Neišdrįsęs pasirodyti V.Janukovyčius: „Ukraina prarado Krymą“

Belaukiant skelbtos spaudos konferencijos, į Rusiją pabėgęs nušalintas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius išplatino kreipimąsi į Ukrainos tautą, kuriame pakvietė visuose Ukrainos regionuose surengti referendumus dėl kiekvieno iš jų statuso, praneša zn.ua.

Į Rusiją pabėgęs nušalintas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius išplatino kreipimąsi į Ukrainos tautą.<br>AP nuotr.
Į Rusiją pabėgęs nušalintas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius išplatino kreipimąsi į Ukrainos tautą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2014, 11:20 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:19 AM

„Kaip prezidentas, kuris su jumis visomis mintimis ir dvasia, kviečiu kiekvieną sveikai mąstantį Ukrainos pilietį – neleiskite apsišaukėliams jumis naudotis! Reikalaukite surengti referendumą dėl kiekvieno regiono Ukrainos sudėtyje statuso nustatymo", - teigiama V.Janukovyčiaus pranešime, kurį išplatino agentūra ITAR-TASS.

Tik visos Ukrainos referendumas, o ne pirmalaikiai prezidento rinkimai gali reikšmingesniu mastu stabilizuoti politinę situaciją ir išsaugoti Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, mano V.Janukovyčius.

Pasak jo, "dėl padarytų antikonstitucinių pakeitimų įstatymuose, liečiančiuose taip pat ir Ukrainos prezidento rinkimus, teisingi rinkimai nebeįmanomi, kada jie beįvyktų".

„Kas per pastaruosius mėnesius įvyko ir dabar vyksta Ukrainoje, yra ginkluotas perversmas, kurį surengė opozicija, padedama teroristinių grupuočių ir remiama kai kurių Vakarų valstybių“, – kalbėjo į Rusiją iš Ukrainos pabėgęs V.Janukovyčius.

„Apsimetėliai neturi Ukrainos žmonių pasitikėjimo mandato, neturi jokios teisės atimti iš kiekvieno Ukrainos piliečio teisės balsuoti ir priimti antikonstitucines pataisas. Anarchija mūsų šalies gatvėse neturi nieko bendra su demokratija.

Nemanau, kad bet kuris aukšto rango ES pareigūnas viešai pavadintų normaliu reiškiniu šaudymus ir plėšikavimus jų miestų gatvėse, leistų teroristams vadintis aktyvistams ir nebaudžiamai plėšti bei žudyti žmones.

Visiškai logiška, kad protestais pramoninėje, tankiai gyvenamoje Pietų ir Rytų Ukrainoje natūraliai reaguojama į ginkluotą perversmą“, – kalbėjo V.Janukovyčius.

Taip pat V.Janukovyčius paprašė Regionų partijos pašalinti jo kaip partijos garbės pirmininko įgaliojimus ir išbraukti jį iš partijos sąrašų.

„Tik nacionalinis referendumas, o ne skubūs pirmalaikiai prezidento rinkimai gali stabilizuoti politinę situaciją ir išsaugoti Ukrainos suverenitetą bei vientisumą, – sakoma jo kreipimesi į Regionų partijos suvažiavimą. – Todėl prašau panaikinti mano kaip Regionų partijos garbės pirmininko įgaliojimus ir pašalinti mane iš partijos”. 

Anksčiau buvo skelbta, kad V.Janukovyčius surengs spaudos konferenciją, tačiau, Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, ji buvo atšaukta. Ukrainos internautai iškart ėmė spėlioti, kad nuverstasis prezidentas iš tiesų yra miręs.

V.Janukovyčius iki šios oficialiai tebėra Regionų partijos garbės pirmininkas. Partijos pirmininkas - buvęs premjeras Mykola Azarovas, kuris taip pat pabėgęs iš Ukrainos.

Paaiškino, kodėl nepasirašė Asociacijos su ES

Rusijos naujienų agentūros išplatintame kreipimesi į Regionų partijos suvažiavimo delegatus, V.Janukovyčius taip pat paaiškino, kodėl atsisakė pasirašyti Asociacijos sutartį su ES.

„Spalio mėnesį pastebėjome, kad Asociacijos sutarties dalis, liečianti laisvosios prekybos zoną su ES, nebuvo privaloma tvarka apsvarstyta parlamente, dalyvaujant gamintojams“, - pareiškė V.Janukovyčius.

Jis pažymėjo, kad „žemės ūkio produkcijos gamintojai dotacijas iš biudžeto gaudavo dešimtis kartų mažesnes, nei jų kolegos iš Europos, kuriems Ukrainos vartotojų rinka atsivertų 100 procentų. Dėl to mūsų ukrainietis gamintojas taptų nekonkurencingu“, - rašė V.Janukovyčius. Jo manymu, tai reiškė, kad būtų reikėję pasitraukti iš savo pačių vartotojų rinkos.

