Rusai siekia M.Gorbačiovui iškelti bylą už sugriautą SSRS

Rusijos Valstybės Dūmos deputatai nori iškelti baudžiamąją bylą Michailui Gorbačiovui už Sovietų Sąjungos sugriovimą ir Baltijos šalių paleidimą. Žemųjų parlamento rūmų deputatai Jevgenijus Fiodorovas, Antonas Romanovas (abu iš partijos „Vieningoji Rusija“), Ivanas Nikitčiukas, Olegas Denisenka (abu iš Rusijos komunistų partijos) ir Michailas Degtiariovas (liberalai demokratai) parengė paklausimą Rusijos generaliniam prokurorui Jurijui Čaikai, reikalaudami atlikti patikrinimą dėl įvykių, kurie vyko griūvant SSRS, rašo regnum.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-10 11:12, atnaujinta 2018-02-14 18:27

Deputatai kreipimesi nurodo, kad Sovietų Sąjungos piliečiai referendume pasisakė už valstybės vientisumo išsaugojimą, o aukščiausi sovietų vadovai atliko neteisėtus veiksmus, kurie lėmė šalies griūtį.

Kreipimosi ir prokuratūros patikrinimo pagrindu deputatai tikisi iškelti baudžiamąsias bylas ir paskutiniam Sovietų Sąjungos vadovui M.Gorbačiovui.

Savo paklausime deputatai nurodo, kad dar 1991 m. lapkričio 4 d. SSRS Generalinės prokuratūros įstatymų dėl valstybės saugumo vykdymo priežiūros valdyba iškėlė bylą SSRS prezidentui M.Gorbačiovui, bet kitą dieną, spaudžiama paskutinio Sovietų Sąjungos vadovo, SSRS Generalinė prokuratūra atšaukė potvarkį dėl baudžiamosios bylos iškėlimo.

Deputato J.Fiodorovo nuomone, SSRS žlugimo tema buvo aktuali per visus praėjusius 23 metus. Bet dabar, Ukrainos įvykių kontekste, ją iškelti tiesiog būtina.

M.Gorbačiovas kaltinamas sukūręs SSRS valstybės tarybą ir vadovavęs šiam organui, kuris nenumatytas SSRS konstitucijoje kaip valstybinės valdžios organas.

Būtent Valstybės taryba priėmė potvarkį dėl Baltijos šalių nepriklausomybės pripažinimo, nors tokių sprendimų negalėjo priimti net ir teisėti valdžios organai.

Deputatai nurodė Generalinei prokuratūrai, kad tokio pobūdžio nusikaltimams neegzistuoja senaties terminas, o pats M.Gorbačiovas šiandien neturi jokios neliečiamybės dėl baudžiamojo persekiojimo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.