Rusijai parūpo rusakalbių teisės Estijoje

Rusija pareiškė susirūpinimą dėl Estijos elgesio su savo didele etnine rusų bendruomene ir palygino kalbos politiką šioje Baltijos šalyje su kvietimais Ukrainoje uždrausti vartoti rusų kalbą, rašo „Reuters“.

Nuo Ukrainos atplėšusi Krymą Rusija ėmė žvalgytis į Estiją.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
Nuo Ukrainos atplėšusi Krymą Rusija ėmė žvalgytis į Estiją.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2014, 1:04 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:30 AM

Rusija gynė Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją būtent argumentuodama savo teise ginti rusakalbius, gyvenančius užsienyje. Todėl nuoroda į lingvistines įtampas kitoje buvusioje sovietinėje respublikoje atsirado labai įtemptu momentu.

Maskvos diplomatas Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybai Ženevoje pareiškė, kad Rusija visapusiškai remia lingvistinių mažumų teisių apsaugą.

„Kalba negali būti naudojama atskiriant ir izoliuojant grupes“, – sakė diplomatas ir pridūrė, kad Rusija yra „susirūpinusi dėl žingsnių, kurie šioje srityje daromi Estijoje, taip pat Ukrainoje“.

JT Informacijos departamentas sesijos santraukoje nepateikė viso Rusijos diplomato teksto, atspindinčio nebenaujus Rusijos skundus, kad rusų bendruomenė Estijos rytuose verčiama kalbėti estiškai.

Beje, Rusijos karinės oro pajėgos trečiadienį prie Estijos sienos pradėjo didelio masto mokymus, per kuriuos įgulos mokosi atakuoti priešo vilkstines.

Rusijos žiniasklaida praneša, kad pratybose Leningrado srityje dalyvauja apie keturiasdešimt naikintuvų ir bombonešių.

Jų lakūnai taip pat mokosi perimti oro taikinius ir dalyvauti oro mūšyje. Be to, mokosi perdislokuoti pajėgas į aerodromus Karelijoje, prie Suomijos sienos. 

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.