Krymo totorių nuosavybei iškilo grėsmė

Rusijos inicijuotą „referendumą“ boikotavusiems Krymo totoriams jau grasinama sankcijoms – žadama iš jų atimti žemes, kurias, anot Krymo pirmojo vicepremjero Rustamo Temigralijevo, totoriai yra užėmę savavališkai.

Atsisveikinti su žiauriai nužudytu Rešatu Ametavu antradienį atėjo daugybė Krymo totorių.<br>"Twitter" nuotr.
Atsisveikinti su žiauriai nužudytu Rešatu Ametavu antradienį atėjo daugybė Krymo totorių.<br>"Twitter" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Mar 18, 2014, 3:17 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:00 AM

„Norime su Krymo totoriais sudaryti sutartį dėl dalies žemių legalizavimo, tačiau kai kurias žemes jiems teks palikti, nes jos reikalingos socialinėms reikmėms“, – trečiadienį duodamas interviu ria.ru pareiškė R.Temigralijevas.

Jo teigimu, Krymo totoriai savavališkai yra užgrobę nemažai žemių, ypač netoli Simferopolio. Šios žemės bus atimtos.

„Bet mes esame pasiryžę jiems suteikti kitus žemės sklypus, kad Krymo totoriai galėtų toliau normaliai gyventi“, – pažadėjo R.Temigralijevas.

Naujosios valdžios pažadai, kad totoriams Kryme bus sudarytos normalios gyvenimo sąlygos, kol kas prasilenkia su realybe. Ant namų, kuriuose gyvena totoriai daugėja užrašų, raginančių juos žudyti, o dėl savo gyvybės išsigandę tikrieji Krymo šeimininkai skuba palikti gimtuosius namus.

Kaip praneša cenzor.net vien tik Lvovo gyventojai jau priglaudė 830 pabėgėlių iš Krymo. Dar 1729 Krymo gyventojai pareiškė norą išvykti iš okupuotos teritorijos. Apsigyventi Lvove panoro 886 suaugusieji su 934 vaikais.

Kad okupantų susidorojimas su Krymo totoriais gali būti realus, įrodo 38 metų Rešato Ametavo nužudymas. Trijų mažamečių vaikų, kurių jauniausiam yra vos pustrečio mėnesio, tėvas antradienį palaidotas musulmoniškose Simferopolio kapinėse.

Kovo 2 dieną R.Ametavas dalyvavo protesto akcijoje prie užimto Krymo parlamento. Kaip teigia liudytojai, vyras nieko nedarė, tik tylėdamas stovėjo ir žiūrėjo į pastatą saugančius vadinamuosius Krymo savisaugos būrius.

Kovo 3-iosios rytą R.Ametavas išvyko iš namų. Vyras sakė vyksiantis į karinį komisariatą, tačiau dingo.

Jo kūnas buvo rastas tik kovo 16 dieną, laukuose netoli Zemlianičnoje kaimo. Ant R.Ametavo kūno buvo matyti akivaizdžios smurto žymės, jo kojos surakintos antrankiais, o galva apviniota lipnia juosta.

Antradienį buvo pranešta apie dar vieną dingusį Krymo totorių, Abų Jusufą. Simferopolyje gyvenęs vyras dingo pirmadienį. Apie 14 val. jis dar bendravo su savo artimaisiais, tačiau netrukus ryšys su juo nutrūko.

Iš viso Kryme be žinios yra dingę 14 žmonių, tarp jų ir Euromaidano bei Automaidano aktyvistų, taip pat žurnalistų.

Nuo neramumų Kijeve pradžios, pernai lapkričio viduryje, Ukrainoje yra žuvę 119 žmonių, dar apie 250 ieškoma kaip dingusių be žinios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.