Anglijoje ir Velse – pirmosios gėjų santuokos

Daug gėjų

Anglijos ir Velso gėjai bei lesbietės gali tuoktis nuo penktadienio vidurnakčio.<br>AP nuotr.
Anglijos ir Velso gėjai bei lesbietės gali tuoktis nuo penktadienio vidurnakčio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 29, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:48 AM

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas gyrė šį „svarbų momentą mūsų šaliai“, o virš vyriausybės įstaigų Londone šia proga buvo iškeltos vaivorykštės spalvų vėliavos.

Anglijos pietiniame pajūrio miestelyje Braitone Neilas Allardas ir Andrew Wale'as apsikeitė įžadais ir žiedais prabangiame Karališkajame paviljone, stebint apie 100 svečių.

Septynerius metus kartu gyvenę jaunavedžiai, vilkėdami trijų dalių kostiumus su aksominėmis apykaklėmis ir į atlapus įsegtomis baltomis gėlėmis, šypsodamiesi apsikabino ir pasibučiavo, kai buvo paskelbti „vyru ir vyru“.

Ši pora buvo tarp pirmųjų, pasinaudojusių pernai priimtu Santuokos (tos pačios lyties porų) įstatymu, pradėję vestuvių ceremonijas dar prieš vidurnaktį.

„Esame labai laimingi, kad ši diena pagaliau atėjo. Tai labai jaudinama“, – sakė 49 metų A.Wale'as, dirbantis teatro režisieriumi.

Šaltoką naktį išėję į lauką po santuokos įregistravimo, jaunavedžiai apstulbo, kai juos pasveikino šimtai džiūgaujančių šalininkų.

Pasigirdus šauksmams, reikalaujantiems pasakyti kalbą, pora išreiškė viltį, kad pokyčiai Britanijoje padės užtikrinti tos pačios lyties asmenų santykių lygybę ir kitose šalyse.

Anksčiau šią savaitę A.Wale'as pastebėjo, kad jiems „labai pasisekė, jog gyvena tokioje gana tolerantiškoje pasaulio dalyje“.

Civilinės partnerystės Jungtinėje Karalystėje yra legalios nuo 2005 metų, o santuoka neatneša jokių naujų teisių: pavyzdžiui, galimybė įsivaikinti buvo įvesta 2002 metais. Tačiau aktyvistai reikalavo visiškos lygybės su heteroseksualiomis poromis.

„Nenorėjome tuoktis, kol tai nebuvo tokia santuoka, kurią galėjo turėti mano mama ir tėtis, kurią galėtų turėti kiti vyrai ar moterys“, – sakė 37 metų Teresa Millward.

Ji šeštadienį ryte tuokiasi su savo drauge, kuri yra jos partnerė yra jau 11 metų, Helen Brearley, Jorkšyre Šiaurės Anglijoje.

Įsigaliojęs įstatymas yra galutinė pergalė ilgoje kovoje, kuri prasidėjo dar 1967 metais, kai Anglijoje buvo dekriminalizuotas homoseksualumas.

Nors kai kurie D.Camerono Konservatorių partijos nariai ir Anglikonų Bažnyčia šiam sprendimui nepritaria, jį remia dauguma visuomenės.

„Šis savaitgalis – svarbus momentas mūsų šaliai, – premjeras rašė straipsnyje, paskelbtame internetiniame dienraštyje „Pink News“. – Kalbant paprastai, Britanijoje nebesvarbu, ar esate tradicinės orientacijos, ar gėjai – valstybė pripažins jūsų santykius lygiais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus