B.Obama mato Rusijos silpnumo ženklų

Rusijos požiūris į savo kaimynes rodo silpnumo ženklus, – sakė antradienį JAV

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-25 19:18, atnaujinta 2018-02-15 03:14

Rusija yra regioninė galia, kuri grasina savo artimiausioms kaimynėms, ne dėl jėgos, o dėl silpnumo“, – sakė B.Obama po Branduolinio saugumo viršūnių susitikimo Hagoje.

„Mes (JAV) turime didelės įtakos savo kaimynėms. Mums paprastai nėra reikalo įsiveržti į jas, kad turėtume stiprius bendradarbiavimo santykius su jomis“, – pažymėjo jis.

„Tai, kad Rusija ryžosi veržtis karine jėga ir atvirai pažeisti tarptautinę teisę, rodo, jog esama mažiau įtakos, o ne daugiau“, - pažymėjo B.Obama, turėdamas omenyje Maskvai pavaldžių karinių pajėgų Kryme puolimą, kurį Rusija laiko siekiu apginti rusakalbius žmones.

Be to, B.Obama pasakė, kad lyginti Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją ir Kosovo kovą už nepriklausomybę „visiškai beprasmiška“.

„Kai aš girdžiu analogijas su Kosovu..., toks palyginimas yra visiškai beprasmis“, - sakė B.Obama žurnalistams Hagoje po Didžiojo septyneto (G-7) susitikimo, kuris  buvo sušauktas Rusijai taikytinų bausmių už Krymo aneksiją parinkimui.

JAV prezidentas tikino, kad Rusijos įvykdyta Krymo aneksija nėra „baigtas reikalas“, nes to nepripažįsta tarptautinė bendruomenė.

Jis dar pažymėjo, kad Vašingtonas nerimauja dėl to, jog Rusija gali toliau veržtis į Ukrainą.

„Nuo pačios Rusijos priklauso, kad veiktų atsakingai, vėl parodytų, jog nori laikytis tarptautinių normų ir..., jeigu jai nepavyks, už tai teks mokėti“, - sakė B.Obama baigiantis Branduolinio saugumo viršūnių susitikimui Hagoje.

Pasak jo, papildomos sankcijos pakenks ne tik Rusijai, bet ir kitų šalių ūkiui.

JAV prezidentas atmetė Rusijos prezidento Vladimiro Putino teiginį, esą rusakalbiams grasinama Kryme ir Ukrainoje.

„Nėra jokių faktų, kad rusakalbiai būtų kaip nors gąsdinami“, – sakė B.Obama kitą dieną po Didžiojo septyneto (G-7) grupės sprendimo laikinai nušalinti Rusiją iš turtingųjų šalių grupės G-8.

„Kai aš girdžiu palyginimus su Kosovu, kuriame tūkstančius žmonių išžudė jų pačių vyriausybė, toks palyginimas yra visiškai beprasmis“, – nurodė B.Obama.

„Manai, kad svarbu visiems aiškiai suprasti ir atmesti kai kuriuos galimus potencialių Rusijos veiksmų pateisinimus“, – sakė JAV prezidentas prieš kelionę į Briuselį, o iš ten po Europą ir Artimuosius Rytus.

B.Obama dar pridūrė, kad Rusija nėra didžiausia grėsmė JAV valstybės saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.