Lenkijos vyriausybė tyčiojasi iš šalies benamių?

Sumanymas įkurti tinklalapį Lenkijos benamiams buvo sutiktas kritikos audra. O opozicija tokią idėją pavadino pasityčiojimu iš vargšų ir pasiskundė Generalinei prokuratūrai bei valstybės kontrolieriams.

Tinklalapis skirtas Lenkijos benamiams, kurie dažniausiai yra beraščiai.
Tinklalapis skirtas Lenkijos benamiams, kurie dažniausiai yra beraščiai.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas (specialiai LR, Varšuva)

Apr 1, 2014, 8:37 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:32 PM

Opozicijos įniršį sukėlė pranešimai, kad jau keletą mėnesių veikiančiu tinklalapiu benamiai nesinaudoja, nors jo priežiūra per metus biudžetui kainuos 2 mln. zlotų. Vien svetainei sukurti valstybė išleido 50 mln. zlotų.

Vyriausybės pasiteisinimai, esą daugelį tinklalapiui sukurti reikalingų lėšų skyrė Europos Sąjunga, o iš biudžeto prireikė vos 7,5 mln. zlotų, opozicijos kritikos nesumažino.

Valdžia tinklalapiui net suteikė Užuojautos pavadinimą – buvęs transporto ministras Jerzy Polaczekas tai pavadino skandalingu pasityčiojimu.

Buvusiam ministrui labiausiai užkliuvo tai, kad naudotis portalu leidžiama tik tiems benamiams, kurie turi susikūrę elektroninį parašą – juk daugelis vargšų apskritai neturi jokių dokumentų.

Vienas opozicinės Teisės ir teisingumo partijos lyderių Mariuszas Blaszczakas priminė, kad vyriausybė nesugeba rasti pakankamo finansavimo didesnėms pašalpoms neįgaliems žmonėms, bet švaisto milijonus nereikalingam tinklalapiui.

M.Blaszczakas pareiškė, kad kas nors turi atsakyti už tokį lėšų švaistymą, todėl jo partija tinklalapio kūrėjus apskundė prokuratūrai.

Savo ruožtu opozicinė Kairiųjų demokratų partija priminė, kad valstybinių įstaigų skaitmeninimo procese buvo demaskuoti patys didžiausi korupcijos skandalai Lenkijoje. Tad kreiptasi į Aukščiausius kontrolės rūmus.

Darbo bei socialinių reikalų ministras Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas aiškina, jog tinklalapio benamiams projektą patvirtino dar ankstesnė vyriausybė, kuriai vadovavo dabartinis opozicijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

Esą pagal pirminį sumanymą portalui netgi buvo numatyta skirti 91 mln. zlotų, tačiau naujoji valdžia išlaidas sumažino beveik per pusę.

Be to, W.Kosiniakas-Kamyszas primena: už tuos pinigus buvo nupirkta pusantro tūkstančio nešiojamųjų kompiuterių socialiniams darbuotojams, kad jie galėtų geriau aptarnauti benamius.

Bet ministro pasiaiškinimą sukritikavo sociologijos mokslų daktarė Kazimiera Krol. Ji pareiškė, kad vyriausybė portalą įkūrė visiškai nepasitarusi su socialiniais darbuotojais ir pačiais benamiais.

Juk pastarieji ne tik neturi dokumentų, bet ir nemoka naudotis kompiuteriais.

Sociologė teigia, kad milijonus zlotų geriau reikėjo skirti socialinių įstaigų remontui ir benamiams padedančioms organizacijoms.

Sociologės teiginius patvirtino ir Poznanės socialinių įstaigų darbuotojai, pripažinę, kad naudotis kompiuteriu geba vos vienas miesto benamis. Tiesa, net jis dabar išgarsėjusį tinklalapį ignoruoja.

Poznanės socialinės pagalbos centro, globojančio benamius, senyvus ir protiškai neįgalius žmones, darbuotoja Lidia Leonska tvirtina, kad vyriausybės sugalvotas projektas absoliučiai prasilenkia su tikrove.

Tad opozicijos įtarimai, jog projektas buvo įgyvendintas vien tam, kad iš jo įdiegimo būtų galima pasipelnyti, kol kas lieka nepaneigti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.