Generolas A.F.al Sisi paskelbė sieksiantis prezidento posto

„Kasdien kovosiu už Egiptą be terorizmo“, - pridūrė jis.

Egipto faktinis vadovas trečiadienį per televiziją pranešė atsisakantis kariuomenės vado posto ir kandidatuojantis į prezidento postą.<br>AFP nuotr.
Egipto faktinis vadovas trečiadienį per televiziją pranešė atsisakantis kariuomenės vado posto ir kandidatuojantis į prezidento postą.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 27, 2014, 9:35 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:12 AM

A.F.al Sisi, kuris taip pat yra gynybos ministras, neturi rimtų varžovų artėjančiuose rinkimuose, kurie tikriausiai bus surengti iki birželio. Prognozuojama, kad jis lengvai laimės, nes yra populiarus dėl savo siunčiamos žinios, jog sieks užtikrinti tvarką ir teisingumą.

Tačiau Musulmonų brolija, palaikanti prezidentą Mohamedą Mursi, kurį A.F.al Sisi nuvertė pernai liepą, perspėjo, kad įtvirtinti stabilumo šio lyderio valdymo „šešėlyje“ Egipte nepavyks.

Brolija ir jos sąjungininkai atkakliai protestuoja prieš pirmojo laisvai išrinkto Egipto prezidento nuvertimą, o šalyje stiprėja kovotojų grupuotės, kurių išpuoliai nusinešė daug policininkų ir karių gyvybių.

A.F.al Sisi apie savo kandidatavimą, kurį daugelis prognozavo, kreipdamasis į tautą per televiziją

„Šiandien stoviu prieš jus paskutinį kartą, vilkėdamas karinę uniformą, nes nusprendžiau baigti savo tarnybą gynybos ministro ir ginkluotųjų pajėgų vado postuose“, – sakė jis, vilkėdamas feldmaršalo uniformą ir sėdėdamas prie stalo.

„Kukliai balotiruojuosi į Egipto prezidento postą“, – pridūrė jis.

A.F.al Sisi sprendimą siekti prezidento posto veikiausiai džiugiai sutiks milijonai egiptiečių, pavargusių nuo daugiau nei tris metus besitęsiančių neramumų, kurie prasidėjo, kai per vadinamąjį Arabų pavasarį buvo nuverstas ilgametis autoritarinis lyderis Hosni Mubarakas.

Tačiau tikėtina, kad ši žinia dar pakurstys islamiškų jėgų protestus ir privers nerimauti sekuliarizmo aktyvistus, kurie būgštauja, kad į valdžią grįš kariškiai ir vėl bus taikomi geležinio kumščio metodai, naudoti H.Mubarako valdymo laikais.

Be M.Mursi, kurio vieneri prezidentavimo metai smarkiai poliarizavo šalį, visus Egipto prezidentus nušalino ar į valdžią iškėlė kariškiai.

Tiems egiptiečiams, kurie nori, kad greičiau liautųsi investuotojus ir turistus atbaidę neramumai, smarkiai pakenkę šalies ekonomikai, A.F.al Sisi karinė patirtis yra jo privalumas.

Armija laikoma stabiliausia šalies institucija, be to, A.F.al Sisi gali toliau tikėtis pagalbos iš draugiškų Persijos įlankos valstybių, kurios po M.Mursi nušalinimo jau skyrė Egiptui milijardus dolerių.

„Ekonominė, politinė, socialinė ir saugumo padėtis Egipte... pasiekė tokį tašką, kai būtina imtis tvirtai ir drąsiai ją keisti“, - sakė A.F.al Sisi.

„Kasdien kovosiu už Egiptą be terorizmo“, - pridūrė jis.

Teroristine organizacija paskelbta Musulmonų brolija iš karto pareiškė, kad A.F.al Sisi netinkamas asmuo užimti prezidento postą.

„Jis vadovavo perversmui, kad galėtų tapti prezidentu. Jis žmogus, kuris po perversmo kasdien žudė“, - naujienų agentūrai AFP telefonu iš Londono sakė Musulmonų brolijos politinio biuro narys Ibrahimas Muniras.

Kelios valandos prieš A.F.al Sisi kreipimąsi Kairo universiteto miestelyje kilus susirėmimams tarp M.Mursi remiančių studentų ir policijos žuvo vienas protestuotojas.

Egipto pietuose prokurorai pasiuntė į teismą daugiau nei 900 įtariamų islamistų, o prieš dvi dienas teismas už dalyvavimą kruvinose riaušėse skyrė mirties bausmes 529 Musulmonų brolijos nariams.

Dėl paties M.Mursi, kuris buvo sulaikytas iš karto po nušalinimo liepos 3 dieną, vyksta net keli teismo procesai, kuriuose jis teisiamas kartu su dauguma Musulmonų brolijos lyderių.

Laikinasis šalies prezidentas Adly Mansouras laikomas tik A.F.al Sisi statytiniu, neturinčiu realių galių. Nuo to laiko, kai jis buvo paskirtas prezidentu, policija nužudė šimtus islamistų protestuotojų ir sulaikė apie 15 tūkst. įtariamųjų.

Daug egiptiečių, smarkiai nusivylę tuo, kaip šaliai vadovavo islamiškų jėgų prezidentas M.Mursi, rėmė griežtus veiksmus prieš islamistus vildamiesi, kad tai sugrąžins stabilumą. Milijonai jų visoje šalyje dalyvavo demonstracijoje, reikalaudami nušalinti M.Mursi, kol galiausiai įsikišo kariškiai.

Sostinės Tahriro aikštėje, kuri buvo 2011-ųjų sukilimo, nuvertusio H.Mubaraką, epicentras, vienas praeivis sakė, jog džiaugiasi A.F.al Sisi sprendimu kandidatuoti.

„Mums ir šaliai dabar reikia tokio žmogaus, kaip jis“, - sakė inžinierius Ahmedas Ali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.