Rusijos agresijos žala Ukrainai - šimtai milijardų dolerių

Rusija, aneksuodama Krymo

Rusai pridarė labai daug žalos Ukrainos biudžetui.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Rusai pridarė labai daug žalos Ukrainos biudžetui.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 8:25 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:29 AM

Briuselyje pasirašęs sutartį dėl glaudesnių Ukrainos ryšių su Europos Sąjunga (ES), A.Jaceniukas, kalbėdamasis su žurnalistais Kijeve, sakė, kad Rusija Kryme užgrobė „dešimtis objektų“, kurių vertė – „ne milijardai, o šimtai milijardų dolerių“.

„Dabar rimtai diskutuojame apie Rusijos finansinę atsakomybę dėl įvykių Kryme“, – jo žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“.

A.Jaceniukas pareiškė, kad Kijevas planuoja apskųsti tarptautiniams teismams Rusijos vykdomą Kryme esančios Ukrainos nuosavybės nacionalizavimą.

„Rusija gali būti rami: pačiu artimiausiu metu jai bus pateikti Ukrainos valstybės ieškiniai tarptautiniuose teismuose“, – pridūrė premjeras.

Jis atsisakė komentuoti Rusijos premjero Dmitrijaus Medvedevo pareiškimą, kad Ukraina Rusijai skolinga 16 mlrd. dolerių.

„Netgi nenoriu komentuoti šio pareiškimo“, – sakė A.Jaceniukas.

D.Medvedevas, penktadienį kalbėdamas Rusijos saugumo tarybos posėdyje, pareiškė, kad Ukrainos „valstybės ir verslo“ skolos sudaro 16 mlrd. JAV dolerių (apie 40 mlrd. litų).

Anot A.Jaceniuko, Rusija imsis visų priemonių, kad Ukraina kaip valstybė būtų sunaikinta – politinių, diplomatinių, ekonominių ir karinių priemonių. Tačiau jis pabrėžė, kad vyriausybė turi planą kiekvienam Rusijos scenarijui.

„Mes suvokiame, kad Rusija faktiškai paskelbė karą Ukrainos nepriklausomybei. Ir mes priimame šį iššūkį. Mes – Ukrainos piliečiai, ir mes – Ukrainos valstybė, žengusi pirmą itin svarbų žingsnį visateisės Ukrainos narystės Europos Sąjungoje link“, – parašė A.Jaceniukas socialiniame tinkle.

ESBO tarsis dėl stebėtojų misijos Ukrainoje

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) penktadienio vakarą surengs neeilinį susitikimą, o diplomatai sakė, kad pagaliau gali būti pasiektas vienbalsis susitarimas pasiųsti stebėtojų misiją į Ukrainą.

„Atrodo, kad taip“, – vienas Vakarų šalių diplomatas atsakė, kai buvo paklaustas, ar buvo pasiektas susitarimas dėl stebėtojų misijos.

Planuojama, kad ESBO posėdis Vienoje prasidės 18 val. 30 min. Grinvičo (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku, sakė pareigūnai.

Kijevas ir Vakarų valstybės nori, kad 57 nares turinti organizacija pasiųstų stebėtojus į Ukrainą, kuri dabar yra įsitraukusi į konfrontaciją su Rusija dėl Maskvos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos.

Ankstesnį mėginimai surengti tokią misiją žlugo – anot Vakarų diplomatų, dėl Rusijos nepritarimo stebėtojų įgaliojimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.