O.Pistoriaus aukos motina: „Esu apsėsta žiūrėjimo į jį“

Šią savaitę sėdėdamas teisme parolimpinis čempionas Oscaras Pistorius jautė įdėmų, kiekvieną judesį sekantį žvilgsnį. Už mylimosios Reevos Steenkamp nužudymą teisiamą Pietų Afrikos Respublikos (PAR) bėgiką šitaip baudžia velionės motina June Steenkamp. Moters veidas – lyg akmeninis. Iš jo dingęs gyvenimo džiaugsmas. „Žiūriu į Oscarą visą laiką. Mano buvimas jį erzina. Esu tuo įsitikinusi“, - sako ji. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2014, 8:04 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:26 PM

Šią savaitę didžiausios pasaulio žiniasklaidos priemonės tiesiogiai transliavo Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) vykstančius teismo posėdžius, kurių metu liudijo O.Pistorius.

 Tyčine žmogžudyste įtariamas 26 metų atletas virpančiu balsu įtikinėjo, jog 29-erių merginą pro uždarytas tualeto duris nušovė palaikęs ją įsibrovėliu. Sportininkas daug verkė ir viešai atsiprašė gražuolės motinos J.Steenkamp, kuri irgi dalyvavo teismo posėdžiuose. 

„Kiekvieną rytą jūs esate pirmieji žmonės, apie kuriuos pagalvoju, dėl kurių meldžiuosi. Aš neįsivaizduoju to skausmo, liūdesio ir tuštumos jausmo, kurį sukėliau jums ir jūsų šeimai“, – sakė O.Pistorius.

Jis tvirtino, kad jie su R.Steenkamp mylėjo vienas kitą ir kūrė bendrą ateitį. O po nelaimingo atsitikimo, kaip jį vadina O.Pistorius, jis negalįs rasti ramybės.

„Aš bijau miegoti, mane kankina siaubingi košmarai. Aš užuodžiu kraują ir atsibundu persigandęs“, – graudino teismą jis.

Negali atplėšti akių

 Duodama interviu britų leidiniui „The Mirror“, sugniuždyta R.Steenkamp motina prisipažino, kad jai taip pat sunku klausytis smulkmenų apie dukters žūtį ir matyti nuotraukas, kuriose matoma nuo šūvio ištiškusi merginos galva. 

„Tai labai traumuoja. Juk tai mano vaikas. Bet aš visą laiką žiūriu į jį. Kaip jis su tuo tvarkosi, kaip elgiasi. Esu tiesiog apsėsta žiūrėjimo į jį, tai darau instinktyviai. Negaliu to paaiškinti. Visą laiką galvoju: „Na, ką jis šįkart darys?“. Jis elgėsi labai dramatiškai, vėmė ir verkė. Bet aš nežinau, ar jis vaidina. Daugiausiai laiko jis praleidžia įbedęs nosį į savo mobilųjį telefoną, skaito popierius arba kažką užsirašinėja“, - savo įspūdžius išsakė J.Steenkamp.

Paklausta apie viešą parolimpinio čempiono atsiprašymą, moteris tvirtino, kad jis jos nesujaudino.

„Jaučiausi nepajudinama. Žinojau, kad jis tą darys. Маno teisininkai mane tam parengė. Tada apsiverkiau, bet ne dėl to, kad jis atsiprašė, o todėl, kad mano brangi dukra turėjo patirti tas kančias ir agoniją, ir todėl, kad aš jos niekada nebeturėsiu“, - kalbėjo nužudytosios motina.

Ji teigė, kad per teismą O.Pistoriaus šeima po truputį pradėjo jai rodyti dėmesį. Sportininko sesuo perdavė jai raštelį, kuriame rašė, jog labai apgailestauja dėl jos netekties ir paragino ją kreiptis į juos paramos. Tačiau 67 metų June atmetė  pasiūlymą, sakydama, kad tai nesugrąžins jai dukters. 

„Mes tik norime sužinoti tiesą“, - pridūrė moteris.

