JAV mokykloje peiliu švaistęsis 16-metis - iš mielos šeimos

Pavojingos žaizdos

Užpuolikas badė mokyklos draugus bejausmiu veidu.<br>AP nuotr.
Užpuolikas badė mokyklos draugus bejausmiu veidu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 9, 2014, 5:19 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:44 PM

Įtariamas užpuolikas, kurio tapatybė neatskleidžiama, laikomas suimtas, sakė žurnalistams Vestmorlando apygardos krizių valdymo tarnybos atstovas Danas Stevensas.

Smurtas prasidėjo apie 7 val. 13 min. vietos (14 val. 13 min.Grinvičo) laiku Franklino regioninėje vidurinėje mokykloje Marisvilyje, už 32 kilometrų į rytus nuo Pitsburgo, nurodė pareigūnai.

Kažkuriam moksleiviui ar mokyklos darbuotojui įjungus gaisro aliarmą, mokykla buvo greitai evakuota, sakė Marisvilio policijos viršininkas Tomas Seefeldas.

„Mes mokome, kad pirmiausia reikia paraginti moksleivius bėgti. Tad gaisro aliarmas padėjo evakuoti mokyklą“, – kalbėjo jis.

Pavojingos žaizdos

Į regioninę ligoninę „Forbes“ Monrovilyje buvo pristatyti septyni 15-17 metų moksleiviai ir vienas 60-metis su durtinėmis žaizdomis.

Trys nukentėjusieji buvo operuoti, ir visi aštuoni minima esą sunkios būklės, sakė telefonu ligoninės atstovas Jesse'as Milleris .

Minėti operuotieji buvo su durtinėmis žaizdomis krūtinėje ir pilve, nurodė traumatologinio skyriaus vėdėjas Chrisas Kaufmannas .

„Pacientai, kuriems durta į pilvą ir krūtinę, laikomi patyrę gyvybei grėsmę keliančius sužeidimus“, – paaiškino jis.

Devintas pacientas į šią ligoninę sraigtasparniu buvo perkeltas iš kitos gydymo įstaigos, sakė J.Milleris.

Viena 15-metė Allegheny General,perkelta į kito regiono ligoninę, suteikus jai pirmąją pagalbą, sutvarkius „paviršines“ žaizdas, sakė ligoninės atstovė.

Pasak 17-mečio Zako Amslerio, išpuolis pradėtas prieš pat pirmąją pamoką.

„Mačiau mergaitę, kuriai iš peties bėgo kraujas, – pasakojo jis, laukęs savo jaunėlės sesers, kuri mokosi žemesnėje mokykloje. – Vaizdas sukrečiantis“.

Mokyklos interneto svetainėje buvo paskelbta, kad „vidurinėje mokykloje įvyko kritinis atvejis“.

„Pradinėje mokykloje atšauktos pamokos, pagrindinės ir vidurinės mokyklos mokiniai yra saugūs“, – nurodoma pranešime.

Sulaikytas 16-metis įtariamasis tebelaikomas policijos nuovadoje, jo pavardė neskelbiama. Vienas moksleivis sakė „ABC News“, kad tas užpuolikas atrodė „visiškai normalus vaikis“.

Kai kurie tėvai spėja, kad jis galėjo būti patyčių objektu.

Kaltininkas - šešiolikmetis

Vėliau atskleista, kad Pensilvanijos miestelio vidurinėje mokykloje peiliais švaistėsi šešiolikametis, kurio „veidas nerodė jokių emocijų“. Jis dviem virtuviniais peiliais subadė 21 moksleivį ir vieną apsaugininką, kol įsisiautėjusį paauglį galiausiai sutramdė direktoriaus pavaduotojas. 

Mažiausiai penki moksleiviai buvo kritiškai sužaloti per šį trečiadienį įvykdytą išpuolį, įskaitant vieną berniuką, kuriam peilis pervėrė kepenis ir vos nekliudė širdies bei aortos, sakė gydytojai. Kitiems taip pat buvo padaryta gilių žaizdų pilvo srityje. 

JAV mokyklose pastaraisiais dešimtmečiais buvo stiprinamos saugumo priemonės, tačiau pareigūnai labiau ruošėsi atremti potencialias šaudynes. Per pastarąjį siautėjimą klykiantys panikos apimti vaikai spruko iš mokyklos, sienos ir grindys buvo aptaškyti krauju, o mokytojai paskubomis stengėsi padėti aukoms. 

Policija kol kas beveik nieko neatskleidė apie užpuoliko motyvus. 

Įtariamasis Alexas Hribalas, kuriam buvo lengvai sužeista ranka, buvo suimtas, o vėliau stojo prieš teismą surakintas grandinėmis ir vilkėdamas ligoninės pižamą. 

Paaugliui buvo pateikti kaltinimai dėl mėginimo nužudyti keturis žmones ir dėl 21 žmogaus užpuolimo sunkinančiomis aplinkybėmis. Moksleiviui buvo skirtas areštas be teisės būti paleistam už užstatą, o pareigūnai sakė, kad jis turėtų būti teisiamas kaip suaugęs. 

