O.Turčynovas sukritikavo „Dešinįjį sektorių“

Ukrainos „Dešiniojo sektoriaus“ aktyvistai ketvirtadienio vakarą netikėtai ėmė šturmuoti Aukščiausiąją Radą. Jie daužė Rados durų stiklus, parlamento duris, skandavo šūkius per garsiakalbius ir ruošėsi veržtis pro duris. Radikalios organizacijos veiksmus penktadienį pasmerkė laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas.

Prie Rados buvo susirinkę daugybė žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prie Rados buvo susirinkę daugybė žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2014, 9:24 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:34 AM

Aktyvistai ketvirtadienį šaukė „Revoliucija“ ir reikalavo VRM vadovo Arseno Avakovo atsistatydinimo. Taip pat reikalavo atiduoti tribunolui buvusį gynybos ministrą Igorį Teniuchą.

Į Aukščiausiosios Rados pirmininko O.Turčynovo, laikinai einančio ir prezidento pareigas, kvietimus baigti provokaciją, „Dešinysis sektorius“ atsiliepė riksmais „Gėda!“

Prieš tai Maidane buvo surengtas neeilinis susiėjimas, skirtas nužudyto vieno „Dešiniojo sektoriaus“ lyderių Oleksandro Muzyčko, žinomo kaip Saško Bilyj, atminimui.

Aktyvistai per susiėjimą priėmė sprendimą ateiti kiekvieną rytą 9 val. prie Aukščiausiosios Rados, o kiekvieną vakarą 19 val. susirinkti į sueigą.

Kaip rašo liga.net, prie Rados buvo susirinkę apie tūkstantis žmonių. Tuo tarpu, Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad prie Rados - mažiausiai 1,5 tūkst. žmonių.

Po ketvirtadienio vakaro neramumų „Dešiniojo sektoriaus“ aktyvistai penktadienį vėl rinkosi prie Aukščiausiosios Rados pastato. Tuo tarpu šaltiniai iš Julijos Tymošenko partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) „RIA Novosti“ pareiškė, kad ši dešiniųjų radikalų organizacija gali būti uždrausta.

Savo ruožtu O.Turčynovas penktadienį pasmerkė „Dešiniojo sektoriaus“ veiksmus, pareikšdamas, kad šis judėjimas siekia destabilizuoti Ukrainą: „Tai siekiama padaryti pačioje Ukrainos širdyje – Kijeve. Būtent tokią užduotį savo specialiosioms pajėgoms yra iškėlusi Rusijos Federacijos politinė vadovybė“.

„Noriu pasakyti visiems, kad Ukrainos parlamentas yra teisėtos Ukrainos valdžios pamatas. Be šio pamato valdžia Ukrainoje negali egzistuoti“, – perspėjo O.Turčynovas. 

Ukrainos Aukščiausioji Rada netrukus penktadienį nusprendė įkurti laikinąją komisiją, kuri tirs „Dešiniojo sektoriaus“ regioninio lyderio O.Muzyčkos žūties per milicijos operaciją aplinkybes.  Už šį sprendimą balsavo 232 deputatai iš 279 užsiregistravusių. 

22 val. 41 min. „Tai bus taiki akcija, kuri pademonstruos mūsų poziciją prieš konkretų žmogų. Tai akcija ne prieš mūsų šalį, ne prieš parlamentą. Tai akcija prieš žmogų, kuris šiandien negali vykdyti savo įgaliojimų, nes nekontroliuoja savo pavaldinių“, - pabrėžė vienas iš „Dešiniojo sektoriaus“ lyderių A.Bondarenka.

22 val. 37 min. Vienas iš „Dešiniojo sektoriaus“ lyderių Andrejus Bondarenka sakė, kad akcija, kurios pagrindinis reikalavimas - A.Avakovo atsistatydinimas, bus tęsiama ir penktadienį.

„Mūsų oficiali pozicija tokia: mes prieš Aukščiausiosios Rados šturmą. Tai, kas įvyko šiandien, buvo įspėjamojo pobūdžio. Mūsų veiksmus išprovokavo Vidaus reikalų ministerija, vadovaujama A.Avakovo“, - sakė A.Bondarenka.

22 val. 28 min. Nedidelė dalis protestuotojų dar likusi prie Rados pastato, visi kiti žada susirinkti penktadienį 9 val. ryto.

22 val. 23 min. Deputatai sakė protestuotojams, kad parlamente bus sukurta komisija, kuri ištirs jau šios valdžios įvykdytus aktyvistų nužudymo ir sulaikymo faktus.

Susirinkusieji šaukė: „Pirma atsistatydinimas, po to komisija!“ Galų gale jie nusprendė duoti deputatams šansą rytoj išspręsti vidaus reikalų ministro A.Avakovo atsistatydinimo iš pareigų klausimą.

22 val. 18 min. Akcijos dalyviai prie Aukščiausiosios Rados priėmė sprendimą išsiskirstyti iki rytojaus, praneša liga.net.

Deputatai užtikrino protestuotojus, kad rytoj Aukščiausioji Rada peržiūrės jų reikalavimus dėl vidaus reikalų ministro A.Avakovo.

22 val. 11 min. Teigiama, kad Aukščiausiosios Rados deputatai patalpas paliko požeminiu išėjimu.

22 val. 03 min. „Tai „Dešiniojo sektoriaus" atstovai, kurie mane informavo apie savo reikalavimus, konkrečiai, dėl vidaus reikalų ministro A.Avakovo atsistatydinimo iš einamų pareigų. Jie reikalauja tai padaryti nedelsiant", - pasakojo žurnalistams R.Košulinskis ir pridūrė jiems paaiškinęs, kad šiuo momentu to padaryti neįmanoma.

Rados vicepirmininkas sakė, kad penktadienį parlamentas dirbs įprastu režimu.

Apie 21 val. 30 min. vakaro Rados pastate, esančiame adresu Hruševskio 5, deputatų jau nebeliko, liko tik šiek tiek žurnalistų, Aukščiausiosios Rados darbuotojų ir apsauga.

21 val. 50 min. Prie Aukščiausiosios Rados pastato sustiprinta apsauga. Parlamento apsauga sutelkta prie pagrindinių durų, išvyniojo vandens žarnas ir prašo viduje esančių žurnalistų neiti arti langų, vedančių į Konstitucijos aikštę, kurioje šiuo metu toliau susitelkę protestuotojai.

Į protestuotojus kreipėsi ir Rados vicepirmininkas Ruslanas Košulinskis.

***

Anksčiau ketvirtadienį Ukrainos Vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad „Dešiniojo sektoriaus“ aktyvistas O.Muzyčko, žuvęs per sulaikymą, nusišovė pats. Esą, balistinės ekspertizės rezultatai patvirtino, kad kulka, išimta iš jo krūtinės, buvo paleista iš pistoleto, kurį per sulaikymą jis laikė rankoje.

„Dešiniojo sektoriaus“ aktyvistas O.Muzyčko žuvo naktį iš kovo 24 į 25 d. per specialią VRM operaciją Rovno srityje. Milicija aiškino sulaikiusi organizuotos nusikalstamos grupuotės, į kurią įėjo ir O.Muzyčko, narius.

Pradžioje VRM pranešė, kad O.Muzyčko buvo mirtinai sužeistas per sulaikymą, nes pradėjo šaudyti į teisėsaugininkų pusę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip Lietuvos pramonė atsilieps į gynybos programas?