O.Pistorius teisme skundžiasi sapnuojamais košmarais

Pirmadienį Oscaro Pistoriaus teisme - kulminacija, parodymus iškviestas duoti jis pats. Parolimpinis sportininkas savo kalbą pradėjo atsiprašydamas nužudytos Reevos Steenkamp artimųjų. 

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 7, 2014, 2:20 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:03 PM

Tyčine mylimosios žmogžudyste įtariamas O.Pistorius sakė, jog po  2013 metų Šv.Valentino dienos tragedijos nebuvo nė akimirkos, kad jis nebūtų galvojęs apie R.Steenkamp šeimą.

„Kiekvieną rytą atsibundu, ir jūs esate pirmieji žmonės, apie kuriuos pagalvoju, dėl kurių meldžiuosi. Aš neįsivaizduoju to skausmo, liūdesio ir tuštumos jausmo, kurį sukėliau jums ir jūsų šeimai", - kalbėjo O.Pistorius.

27 metų atletas ir toliau tvirtino, kad nenužudė R.Steenkamp, o tiesiog norėjo ją apginti. Gražuolės žūtį jis vadina nelaimingu atsitikimu. Vyras tvirtina, kad paleido keturis šūvius pro tualeto duris manydamas, kad gina draugę nuo įsibrovėlio. 

„Aš galiu prisiekti jums, kad ji nuėjo miegoti jausdamasi mylima. Daug daug kartų bandžiau išdėlioti savo mintis ant popieriaus, jums parašyti. Bet jokių žodžių neužteks", - mikčiodamas kalbėjo O.Pistorius.

Jis taip pat skundėsi, kad vartoja antidepresantus ir geria migdomuosius vaistus. „Aš bijau miegoti, mane kankina siaubingi košmarai. Aš užuodžiu kraują ir atsibundu persigandęs", - graudino teismą įtariamas žudikas, teigdamas, jog daugiau niekada nenorėtų į rankas paimti ginklo.

Jis taip pat pasakojo teismui apie sudėtingą vaikystę, kurią lėmė įgimtas defektas - jam trūko abiejų kojų galų. Todėl jis visą gyvenimą turėjo nešioti kojų protezus. 

Anot eksperų, O.Pistoriaus graudūs pasakojimai - tai jo gynybos strategijos dalis. Advokatai bando jį pavaizduoti kaip vyrą, kurio gyvenimas pažymėtas tragedija, baime ir pažeidžiamumu. 

Nepaisant graudžių kalbų, R.Steenkamp motinos June Steenkamp veidas per teismo procesą buvo akmeninis.

O.Pistorius susigraudino kalbėdamas apie religijos vaidmenį savo gyvenime. Jis drebančiu balsu pasakojo apie tai, kokia tikinti buvo jo velionė motina, ir kaip jis žinojo, kad visuomet gali pasikliauti Dievu. Šis tikėjimas esą kiek susvyravo po motinos mirties.  Sportininkas sakė, kad R.Steenkamp jam buvo kaip Dievo dovana. Anot jo, ji taip pat dažnai melsdavosi. Taip pat ir už jį, už tai, kad jį lydėtų sportinė sėkmė. „Ar jūs šiandien miegojote?" - išgirdo klausimą O.Pistorius, kai jo balsas nuo ašarų užlūžo. „Ne, sere, aš turiu apie daug ką pagalvoti", - atsakė atletas. 

O.Pistoriaus advokatai gynybos argumentus pradėjo dėstyti penktadienį, pirmasis buvo iškviestas teismo medicinos ekspertas.

Barry Roux iškvietė buvusį valstybės patologą Janą Bothą, kuris yra atlikęs maždaug 25 tūkst. skrodimų.

B.Roux sakė, kad iškvies 14-17 liudytojų, paliudyti dėl balistikos, šlapimo pasišalinimo, žalos tualeto durims, garso, „negalios ir pažeidžiamumo“.

Pradėdamas pirmąją gynybos liudytojų parodymų savaitę, B.Roux paklausė dabar privačiai dirbančio patologo J.Bothos apie maisto iš skrandžio pasišalinimą ir Reevos Steenkamp mirties laiko apskaičiavimą.

Anksčiau valstybė buvo iškvietusi liudyti teismo patologą Gertą Saaymaną, kuris sakė, jog apvirškintos daržovės R.Steenkamp skrandyje rodo, kad ji valgė maždaug dvi valandos prieš mirtį 3 val. 17 minučių. Tai prieštarautų O.Pistoriaus versijai, kad jiedu su drauge apie 22 val. nuėjo miegoti.

J.Botha, aukštas vyras su akiniais juodais rėmeliais ir tamsiai pilku kostiumu, ginčijo tą išvadą ir sakė, kad mirties laiko nustatymas pagal skrandžio turinį yra spėlionės ir kad tai yra „itin prieštaringai vertinamas bei netikslus mokslas“.

„Tai galėjo būti valanda ar dvi, tai galėjo būti daug ilgesnis (laiko tarpas)“, – sakė J.Botha, kalbėdamas apie tai, kada R.Steenkamp galėjo suvalgyti tą maistą.

O.Pistorius, sėdėdamas savo vietoje, pasilenkė ir rankomis užsidengė ausis, kai J.Botha liudijo apie R.Steenkamp mirties priežastį.

Paprieštaraudamas valstybės kaltintojų argumentams, J.Botha sakė, kad R.Steenkamp iš pradžių buvo šauta į klubą, tada – į ranką. Trečia kulka pataikė vėl į ranką, o ketvirta – į galvą, sakė jis.

Kaltintojai sakė, kad pirmoji kulka pataikė manekenei į klubą, antra kulka pralėkė pro šalį, trečia – pataikė į ranką, o ketvirta – į ranką ir galvą.

Tikimasi, kad O.Pistorius vėliau pats papasakos teismui, kodėl 2013 metų Šv.Valentino dienos paryčiais nušovė savo draugę.

O.Pistorius, kurio teismas prasidėjo kovo 3 dieną, po kaltės nepripažinimo pareiškimo kalbėjo mažai – be to, jog kartais ištardavo „Taip, miledi“ teisėjai Thokozile Masipai.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.