Po trumpo posėdžio apygardos prokuroras Johnas Peckas sakė, kad A.Hribalas, kai buvo sučiuptas, sakė trokštantis mirties. 

Atliks psichiatrinę ekspertizę

Vaikino advokatas Patrickas Thomassey sakė, kad jis buvo geras moksleivis, kuris gerai sutarė su kitais, ir paprašė atlikti psichiatrinę ekspertizę. 

Pastaroji ataka įvyko ryte, likus kelioms minutėms iki pamokų pradžios 1 200 moksleivių turinčioje Franklino regioninėje vidurinėje mokykloje, įsikūrusioje už 24 kilometrų į rytus nuo Pitsburgo esančiame miestelyje, kuriame gyvena daugiausiai pasiturinčios viduriniosios klasės nariai. 

Išpuolis truko apie penkias minutes: per tą laiką paauglys lėkė apie 60 metrų ilgio koridoriumi švaistydamasis peiliais, kurių geležtės buvo apie 25 centimetrų, nurodė policija. 

15-metis Nate'as Moore'as sakė matęs, kaip užpuolikas puolė vieną naujoką ir sužalojo jį peiliu. Nate'as mėgino juos išskirti, tačiau užpuolikas atsistojo ir rėžė peiliu jam į veidą, palikdamas žaizdą, kuriai susiūti prireikė 11 siūlių. 

„Viskas įvyko labai greitai. Atrodė, tarsi jis man būtų trenkęs šlapiu skuduru, nes pajutau, kaip kraujas tykštelėjo man ant veido. Jis ištryško man ant kaktos“, – pasakojo N.Moore'as. 

Užpuoliko „veido išraiška atrodė kasdienė – tai buvo klaikiausia dalis“, pridūrė paauglys. 

„Jis nieko nesakė. Jo veide nebuvo jokio pykčio. Jo išraiška buvo tuščia“, – pasakojo sužeistasis. 

Direktoriaus pavaduotojas Samas Kingas galiausiai parbloškė užpuoliką ir jį nuginklavo, o policininkas, nuolat budintis toje mokykloje, uždėjo antrankius, nurodė policija. 

S.Kingo sūnus sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad jo tėvui buvo suteikta pagalba ligoninėje, nors pareigūnai aiškino, kad jis nebuvo sužalotas peiliu. 

Be 22 žmonių, kuriems buvo padaryta pjautinių arba durtinių žaizdų, dar du žmonės patyrė kitokių sužalojimų. Apsaugininkas, kuris buvo sužeistas per grumtynes šio incidento pradžioje, smarkiai nenukentėjo. 

Šeima - labai miela

Kalbėdamas apie galimus šio išpuolio motyvus, Marisvilio policijos viršininkas Thomas Seefeldas sakė, kad tyrėjai aiškinasi pranešimus, kad įtariamasis šios atakos išvakarėse kalbėjosi telefonu su kitu moksleiviu ir kad per tą pokalbį skambėjo grasinimai. Th.Seefeldas neatskleidė, ar buvo paskambinta įtariamajam, ar jis pats paskambino. 

Federalinis tyrimų biuras (FTB) prisidėjo prie šio tyrimo, o jo agentai nuvyko į įtariamojo namus. Pareigūnai sakė ketinantys paimti ir patikrinti paauglio kompiuterį. 

„Jo šeima labai, labai miela. Puiki šeima. Niekada neįžvelgėme nieko neįprasta“, – sakė Johnas Kukalis, kuris gyveno kaimynystėje apie 13 metų. 

Atakos mokyklose - ne naujiena

Pastaraisiais metais į žiniasklaidos pirmuosius puslapius buvo patekę pranešimų apie peiliais ginkluotų užpuolikų atakas Kinijos mokyklose, tačiau Jungtinių Valstijų mokyklose daugiausiai buvo ruošiamasi atremti išpuolius, per kuriuos naudojami šaunamieji ginklai. 

Tačiau per pastaruosius metus Amerikos mokyklose irgi buvo įvykdyti bent dvi grėsmingos peiliais ginkluotų užpuolikų atakos. 

Praeitų metų balandį viename Teksaso bendruomenės koledže buvo subadyti bent 14 žmonių, o per kitą ataką, įvykdytą pernai rugsėjį vienoje vidurinėje mokykloje toje pačioje valstijoje, buvo nudurtas 17-metis, o dar trys žmonės – sužeisti. 

Trečiadienį 16-metė Mia Meixner pasakojo, kad išpuolis Franklino mokykloje sukėlė „panišką vaikų bėgimą“. Moksleiviai bėgo, klykdami: „Bėkit! Dinkit iš čia! Kažkas turi peilį!“ 

Užpuoliko „žvilgsnis buvo bereikšmis“, pridūrė mergina. „Jis atrodė kaip visuomet – nei šypsojosi, nei atrodė įniršęs, nei rūstus“, – sakė M.Meixner. 

M.Meixner ir N.Moore'as sakė, kad užpuolikas buvo tylus ir uždaras, tačiau nebuvo laikomas atstumtuoju. Moksleiviai sakė visiškai nesitikėję, kad jis gali smurtauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.