rajonas atitenka Latvijai. Žinote, po Sovietų Sąjungos griuvimo Rusijos Federacija prarado dešimtis tūkstančių istorinių rusų žemių.

Ir ką jūs dabar siūlote? Pradėti viską dalyti iš naujo? Grąžinti mums Krymą, dalį kitų buvusių sovietinių respublikų teritorijų ir taip toliau. Tada susigrąžinkime Klaipėdą. Pradėkim dalyti viską Europoje. Jūs to norite? Tikriausiai ne. Kviečiame Latvijos politikus nustoti užsiiminėti politine demagogija ir pereiti prie konstruktyvaus darbo. Rusija pasirengusi tokiam darbui“, – ragino V.Putinas.

Ši spaudos konferencija, kurioje sutrikęs šypsojosi ir Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso, turėjo įvykti anksčiau nei 2007 metų pavasarį. Būtent tų metų kovo 27 dieną Rusija ir Latvija pasirašė sutartį dėl sienos, pagal kurią Pytalovo rajonas, kuris nuo Latvijos buvo atplėštas 1940 m., kai šalį okupavo sovietų pajėgos, liko Rusijos sudėtyje.

Klaipėdos kraštas po vokiečių okupacijos lietuviams grąžintas 1945 metais. Jį užėmė Raudonoji armija ir prijungė prie Lietuvos TSR.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.