Ukrainos kariai palieka bazes Kryme

Ukraina atšaukė savo ambasadorių iš Armėnijos

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 6:21 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:32 AM

Kitose Krymo vietose Rusijos kariai toliau užiminėjo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas.

Perevalnojės bazė, esanti už 25 kilometrų į pietryčius nuo regiono sostinės Simferopolio, buvo užimta pasibaigus paliaubų laikotarpiui, dėl kurio praėjusią savaitę buvo susitarusios Ukrainos ir Rusijos gynybos ministerijos, Maskvai vykdant Krymo, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, aneksiją.

„Taip, mes esame rusai. Čia esame broliški kariai“, – sakė vienas karininkas, prieš įžengdamas į lauko stovyklą, įrengtą už kelių metrų nuo ukrainiečių pozicijų.

Rusijos pajėgų įvykdytas Juodosios jūros pusiasalio užėmimas įvyko beveik be kraujo praliejimo, nors anksčiau šią savaitę per šaudymą Simferopolyje žuvo vienas Ukrainos karys, o dar du buvo sužeisti.

Perevalnojės bazėje kelios dešimtys karių ir jų šeimos nariai buvo matomi kraunantys savo daiktus ir išvykstantys, tačiau vienas oro desantininkų dalinys, įsikūręs izoliuotame komplekse, nebuvo linkęs pasiduoti.

„Bent jau mes neketiname išvykti be savo ginklų ir mašinų“, – sakį vienas ukrainiečių karys, vardu Mykola. Jis pridūrė, kad derybos dėl ukrainiečių išvykimo tebevyksta.

Gynybos analitikai Kijeve nurodo, kad maždaug trijose dešimtyse Kryme esančių bazių yra likę 8–10 tūkst. Ukrainos karių, tačiau kariškiai tvirtino, jog pusiasalyje yra iki 20 tūkst. karių.

Belbeko oro pajėgų bazėje, kuri iki šiol atsisako pasiduoti, dalis ukrainiečių karių buvo matomi išvykstantys po 2–3 žmones, arba kraunantys krepšius ir buities reikmenis į mašinas. Kiti sakė liksiantys bazėje iki galo..

„Atsisveikinome su savo šeimomis. Buvo ašarų, bet dabar esame pasiruošę“, – karys, vardu Serhijus, sakė būdamas kitapus tvoros. Jis pridėjo pirštą prie kaktos, vaizduodamas šūvį į galvą.

Daugelis karių Belebeko bazėje turėjo ginklų, tačiau be įdėtų šovinių dėtuvių. Kai kurie reiškė viltį, kad galės garbingai perduoti savo bazę – be kraujo praliejimo.

Kamufliažinę uniformą vilkintis vidutinio amžiaus karys, vardu Nikolajus, skundėsi, kad negaunama įsakymų iš aukštesnio rango vadų Kijeve, taip pat sakė norintis toliau tarnauti Ukrainos pajėgose.

„Ne kartą prašėme Kijevo įsakymų, tačiau radijas tylėjo, tarsi jie bijotų prisiimti atsakomybę už mus, – aiškino jis. – Rusai ateis, patriukšmaus – tikėkimės, kad tuo viskas ir baigsis. Neplanuojame čia mirti.“

Ketvirtadienį Rusijos kariai Krymo karinių jūrų pajėgų bazėje Sevastopolyje užėmė tris Ukrainos korvetes – „Luck“, „Chmelnyckyj“, ir „Ternopol“, o ankstesnę dieną buvo užimta tame mieste veikusi Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadavietė.

Ukrainos karinis vadovavimo laivas „Slavutyč“ penktadienį tebestovėjo išmetęs inkarą pagrindiniame Sevastopolio uoste. Jo varikliai veikė, tačiau laivą blokavo trys Rusijos karinių jūrų pajėgų pagalbiniai laivai ir raketinis kreiseris „Moskva“, neleidžiantys jam išplaukti.

Donuzlavo limane, Krymo vakaruose, 12 val. duomenimis, Rusijai dar nepasidavė penki Ukrainos karo laivai: „Kostiantyn Olšanskyj“, „Kirovohrad“, „Čerkasy“, „Černihiv“ ir „Vinnycia“.

Penktadienio rytą buvo pranešta, kad Feodosijoje esantys Ukrainos jūrų pėstininkai rengiasi perdislokavimui į žemyną.

Tačiau vėliau buvo nurodyta, kad šio dalinio ir rusų karių derybos baigėsi be rezultatų ir kad batalionas laukia rusų šturmo.

Ukraina atšaukė savo ambasadorių iš Armėnijos

Ukraina atšaukė savo ambasadorių Armėnijoje konsultuotis. Tai penktadienį pranešė „RBK Ukraina”, remdamasi Ukrainos URM atstovu Jevgenijumi Perebeinisu. 

Kaip informuoja UNIAN, Ukraina taip pat perdavė Armėnijai notą, kurioje pareikalavo oficialių paaiškinimų dėl Krymo. „Mes kreipėmės į Armėniją, kad ji oficialiai ir viešai pareikštų, jog ji nepripažįsta Krymo aneksijos. Jeigu jos poziciją mes galėsime laikyti nedraugiška, tai turės neigiamų padarinių mūsų dvišaliams santykiams”, - pabrėžė Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Danijilas Lubkivskis. 

Kijevo nepasitenkinimą sukėlė informacija apie neseniai įvykusį Armėnijos ir Rusijos prezidentų pokalbį telefonu. Kaip sakoma Armėnijos valstybės vadovo tinklalapyje, „pašnekovai aptarė situaciją, susiklosčiusią po referendumo Kryme, ir konstatavo, kad tai yra dar vienas tautų apsisprendimo teisės įgyvendinimo pavyzdys”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.