Paaiškėjo, kas yra tikrieji V.Putino draugai

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja priėmė teisiškai neįpareigojančią rezoliuciją, kurioje atsisakoma pripažinti kovo 16 dieną Kryme surengto referendumo teisėtumą.

Daugiau nuotraukų (1)

BBC, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-03-27 19:00, atnaujinta 2018-02-15 01:34

193 vietų Asamblėjoje už rezoliuciją balsavo 100 narių, prieš - 11, dar 58 valstybės susilaikė. Kai kurių šalių atstovai balsavime iš vis nepasirodė.

Po balsavimo išaiškėjo, kas yra Rusijos draugai. Tai - Armėnija, Bolivija, Kuba, Šiaurės Korėja, Nikaragva, Sudanas, Sirija, Venesuela, Baltarusija ir Zimbabvė. Visos šios šalys pasisakė - prieš.

Balsavimas buvo surengtas Ukrainai paprašius tarptautinės bendruomenės pritarti šiai rezoliucijai, kad Rusija būtų atgrasinta nuo agresijos ateityje.

Vakarų valstybių diplomatai po balsavimo spaudos atstovams sakė, kad rezoliuciją palaikė kur kas daugiau šalių nei tikėtasi, nepaisant agresyvių Maskvos diplomatinių pastangų prieš šį dokumentą.

„Parama reiškiama iš visų pasaulio kampelių. Tai rodo, kad tai nėra vien tik regiono klausimas, bet aktualus visam pasauliui“, - po balsavimo žurnalistams sakė ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Deščycia. 

Ukraina tikisi, kad rezoliucija bus kaip atbaidymo priemonė ir padės įtikinti Maskvą nebesiveržti į šalies teritoriją.

Tiesa, Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čurkinas pažymėjo, kad „faktas, jog beveik pusė“ JT Generalinės Asamblėjos narių „nepritarė rezoliucijai yra labai padrąsinanti tendencija ir manau, kad ši tendencija vis stiprės“. 

Kovo 16 dieną, Rusijos pajėgų ir „savisaugos dalinių“ okupacijos sąlygomis, Krymo pusiasalyje vyko referendumas, kurio metu beveik 97 proc. atėjusių balsuoti pasisakė už pusiasalio prisijungimą prie Rusijos. Vakarų šalių ir Ukrainos vyriausybės atsisakė pripažinti šio plebiscito teisėtumą, nes Ukrainos konstitucija nenumato regioninių referendumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.