Gruzijos prokurorai nusitaikė į M.Saakašvilo bendražygį

Gruzijos prokurorai

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 4, 2014, 4:58 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:14 PM

„Šiandien (penktadienį) buvau iškviestas į apklausą kaip liudininkas neįvardytoje byloje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Giga Bokerija, kuris šiuo metu yra M.Saakašvilio Jungtinio nacionalinio judėjimo sekretorius.

Gruzijos prokuratūros pranešime sakoma, kad ta byla yra įslaptinta ir kad ji susijusi su Nacionalinio saugumo tarybos didelės biudžeto lėšų sumos iššvaistymu.

Kartu su M.Saakašviliu, G.Bokerija vadovavo 2003 metais masiniams protestams, pavadintiems Rožių revoliucija, per kurią į valdžią atėjo provakarietiškos jėgos. 2010-2013 metais jis buvo Nacionalinio saugumo tarybos sekretorius, ir daugelis laiko jį vienu įtakingiausių Gruzijos opozicijos politikų.

G.Bokerija sakė, kad prokuratūros šaukimas jam nebuvo netikėtas, nes daugelis buvusių pareigūnų, kurie priklausė M.Saakašvilio aplinkai, atsidūrė teisėsaugos taikiklyje. Pasak jo, dabartinė valdžia prokuratūrą naudoja kaip politinio persekiojimo įrankį.

Dešimtims M.Saakašvilio šalininkų vyksta procesai, kai kurie jų įkalinti dėl korupcijos ir įgaliojimų viršijimo po 2012 metų parlamento rinkimų, kuriuos laimėjo Bidizinos Ivanišvilio koalicija „Gruzijos svajonė“.

Kovo mėnesį prokurorai pakvietė M.Saakašvilį, šiuo metu gyvenantį Jungtinėse Valstijose, atvykti duoti parodymų, bet jis atsisakė grįžti į Gruziją.

Vakarų pareigūnai dėl minėtų kaltinimų yra pareiškę savo susirūpinimą, kad šia byla taikomasi į dabartinės valdžios politinius oponentus; tačiau Gruzijos vyriausybe tvirtina, kad tame nėra jokių politinių motyvų.

B.Ivanišvilis premjeru tapo po rinkimų 2012 metais, o pernai lapkritį atsisakė šio posto savo sąjungininko 31-erių Iraklio Garibašvilio naudai, nors neabejojama, kad B.Ivanišvilio įtaka valstybėje tebėra didžiulė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.