Taivano parlamentą užėmę aktyvistai šėlsta jau trečią dieną

Prekybos sutartis su Kinija pasirašyta 2013-ųjų birželį, tačiau parlamento nariai jos dar neratifikavo. Sutartis leistų Kinijai ir Taivanui laisviau investuoti vienas į kito paslaugų rinką.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 20, 2014, 10:20 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:45 AM

Daugiau kaip 200 protestuotojų, daugiausia – jaunų studentų, vėlai antradienį prasiveržė pro saugumo barjerus ir užėmė pagrindinę parlamento salę. Tai pirmas toks pastato užėmimas per visą Taivano istoriją.

Šimtai policijos pareigūnų trečiadienį bandė įeiti į pastatą ir nutraukti jo užėmimą, bet jiems nepavyko pralaužti barikadų, kurias studentai pastatė iš krėslų.

Pasak policijos, 38 pareigūnai patyrė nesunkius sužeidimus, trečiadienį bandydami patekti į parlamento salę.

Taibėjaus policijos pajėgos prie parlamento atsiuntė 2 tūkst. savo narių pamainomis saugoti pastatą, kurio teritorijoje tebėra dar tūkstantis protestuotojų.

Ketvirtadienį prasidėjus trečiai priešpriešos dienai, studentų lyderis Chen Wei-tingas sakė, kad protestuotojai imsis „tolesnių veiksmų“, jei prezidentas Ma Ying-jeou iki penktadienio nesureaguos į jų reikalavimus.

„Reikalaujame, kad paslaugų mainų susitarimas ir bet kurie kiti susitarimai ar derybos su Kinija būtų sustabdyti iki bus priimtas įstatymo projektas tokiems susitarimams nagrinėti“, – sakė Chen Wei-tingas protestuotojams, kurių kvailiojimus visą parą transliavo Taivano televizijos.

Prezidentūra atsisakė komentuoti šiuos reikalavimus, pabrėždama, kad remia parlamento pastangas „deramai spręsti situaciją pagal įstatymą“.

Prekybos sutartis su Kinija pasirašyta 2013-ųjų birželį, tačiau parlamento nariai jos dar neratifikavo. Sutartis leistų Kinijai ir Taivanui laisviau investuoti vienas į kito paslaugų rinką.

Kritikai sako, kad tai Taivanui kainuotų dešimtis tūkstančių darbo vietų, nes maži salos verslai negalėtų konkuruoti su turtingomis, daugiausia valstybei priklausančiomis Kinijos kompanijomis.

Taip pat teigiama, kad naudodamasi susitarimu, Kinija galėtų padidinti Taivano, kuris oficialiai yra Kinijos provincija, tačiau faktiškai – atskira valstybė, kontrolę.

Parlamento užėmimas kol kas yra rimčiausiais iššūkis prezidentui Ma Ying-jeou, siekiančiam suartinti 23 milijonus gyventojų turinčią salą su koministine Kinija.

Protestuotojai yra žadėję laikyti parlamentą užimtą iki penktadienio. Tą dieną deputatai turi surengti sesiją minimam paktui apsvarstyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.