Rusija vėl pagrasino nutraukti dujų tiekimą Ukrainai

Padidino dujų kainą Ukrainai

D.Medvedevas pareiškė, jog Ukraina privalo rasti pinigų skolų Rusijai už dujas grąžinimui.<br>AP nuotr.
D.Medvedevas pareiškė, jog Ukraina privalo rasti pinigų skolų Rusijai už dujas grąžinimui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Interfax, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 3, 2014, 4:29 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:51 PM

„Mes pasirengę skolintis ir vykdyti visus įsipareigojimus“, - pareiškė Ukrainos ministras, reaguodamas į Rusijos ketvirtadienį pakartotus perspėjimus, jog dujų tiekimas Ukrainai gali būti nutrauktas, jei ši dels grąžinti skolą.

Anot J.Prodano, Ukraina už dujas Rusijai skolinga 2,26 mlrd. JAV dolerių: 1,45 mlrd. dolerių už 2013-uosius, 261 mln. dolerių - už vasarį, 550 mln. dolerių - už kovą importuotas dujas.

Komentuodamas iš Rusijos importuojamų dujų pabrangimą dar 100 dolerių už tūkstantį kubinių metrų dėl Rusijos vyriausybės sprendimo atšaukti nulinį muito tarifą Ukrainai tiekiamoms dujoms, J.Prodanas pareiškė: „Nustatyta kaina yra 385 doleriai. Tai kaina, apie kurią šiandien galima kalbėti. Mes norėtume derėtis“.

Rusijos premjero perspėjimas

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pareiškė, jog Ukraina privalo rasti pinigų skolų Rusijai už dujas grąžinimui bei einamiesiems atsiskaitymams už importuojamas dujas, antraip šalių bendradarbiavimas šioje srityje taps neįmanomas.

„Tegul mūsų partneriai Ukrainoje randa būtinų lėšų tam, kad susimokėtų skolas ir apmokėtų einamąsias sąskaitas, nes antraip bendradarbiavimas šioje srityje, kaip ir kitose srityse, taps neįmanomas“, - sakė D.Medvedevas susitikime su dujų monopolininkės „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu.

D.Medvedevas pranešė, jog jo vadovaujama vyriausybė atšaukė nulinį muito tarifą į Ukrainą eksportuojamoms dujoms, nes tokį tarifą pagrindžiantys Charkovo susitarimai denonsuoti.

„Šis sprendimas turės tiesioginės įtakos „Gazprom“ santykiams su partneriais Ukrainoje“, - pridūrė Rusijos vyriausybės vadovas.

Padidino dujų kainą Ukrainai

Rusijos premjeras D.Medvedevas ketvirtadienį pranešė, kad atšaukė paskutinę gamtinių dujų kainos nuolaidą Ukrainai, taip iš esmės padidindamas kainą 100-u dolerių iki 485 dolerių už 1000 kubinių metrų.

„Nusprendžiau paskelbti negaliojančiu vyriausybės 2010 metų balandžio 30-osios įsaką“, – sakė D.Medvedevas, paminėdamas įsaką dėl nuolaidos, kurią Rusija suteikė kaimynei mainais į tolesnę Krymo Sevastopolio uosto nuomą rusų Juodosios jūros laivynui.

„Dujų kaina Ukrainai kyla ir nuo balandžio bus 485 doleriai už 1 000 kubinių metrų“, – D.Medvedevui per pasitarimą sakė „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.