Pražuvusio lėktuvo keleivių artimieji Pekine sukėlė riaušes

Po nesėkmingų dingusio lėktuvo paieškų „Malaysia Airlines“ nuleidžia rankas. „Turime pripažinti, kad nėra jokio racionalaus pagrindo abejoti, kad MH370 lėktuvas yra prarastas ir kad niekas iš buvusiųjų jame neišgyveno“, - teigiama kompanijos žinutėje, išsiųstoje dingusiame lėktuve skridusių keleivių artimiesiems, praneša BBC. Tuo tarpu pasipiktinę lėktuvo keleivių artimieji prie Malaizijos ambasados Pekine sukėlė riaušes.

Įsiaudrinusius lėktuvo keleivių artimuosius prie Malaizijos ambasados pastato Pekine teko tramdyti pareigūnams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įsiaudrinusius lėktuvo keleivių artimuosius prie Malaizijos ambasados pastato Pekine teko tramdyti pareigūnams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-24 08:28, atnaujinta 2018-02-15 04:29

Apie 300 dingusio lėktuvo keleivių artimųjų prie Malaizijos ambasados Pekine pastato surengė protestą. Pasipiktinę žmonės reikalavo atskleisti tiesą ir bandė veržtis į ambasadą, svaidydami vandens butelius. Kelis įsiaudrinusius protestuotojus netgi teko malšinti pareigūnams.

 „Malaysia Airlines“ kompanijos lėktuvas, kuriuo skrido 239 keleiviai, dingo kovo 8-ąją, išskridęs iš Kvala Lumpūro oro uosto. 

Pasak Malaizijos ministro pirmininko Najibo Razako, naujausiomis žiniomis, skrydis MH370 pasibaigė Indijos vandenyno pietinėje dalyje. Tokia išvada padaryta iš britų kompanijos analizės, kuri nustatė, kad paskutinė skrydžio MH370 pozicija buvo pietinėje Indijos vandenyno dalyje.

 „Tai atoki vieta... Dėl to su giliu liūdesiu ir apgailestavimu turiu jus informuoti, kad, pagal šiuos naujus duomenis, skrydis MH370 pasibaigė Indijos vandenyno pietuose“, - sakė jis.

Pabrėžiama, jog tokia išvada apie avariją padaryta remiantis tik žvalgybinių palydovų informacija, o ne konkrečiais radiniais vandenyne. 

Kinai pastebėjo baltus stačiakampius

Vieno Kinijos lėktuvo įgula pastebėjo „įtartinų objektų“ Indijos vandenyno pietinėje dalyje, toliau tęsiantis dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ MH370 reiso lėktuvo paieškoms, pirmadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

„Balti stačiakampiai“ objektai buvo pastebėti paieškose dalyvaujančio Kinijos lėktuvo Il-76 įgulos, nurodoma pranešime.

„Įgula pranešė koordinates – 95,1113 laipsnio rytų ilgumos ir 42,5453 pietų platumos – Australijos vadovaujančiam centrui, taip pat Kinijos ledlaužiui „Xuelong“, kuris plaukia į tą jūros rajoną“, – pridūrė „Xinhua“.

Ankstesniuose „Xinhua“ pranešimuose sakoma, kad Kinijos kariuomenės lėktuvas išskrido pirmadienio rytą iš Australijos vakarinio Perto miesto ieškoti „įtartinų nuolaužų“, kurios buvo pastebėtos tuose atokiuose vandenyse iš palydovo padarytose nuotraukose.

Reiso MH370 lėktuvas dingo iš civilinio radaro ekranų prieš 16 dienų, praėjus maždaug valandai po to, kai pakilo iš Kvala Lumpūro, pakeliui į Pekiną.

Keleiviai iš Kinijos sudarė du trečdalius iš 239 žmonių, buvusių tame laineryje „Boeing 777“.

Objektus pastebėjo ir australai

Australijos aviacija pastebėjo du įtartinus objektus, ieškodama dingusio Malaizijos lainerio Indijos vandenyno pietrytinėje dalyje, ir nukreipė į tą vietą laivą, pirmadienį pranešė Malaizijos susisiekimo ministras. 

„Prieš kelias minutes (Malaizijos) premjerui paskambino Australijos ministras pirmininkas, kuris informavo, jog Australijos paieškų lėktuvai aptiko du objektus Australijos paieškų zonoje – vieną apskritą, o kitą – stačiakampį“, – sakė ministras Hishammuddinas Husseinas.

Objektai gali būti pasiekti per kelias valandas, informavo Malaizijos transporto ministras H.Husseinas. 

Australijos ministro pirmininko Tony Abotto teigimu, vienas objektas yra apvalus ir pilkos ar žalios spalvos, o kitas - stačiakampio formos ir oranžinis. 

Pasak premjero, nežinoma, ar objektai priklauso MH370 reisu skridusiam lėktuvui. Tai gali būti plūduriuojantys sudužusio laivo likučiai. 

Šie objektai skiriasi nuo anksčiau Kinijos karinių lėktuvų pastebėtų baltų, kvadrato formos nuolaužų. 

T.Abottas šalies parlamente sakė, jog tikėtina, kad tyrėjai priartėjo prie „vienos didžiausių mūsų laikų mįslių“ išaiškinimo. 

Per spaudos konferenciją Kvala Lumpūre Malaizijos ministras H.Huseinas patvirtino, kad dingusiame „Malaysia Airlines“ orlaivyje buvo medinės konstrukcijos platforma, tačiau pažymėjo, kad kol kas nenustatyta, ar tai yra susiję su paieškų zonoje plūduriuojančiomis platformomis, apie kurias pranešė Australija.

Vėl sustabdė paieškas

Antradienį Australijos pareigūnai pranešė, kad dėl prastų oro sąlygų sustabdytos dingusio „Malaysia Airlines“ lėktuvo paieškų operacijos.

Australijos jūrų saugumo valdybos teigimu, paieškose dalyvaujantiems žvalgybiniams lėktuvams nesaugu skristi esant dideliam vėjui ir lyjant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.