Lenkija gavo oficialų Rusijos siūlymą pasidalinti Ukrainą

Rusija siekia Ukrainoje sukelti nepasitikėjimą Lenkija. Tokią išvadą galima daryti iš pranešimų apie tai, jog Lenkijos užsienio reikalų ministerija gavo iš Rusijos Valstybės dūmos oficialų laišką su pasiūlymu pasidalinti dabartinės Ukrainos teritoriją.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-24 09:35, atnaujinta 2018-02-15 04:26

Rusija pasiūlė Lenkijos URM pasistengti, kad Ukrainoje įvyktų referendumas dėl penkių vakarinių Ukrainos sričių prisijungimo prie Lenkijos – Volynės, Lvovo, Ivano Frankivsko, Ternopilų ir Rovno, rašo newsru.com.

Lenkijos prezidento patarėjas humanitariniams klausimams Tomaszas Naleczas tokius iš Rusijos atėjusius siūlymus pavadino „kažkieno nesveikos vaizduotės vaisiumi“ ir sakė, kad raštą reikėtų atiduoti psichiatrų ekspertizei.

Pasiūlymas pasidalinti Ukrainą atėjo Rusijos parlamentaro ir Liberalų demokratų partijos Vladimiro Žirinovskio vardu.

Kaip praneša TVP, analogiškus oficialaus Rusijos Federacijos asmens pasiūlymus gavo ir Vengrija bei Rumunija. Šioms pasiūlyta atsiriekti Užkarpatę ir Černovcus.

Ukrainai pagal V.Žirinovskio planus turėtų likti tiktai centrinė jos dalis.

„Nevėlu ištaisyti istorines klaidas“

V.Žirinovskis, kurio nacionalistų Liberalų demokratų partija Rusijos parlamente daugiausia remia prezidentą Vladimirą Putiną, tą laišką nusiuntė Rusijai praėjusią savaitę aneksavus Pietų Ukrainos Krymo regioną. 

V.Žirinovskis yra Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas, o jo partija turi mažumą parlamente. Tačiau jo idėjos ir kalba atitinka didelės Rusijos gyventojų dalies pažiūras ir vis labiau nacionalistinę Kremliaus retoriką. 

Jo laiške, kurį matė „Reuters“, užsimenama, kad Lenkija, Vengrija ir Rumunija, kurios dabar yra Europos Sąjungoje (ES), gali norėti atsiimti regionus, kurie praeityje buvo jų teritorijos. 

Tie regionai į Ukrainą buvo inkorporuoti tada, kai Ukraina buvo Sovietų Sąjungos dalis, Antrojo pasaulinio karo pabaigoje. Tai figūravo slaptame 1939 metų Molotovo-Ribbentropo (Ribentropo) pakto, pagal kurį sovietų ir nacių Vokietijos ministrai padalijo tą rajoną, priede. 

„Niekada nevėlu ištaisyti istorines klaidas“, - rašė V.Žirinovskis. 

Neaišku, ar tas laiškas yra rimtas, ar tik viešųjų ryšių triukas. Tačiau jis buvo išsiųstas kilus Maskvos ir Kijevo santykių krizei, po to, kai iš Ukrainos prezidento posto praėjusį mėnesį buvo nuverstas Maskvos remiamas Viktoras Janukovyčius. 

V.Putino balsas

Toks pasiūlymas sudarytų sąlygas centrinei Ukrainai išsivaduoti nuo „nereikalingos įtampos“, o referendumai „atneštų gerovę ir ramybę gimtajai ukrainiečių žemei“, rašoma laiške. 

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Marcinas Wojciechowskis (Marcinas Voicechovskis) atmetė šį laišką kaip „visišką keistenybę“ ir išreiškė apgailestavimą dėl to, kad kai kurie rusai „vis dar galvoja Molotovo-Ribbentropo pakto sąvokomis“. 

Ukrainos vyriausybės atstovė komentuoti atsisakė. 

Ukrainos didžiausios parlamentinės frakcijos - „Batkivščyna“ („Tėvynė“) - vadovas Serhijus Sobolevas pavadino V.Žirinovskį provokatoriumi. 

„Bet Žirinovskis dažnai būna Putino balsas“, - pridūrė jis. 

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.