„Rusija įspėjo, kad, jeigu bus pasirašyta Asociacijos sutartis su ES, ji gins savo rinką ir Ukrainai padidins muito mokesčius, saugodamasi reeksporto, - tęsė V.Janukovyčius. - Taigi, Ukrainos bendrovėms, dirbančioms žemės ūkio ir su juo susijusiose pramonės šakose, kilo reali grėsmė bankrutuoti, o tai reiškia ir darbo vietų praradimą – tai katastrofa! Įvertinus, kad žemės ūkyje ir susijusiose šakose dirba ir jų sąskaita išsilaiko 7-8 mln. dirbančiųjų, tai beveik pusė visų darbingų Ukrainos gyventojų“.

Be to jis pabrėžė, kad su analogiška problema susidurtų ir praktiškai visas Ukrainos mašinų gamybos kompleksas, transporto gamybos, energetikos, karinės pramonės sritys.

„Pasirašyti tokio sutarties varianto, koks jis buvo, aš negalėjau – ji neatitiko Ukrainos nacionalinių interesų. Ši sutartis šaliai kėlė daugybę neištaisomų rizikų“, - rašė V.Janukovyčius.

Greta aplinkybių, dėl kurių V.Janukovyčius patsisakė pasirašyti Asociacijos sutartį, buvo ir „TVF atsakymas dėl kredito suteikimo sąlygų, konkrečiai – reikalavimas gyventojams 50 proc. padidinti tarifus už dujas, įšaldyti atlyginimus, o tai, savo ruožtu, reikštų pensijų ir kitų sicialinių išmokų sumažinimą, ir visa tai atsigręžtų prieš žmones“.

„Aš, kaip prezidentas ir savo šalies patriotas, negalėjau sutikti su tokiomis sąlygomis“, - apibendrino jis.

Sieks nubausti šalies griovėjus

V.Janukovyčius pažymėjo, kad „Ukraina prarado Krymą“, ir pažadėjo pasiekti, kad „šitas organizuotas farsas būtų iki galo išaiškintas ir kaltieji už valstybės sugriovimą gautų pelnytą bausmę“.

„Ukrainos žiniasklaida valgo iš užsienio šalių paramos davėjų rankos, jų profesinių susivienijimų, kurių šaknys glūdi giliai tų šalių valdžios sistemoje, - teigė V.Janukovyčius. - Būtent todėl Ukrainos spauda savo veikla, galbūt iki galo nesuvokdama atsakomybės, daro nepataisomą žalą visoms ateities kartoms, padėdami savo Tėvynės išdavikams, formuodami neteisingą nuomonę apie dvasines vertybes, iškreipdami tautos istoriją“.

„Naujoji valdžia“, kaip visada, prisidengė, apgavo ir pasinaudojo mūsų tautos žiedu – jaunimu, įteigdami jiems klaidingą informaciją! Vaikams davė ginklus ir leido suprasti, kad jie dabar sprendžia likimus ir dabar su pasididžiavimu gali eiti numirti! Bet už ką? Už tai, kad tie, kas susitepė rankas jų krauju, juos pačius ir bandytų valdyti? Jie pavogė mūsų vaikų ateitį! Ir labai daug reikės pastangų, norint sugrąžinti visuomenę į normalią vystymosi vagą“, - pabrėžė V.Janukovyčius.

Jo manymu, „teisėtos Ukrainos valdžios nuvertimas buvo planuojamas Vakaruose, ir tai ne pirmas panašių scenarijų pavyzdys“.

„Maidano lyderiai atėjo į valdžią ant nacių šturmuotojų pečių, - pabrėžė V.Janukovyčius. - Tūkstančiai jaunuolių su ginklais, pajutę šlovės ir kraujo skonį, pradėjo važinėti po visus Ukrainos regionus, bandydami įvesti naują tvarką, užsiimdami plėšikavimais, žudymu, vagystėmis, reketu, taip pat ir vykdydami konkuruojančių Maidano „viršūnėlės“ vidaus klanų užsakymus“.

„Šitos ginkluotos „šimtinės“ ir neadekvatus valstybinių procesų valdymas tą pačią akimirką sukėlė liaudies reakciją – Ukraina prarado Krymą“, - pareiškė V.Janukovyčius.

J.Tymošeko abejoja, ar kreipimasis tikras

Partijos "Batkivščina" lyderė Julija Tymošenko abejoja, kad penktadienį Rusijos žiniasklaidos išplatintas V.Janukovyčiaus kreipimasis iš tiesų yra jo. Apie tai ji pareiškė spaudos konferencijoje.

"Visiškai neaišku, ar tai V.Janukovyčiaus pareiškimas, ar ne V.Janukovyčiaus, nes tai tiesiog raštiški pranešimai, kurie platinami per Rusijos žiniasklaidos priemones.

Jeigu tai V.Janukovyčiaus pareiškimas, tuomet tai dar kartą liudija, kad šitas žmogus, kuris kažkada buvo Ukrainos prezidentu, tarp kovos prieš Ukrainą, prieš ukrainiečių tautą instrumentu ir praktiškai Ukrainos nepriklausomybės sunaikinimo instrumentu", - sakė J.Tymošenko.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.