Lenkijoje per pamaldas peiliu subadyti trys Jehovos liudytojai

Specialiai lrytas.lt. Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Mar 23, 2014, 9:12 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:36 AM

Lenkiją sukrėtė incidentas Poznanės Jehovos liudytojų maldos namuose, kur 27 metų vyriškis peiliu užpuolė besimeldžiančius ir sužeidė tris tikinčiuosius, vienas iš jų yra komos būsenos.

Į atviras Jehovos liudytojų pamaldas atėjęs nematytas vyriškis netikėtai ėmė badyti peiliu arti jo stovėjusią moterį bei sužeidė du jį nuginkluoti nusprendusius vyriškius.

Tikintiesiems pavyko sulaikyti užpuoliką, tai - vienos Poznanės apsaugos firmos darbuotojas.

Policininkai spėja, kad užpuolikas buvo apsvaigęs nuo narkotikų, tačiau sulaikytasis kol kas atsisako duoti bet kokius parodymus.

Lenkijos visuomenę įaudrino ne tik pranešimas apie nusikaltimą, bet ir žinia, kad komos būsenos sužeistai jehovistei jos tikėjimo draugai neleidžia gydytojams perpilti kraujo. Sužeistoji su savimi, kaip ir dauguma jehovistų, turėjo raštą, kuriuo draudė medikams ligos atveju jai perpilti kraują, nes to neleidžia šis tikėjimas.

Medikai buvo pasiryžę nepaistyti sužeistosios noro ir išgelbėti jai gyvybę, tačiau į ligoninę atskubėję kiti jehovistai ėmė budėti prie perdurtosios lovos, saugodami, kad gydytojai neperpiltų ligonei kraujo.

Ligoninės gydytojai teigia, kad dėl tokio draudimo moteris gali neišgyventi, nes kraujo pakaitalai esą labiau tinka ilgalaikei terapijai, o ne skubiam gyvybės gelbėjimo atvejui.

Poznanės ligoninės gydytojai jau panašų atvejį išgyveno prieš kelis metus, kai jehovistai neleido perpilti kraujo avarijoje nukraujavusiam tikėjimo draugui, ir šis dėl to mirė. Tokie mirties atvejai Lenkijoje nutinka beveik kasmet.

Žiniasklaida plačiai aprašė įvykį Balstogėje, kai į pakelės stulpą motociklu atsitrenkęs dvidešimtmetis jehovistas mirė, nes neleido perpilti kraujo. Vaikinas po avarijos neprarado sąmonės ir skubiai paskambino tikėjimo draugams, kad šie atvyktų stebėti medikus, ir po keleto valandų mirė nukraujavęs, nors gydytojai tikino galintys išgelbėti jo gyvybę.

Panašus atvejis sukrėtė ir Klučborko ligoninės medikus. Į ligoninę po automobilio avarijos buvo atvežtos dvi studentės seserys, vieną iš kurių reikėjo skubiai gelbėti perpilant kraują. Tačiau nei ji, nei lengviau sužeista sesuo tokio sutikimo nedavė, nors medikai ir slaugės ant kelių atsiklaupę maldavo pakeisti nuomonę.

Mergina netrukus mirė, tačiau į ligoninę atvykę jehovistai didžiavosi, kad ši išlaikė tikėjimo tyrumą ir neleido perpilti kraujo, už ką esą pateks tiesiai į rojų.

Buvęs jehovistas Jacekas Zahorskis, vadovaujantis organizacijai "Išsilaisvinimas", teigia, kad kraujo perpylimas šioje bažnyčioje buvo visiškai uždraustas tik 1961 metais. Šiam sprendimui esą nebuvo jokio biblijinio pagrindo, tačiau tuometinis Jehovos išpažinėjų pasaulinis lyderis tokiu būdu sumanė šią bažnyčią išskirti iš kitų.

Anot J.Zahorskio, jeigu jehovistas nepaklūsta šiam nurodymui, kiti bažnyčios nariai ir net giminaičiai privalo su juo nutraukti visus ryšius ir jis nebegali dalyvauti bendruomenės gyvenime. Tuo pačiu jis, pagal Jehovos liudytojų tikėjimą, nebegalės būti išganytas ir nebepateks į rojų.

Tokį Jehovos liudytojų reikalavimą Lenkijoje neretai atvirai kritikuoja katalikai, tačiau ateistai primena, kad ir katalikai bei kitos religijos turi įvedusios daugybę draudimų, apribojančių asmeninę pasirinkimo laisvę ir nepagrįstų moksliškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.