Afrikoje žaibiškai plinta pavojingas virusas

Organizacijos „Gydytojai be sienų“ atstovų teigimu, Ebolos viruso protrūkis Gvinėjoje ir Liberijoje jau nusinešė mažiausiai 78 gyvybes, o ligos plitimo kontrolė slysta iš rankų, rašo BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

BBC, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 1, 2014, 1:58 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:20 PM

„Susiduriame su epidemijos masto ligos proveržiu, kuomet susirgimai fiksuojami didelėje teritorijoje, - teigė „Gydytojų be sienų“ koordinatorius Gvinėjoje Mariano Lugli. - Geografinis išplitimas kelia didžiulį nerimą, nes apsunkina organizacijos galimybes kontroliuoti epidemiją“.

Ebolos viruso protrūkis prasidėjo atokiame Gvinėjos Nzerekorės regione, tačiau vyriausybės pareigūnams prireikė net šešių savaičių ligai identifikuoti.

Šiuo metu susirgimai išplito į kaimyninę Liberiją ir Gvinėjos sostinę Konakrį, kur gyvena 2 mln. žmonių. Pietuose esančioje Siera Leonėje taip pat užfiksuoti penki įtariami užkrato atvejai, tačiau jų dar nepatvirtino oficialios institucijos.

Gvinėjos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo sausio pradžios šalyje užfiksuoti 122 mirties atvejai, iš kurių 78 sukėlė Ebolos virusas.

Pirmadienį ministerijos pareigūnai paragino žmones nustoti bučiuotis, spausti rankas ir užsiiminėti nesaugiu seksu, nes virusas daugiausiai perduodamas per kūno skysčius.

Ebolos virusas yra sunki infekcinė liga, beveik 90 proc. atvejų pasibaigianti užsikrėtusiojo mirtimi. Virusas į žmogaus organizmą patenka dėl artimų kontaktų su gyvūnais, įskaitant beždžiones, šikšnosparnius ir antilopes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.