V.Janukovyčius prisipažino prašęs V.Putino įvesti karius

Atstatydintas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius teigė, kad Rusijos įvykdyta Krymo aneksija yra "tragedija", ir pripažino, jog tikisi, kad Juodosios jūros pusiasalis vieną dieną bus grąžintas Ukrainai, skelbia AP.

V.Janukovyčius interviu agentūros AP žurnalistui davė Rostove prie Dono.<br>AP nuotr.
V.Janukovyčius interviu agentūros AP žurnalistui davė Rostove prie Dono.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 2, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:31 PM

V.Janukovyčius trečiadienį tai pareiškė interviu naujienų agentūrai AP ir Rusijos NTV televizijai. Tai pirmas buvusio šalies vadovo interviu po to, kai jis išvyko iš Ukrainos po ne vieną mėnesį šalį kamavusių masinių protestų.

V.Janukovyčius pažymėjo, jog tikisi įtikinti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną aptarti sąlygas, pagal kurias Krymas vėl būtų grąžintas į Ukrainos sudėtį.

Rusija prisijungė Krymą praėjusį mėnesį po pusiasalyje surengto referendumo, kurio metu daugiau nei 96 proc. rinkėjų pasisakė už atsiskyrimą nuo Ukrainos. Kijevas ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą.

V.Janukovyčius interviu agentūros AP ir  televizijos „Dožd“ žurnalistams davė balandžio 2 d. Rostove prie Dono.

Prašė V.Putino įvesti karius

V.Janukovyčius interviu patvirtino, kad prašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino panaudoti Rusijos karius "apsaugant Ukrainos piliečių gyvybes", rašo zn.ua.

"Aš tai padariau neatsitiktinai, nes aš pats tapau banditų užpuolimo objektu", - sakė V.Janukovyčius.

Jis taip pat pridūrė, kad "būtų pasistengęs neleisti atskirti Krymo".

Pasak jo, pusiasalyje įvykęs referendumas buvo protesto forma.

V.Janukovyčius pareiškė, kad dėl Krymo atplėšimo nuo Ukrainos kalta dabartinė Kijevo valdžia, o Rusija ir pats V.Janukovyčius "nė prie ko".

Anksčiau ir pats V.Putinas, komentuodamas situaciją dėl Rusijos karių dislokacijos Krymo teritorijoje ir Ukrainos pasienyje, pareiškė, kad įvesti ginkluotąsias pajėgas jo paprašė V.Janukovyčius, kurį Kremlius tebelaiko teisėtu Ukrainos prezidentu.

Vaikyti Maidaną „nekilo ranka“

Skausmingais ir tragiškais įvykius Kryme pavadinęs V.Janukovyčius pareiškė, kad „su jais labai sunku šiandien susitaikyti“. 

„Tai ryškus pavyzdys, kai tokio didelio regiono gyventojai, vyraujant tokioms protestų nuotaikoms, surengė referendumą ir faktiškai išėjo iš Ukrainos sudėties. Asmeniškai aš negaliu su tuo sutikti“, – pareiškė V.Janukovyčius. 

Jis išreiškė viltį, kad šis pusiasalis kada nors vėl priklausys Ukrainai. V.Janukovyčius prisipažino, kad nepraranda vilties pasikalbėti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu apie sąlygas, kuriomis Krymas galėtų sugrįžti į Ukrainą. 

Nušalintasis prezidentas dar sakė, kad jam „nekilo ranka“ imtis ryžtingų veiksmų dėl įvykių Maidane. 

„Dažnai girdėjau mūsų šalininkų man taikomus priekaištus, esą jau laikas imtis reikšmingų veiksmų dėl įvykių Maidane, bet aš jums pasakysiu, man ranka nekilo tai daryti“, – kalbėjo jis. 

Ragino rengti referendumą

Prieš rinkimus Ukrainoje būtina surengti referendumą dėl regionų federalizavimo, dar sakė V.Janukovyčius. 

„Kaip sakoma, negalima statyti „vežimo priešais arklių kinkinį“. Pirmiausia reikia išsiaiškinti dėl valstybės sandaros, rasti sutarimą su Ukrainos piliečiais, su visais regionais. Tai galima padaryti tik referendumu“, – kalbėjo nušalintasis prezidentas. 

Pasak jo, „referendumas – kelias į konstitucinę reformą“. 

„Tik konstitucinė reforma galės praktiškai panaikinti tuos prieštaravimus arba duoti pradžią tų prieštaravimų panaikinimui, o po to – rinkimai“, – sakė V.Janukovyčius. 

Pasak jo, viskas turi priklausyti nuo Ukrainos piliečių, kurie referendume priims sprendimą dėl valstybės valdymo – parlamentinio arba prezidentinio. 

„Priklausomai nuo to, po konstitucinės reformos, reikės rengti parlamento arba prezidento rinkimus. Skubotumas sprendžiant dėl prezidento rinkimų rengimo - kelias į dar didesnę destabilizaciją šalyje“, – sakė jis. 

„Bet kuri destabilizacija tokiomis sąlygomis reiškia didžiulę skilimo visuomenėje grėsmę, net valstybės skilimo“, – pabrėžė buvęs prezidentas. 

Prezidento rinkimai gegužę - neteisėti

V.Janukovyčius taip pat abejoja gegužę rengiamų Ukrainos prezidento rinkimų teisėtumu. 

„Reikia pažiūrėti, kaip mūsų dabartiniai valdytojai atėjo į valdžią... Čia nėra nei teisėtumo, nei konstitucingumo, ir nebuvo išvis. Todėl dėl šitų rinkimų teisėtumo kyla didžiulis klausimas“, – sakė jis. 

V.Janukovyčiaus nuomone, šie rinkimai neduos naudos Ukrainos partnerėms nei Vakaruose, nei Rytuose, nes „politiškai nestabili valstybė kupina daugybės problemų, tiek pačios Ukrainos vidaus politikoje, tiek ir už jos ribų“. 

„Todėl šie rinkimai skatina vis daugiau kritikos jau ir Ukrainos viduje“, – pridūrė V.Janukovyčius. 

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu