J.Kerry: „Rusija siunčia savo agentus į Rytų Ukrainą“

Savo ruožtu JAV

JAV valstybės sekretorius J.Kerry teigia, kad Rusija siunčia savo agentus į Ukrainą kelti chaoso.<br>AP nuotr.
JAV valstybės sekretorius J.Kerry teigia, kad Rusija siunčia savo agentus į Ukrainą kelti chaoso.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2014, 7:57 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:15 PM

„Mes susitarėme netrukus susitikti Europoje kitą savaitę“, – sakė J.Kerry JAV įstatymų leidėjams Senate, praėjus dienai, kai Vašingtonas pareiškė, kad per artimiausias 10 dienų reikėtų surengti keturšales JAV, Rusijos, Ukrainos ir Europos Sąjungos derybas, ieškant sprendimo, kaip sumažinti įtampą rytų Ukrainoje.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė, kad Ukraina yra pasiruošusi tarptautiniam dialogui, tačiau reikalauja, kad Rusijos Federacija liautųsi kišusis į jos vidaus reikalus ir užtikrintų įtampos mažinimą.

„Ukraina yra pasirengusi tarptautiniam (padėties sureguliavimui) ir tokiam dialogui, kuris galėtų užtikrinti praktinius rezultatus tiksliai nustatytoje laiko perspektyvoje“, – sakoma išplatintame URM pareiškime.

„Ukraina reikalauja, kad Rusijos Federacija nedelsiant liautųsi kištis į Ukrainos vidaus reikalus ir vykdytų viešus įsipareigojimus įtampai sumažinti“, – nurodoma jame.

Remiantis pranešimu, „pagrindiniais tokio sureguliavimo elementais turi būti Rusijos Federacijos agresyvių veiksmų, retorikos ir ardomosios veiklos prieš mūsų valstybę nutraukimas, Rusijos užkariautojiškų planų, kurie kelia tiesioginę grėsmę visoms kaimyninėms valstybėms, pasauliui ir saugumui atsisakymas, taip pat Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinių atitraukimas nuo Ukrainos Krymo Autonominės Respublikos sienų“.

Pareiškime nurodoma, kad klausimai, susiję su Ukrainos tautos suverenia teise vykdyti savo vidaus ir užsienio politiką, negali būti derybų objektas.

„Perspėjame Rusiją nesiimti įkyrių bandymų sugalvoti Ukrainai savo konstituciją. Tokie ketinimai neturi nieko bendra su mūsų piliečių interesais“, – nurodoma dokumente.

Tuo tarpu Kijevas džiaugiasi, kad pasaulis solidarizuojasi su Ukraina, siekia apsaugoti jos suverenitetą, teritorinį vientisumą ir sienų neliečiamumą.

Ukrainos URM teigimu, prie padėties paaštrėjimo atskiruose Ukrainos pietiniuose ir rytiniuose miestuose prisidėjo išorinės jėgos. Vis tik „šiandien padėtis yra stabilizuota, tvarką prižiūri Ukrainos teisėsaugos institucijų pajėgos, kurios veiks griežtai ir pagal įstatymus, reaguodamos į bet kokią prieš jų valstybę ir tautą nukreiptą veiklą. Įvykių eiga kontroliuojama“.

J.Kerry perspėjo Rusiją, kad jos laukia griežtesnės ekonominės sankcijos, jei ji nesiliaus kištis į Ukrainos reikalus. „Pirmiausia, Rusijai reikia žengti žingsnius separatistinių veiksmų rytų Ukrainoje atsisakymo link ir išvesti savo pajėgas iš šalies teritorijos“, – pabrėžė jis.

„Ką mes matome Rusijos pusėje – tai neteisėtos pastangos destabilizuoti suverenią valstybę ir kurti pramanytą krizę“, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius.

Pasak jo, Rusija siunčia savo agentus į rytų Ukrainą „kelti chaoso“, kuriuo Kremlius galėtų pasinaudoti kaip pretekstu naujai karinei intervencijai.

„Visa tai, ką mes matėme per pastarąsias 48 valandas, nuo rusų provokatorių iki rytų Ukrainoje veikiančių agentų, sako mums, kad jie buvo atsiųsti kelti chaoso“, – sakė J.Kerry įstatymų leidėjams.

„Mes nedvejosime, kai reikės taikyti XXI amžiaus priemones, kad patrauktume Rusiją atsakomybėn už elgesį kaip XIX amžiuje“, – tikino jis.

J.Kerry dar pabrėžė, kad padėtyje su Ukraina „Rusija vis dar gali pasirinkti – dirbti su tarptautine bendruomene, kuriant nepriklausomą Ukraina, ar susidurti su dar didesne izoliacija“.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Europoje yra vieningos ir nori taikyti griežtas naujas sankcijas Rusijos energetikai, bankininkystei ir kalnakasybai, jeigu Maskva negerbs suverenios Ukrainos, sakė J.Kerry.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.