Ukrainos krizė gali paskatinti branduolinį ginklavimasį

Pirmadienį Ukraina įsakė savo kariams palikti Krymą, kai Rusijos pajėgos užėmė vieną iš paskutiniųjų Kijevo kontroliuotų karinių bazių tame Juodosios jūros pusiasalyje.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-25 09:41, atnaujinta 2018-02-15 03:42

Ukraina atsisakė iš Sovietų Sąjungos paveldėto branduolinio arsenalo pagal 1994 metų Budapešto memorandumą, kurį ji pasirašė su Jungtine Karalyste, Jungtinėmis Valstijomis ir Rusija. Pagal tą sutartį Ukrainai mainais buvo pažadėtos suverenumo garantijos .

Tačiau Rusija užėmė ir aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo regioną, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, kai po tris mėnesius trukusių masinių protestų vasarį žlugo Kremliaus palaikomo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimas.

Pirmadienį Ukraina įsakė savo kariams palikti Krymą, kai Rusijos pajėgos užėmė vieną iš paskutiniųjų Kijevo kontroliuotų karinių bazių tame Juodosios jūros pusiasalyje.

Ban Ki-moono komentarai atspindi susirūpinimą, jog įvykiai Ukrainoje gali padidinti kai kurių šalių nenorą atsisakyti savo branduolinio potencialo, o kitas – skatinti įgyti branduolinių ginklų.

Kalbėdamas per Branduolinio saugumo viršūnių susitikimą (NSS) Hagoje, JT vadovas sakė, kad saugumo garantijos buvo esminė sąlyga, prieš du dešimtmečius nulėmusi Ukrainos prisijungimą prie Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties (NPT) – 1970 metais priimto pakto, kurį yra ratifikavusios 189 valstybės.

„Tačiau garantijų, kurios buvo suteiktos Ukrainai pagal 1994-ųjų Budapešto memorandumą, patikimumą smarkiai susilpnino pastarieji įvykiai“, – Ban Ki-moonas sakė 53 šalių lyderiams, tarp kurių buvo JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Šie padariniai yra dideli – tiek regiono saugumui, tiek branduolinio neplatinimo režimui“, – pažymėjo jis, perspėjęs, jog „tai neturėtų tapti pateisinimu siekti įgyti branduolinių ginklų, kas tik dar labiau padidintų nesaugumą ir izoliaciją“.

Buvęs JAV pasiuntinys prie JT Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) Kennethas Brillas sakė, kad Jungtinės Valstijos anksčiau „padidino savo branduolinį skėtį – daugiausiai siekdamos sulaikyti po juo patenkančias (šalis) nuo pastangų pačioms įgyti (branduolinių) ginklų“.

„Tai yra tam tikros saugumo garantijos. Nors (tos garantijos) nėra tokios, kurias Ban Ki-moonas būtų tiesiogiai paminėjęs, jos aiškiai yra įžvelgiamos jo pranešimo fone“, – sakoma K.Brillo elektroniniame laiške.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.