Dėl „Mistral“ laivo kovojantiems rusams – vokiečių žnybtelėjimas

Kremlius susirūpino dėl prancūzų „Mistral“ laivo

Maskva įspėjo, kad reikalaus kompensacijos, jeigu Prancūzija nutrauks sutartį dėl modernių „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo.<br>AOP nuotr.
Maskva įspėjo, kad reikalaus kompensacijos, jeigu Prancūzija nutrauks sutartį dėl modernių „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 20, 2014, 12:44 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:33 AM

Berlynas teigia, kad bet koks toks Rusijos karinės galios stiprinimas būtų „nepateisinamas“, įsiplieskus krizei dėl Krymo aneksijos.

Maskvai stiprinant savo gniaužtus Ukrainai priklausančiame Juodosios jūros pusiasalyje, Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis paskelbė, kad įšaldomas bendrovės „Rheinmetall“ vykdomas projektas.

Vokietijos vyriausybės pranešime sakoma, kad ji palaiko ryšį su gynybos pramonės koncernu, kurio kontraktas su Rusijos vyriausybe, kaip teigiama, vertas apie 100 mln. eurų (345 mln. litų).

Vienas „Rheinmetall“ atstovas anksčiau sakė, kad bendrovė vykdys pagal kontraktą numatytus įsipareigojimus pastatyti centrą, kuriame kasmet būtų apmokoma 30 tūkst. karių.

Kremlius susirūpino dėl prancūzų „Mistral“ laivo

Maskva reikalaus kompensacijos, jeigu Prancūzija nutrauks sutartį dėl modernių „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo, atsakydama į Rusijos įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo regiono aneksiją, Rusijos naujienų agentūros citavo vieną gynybos pareigūną.

„Neabejotina, kad Rusijos pusė gins savo teises ir reikalaus kompensacijos už visus nuostolius, kurių mes galime patirti, jeigu būtų pažeistas kontraktas dėl „Mistral“, – valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo gynybos ministro pavaduotoją Jurijų Borisovą.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas antradienį pareiškė, kad Paryžius svarsto galimybę įšaldyti 2001 metais pasirašytą kontraktą dėl dviejų „Mistral“ klasės laivų pardavimo Rusijai su galimybe parduoti dar du tokius laivus. Ta sutartis padėjo sukurti apie 1000 darbo vietų Prancūzijoje.

Išplės pavardžių sąrašą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel savo ruožtu ketvirtadienį sakė, kad Europos Sąjungos lyderiai išplės sąrašą žmonių, kuriems dėl Ukrainos krizės bus taikomi kelionių draudimai ir turto įšaldymas.

„Per Europos Vadovų Tarybos susitikimą, kuris prasideda šiandien, Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovai paskirs tolesnes antrosios fazės sankcijas, dėl kurių susitarėme prieš dvi savaites“, – sakė A.Merkel Bundestagui – žemiesiems parlamento rūmams.

„Tarp jų yra atsakingų žmonių, kuriems galioja kelionių suvaržymai ir sąskaitų įšaldymas, sąrašo išplėtimas“, – pridūrė ji.

Rusija nebepageidaujama Didžiajame aštuonete

A.Merkel taip pat pareiškė šiuo metu nematanti pagrindo bendradarbiavimui su Maskva Didžiojo aštuoneto (G8) šalių grupėje.

„Kol nebus politinės aplinkos tokiam svarbiam formatui kaip G8, G8 nebus“, – pareiškė Vokietijos vyriausybės vadovė savo kalboje Bundestage.

Be to, anot kanclerės, vyriausybė spręs, ar įvyks balandžio pabaigoje numatytos Vokietijos ir Rusijos vyriausybių konsultacijos, o jei taip, tai kokia forma.

„Rusija yra izoliuota beveik visose tarptautinėse institucijose“, – kalbėjo A. Merkel.

G8 yra organizacija, kuriai priklauso septynios didžiausios Vakarų pramoninės valstybės bei Rusija. Pasirengimas G8 viršūnių susitikimui, kuris birželį buvo planuotas Sočyje, dėl įvykių Kryme sustabdytas.

Prancūzija dėl „Mistral“ palauks

Prancūzija ketvirtadienį pareiškė iki spalio nepriimsianti jokio sprendimo, ar reikia įšaldyti prieštaringai vertinamą dviejų modernių „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimą Rusijai dėl krizės Kryme.

„Pirmojo laivo perdavimas turėtų įvykti spalį, todėl klausimas dėl (kontrakto) įšaldymą iškils spalį“, – sakė Prancūzijos gynybos ministras Jeanas Yves'as Le Drianas kitą dieną po to, kai Vokietija atšaukė svarbų karinio bendradarbiavimo kontraktą su Maskva.   Prancūzija 2011 metais sutiko parduoti tuos laivus Rusijai, nors dėl tokio žingsnio didelį susirūpinimą reiškė Gruzija ir kai kurios NATO šalys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.