Apsimetė, kad nemato?

J.Steenkamp, kuri iki tol niekada nebuvo susitikusi su garsiuoju dukters vaikinu, į posėdžius atvyksta į atlapą įsisegusi Reevos nuotrauką. Moterį įžeidė tai, kad O.Pistorius ne iškart sureagavo į jos pasirodymą.

 „Galiausiai jis pažvelgė į mane. Mano buvimas jį erzina. Esu tuo tikra. Jis atsakingas man. Jis pažiūrėjo į mane ir pasakė: „Labas rytas, ponia Steenkamp“. Bet aš jam neatsakiau, tik linktelėjau galvą. Aš nepažįstu to vyro. Tik žinau, ką jis padarė. Jis turi matyti mane teisme, jis turi jausti mano įremtą žvilgsnį. Manau, kad tai yra svarbu. Gal aš ir per daug į jį žiūriu. Bet man patinka žiūrėti, kaip jis elgiasi“, - prisipažino moteris. 

R.Steenkamp motina, priešingai nei O.Pistorius, teisme stengiasi nerodyti jausmų. 

„Viską gniaužiu viduje, o kai grįžtu į viešbutį, tada pratrūkstu. Pradedu verkti. Išverkiu visas ašaras ir skausmą, kurį laikau savyje būdama teisme. Tada jaučiuosi labai pažeidžiama. Ten visas pasaulis žiūri į mane ir aš nenoriu, kad jie matytų mano skausmą. Nenoriu verkti viešumoje. Esu privatumą mėgstantis žmogus ir noriu pasilikti savo jausmus sau. Esu stipri dėl Reevos. Privalau būti teisme. Man sunku tą daryti, bet aš atstovauju savo vaikui“, - kalbėjo J.Steenkamp.

Vyras serga

 June į teismo posėdžius atvyksta su Reevos pussesere Kim. „Ji manimi rūpinasi taip lyg būčiau jos motina", - jaučiasi dėkinga moteris. Šią savaitę šalia June nebuvo sutuoktinio Barry, kuris sunkiai serga. 69 metų vyras yra patyręs insultą. Tačiau jis vis tiek žada atvykti.

 June baiminasi, kad stresas teisme gali pribaigti jos sutuoktinį. Moteris sako, kad abu su vyru jaučia didelį bejėgiškumą dėl kančių, kurias turėjo patirti jų duktė. 

„Aš vien tik apie tai ir galvoju. Mes niekuo jai negalėjome padėti. Įsivaizduoju, kaip jai buvo baisu, suvokus, kas vyksta, ir kaip jai skaudėjo. Mintyse vis kartoju tą sceną tualete. Ji mane labai pakeitė, padarė stipresne. Mano dukra mirusi. Jis ją nužudė. Šaudė į ją, kol ji mirė. Ji buvo pats nuostabiausias ir gražiausias žmogus – tiek išore, tiek vidumi. Man ir Barry ji reiškė viską, todėl mūsų gyvenimai yra sugriauti. Šiuo metu aš tik stengiuosi išlikti gyva, tai mano kasdienė kova. Daug meldžiuosi, prašau Dievą stiprybės, ir nemanau, kad jis mane apleido“, - tvirtino June.

 Moteris teigia, kad jai nesvarbus O.Pistoriaus likimas. 

„Man nerūpi, kas jam nutiks. Koks man skirtumas? Aš nesu ištroškusi keršto. Aš tik noriu susigrąžinti dukterį, bet to niekada nebus“, - sakė ji. 

J.Steenkamp nuomone, O.Pistorius jau ir taip nubaustas. „Jis yra agresyvus, pripratęs, kad žmonės juo žavėtųsi. Jis išlepintas kitų žmonių, todėl vaikšto toks pasipūtęs. Bet jis jau ne didvyris, o velnias“, - kalbėjo moteris. Apkaltino surengus spektaklį

 Jeigu O.Pistorius bus pripažintas kaltu dėl tyčinio R.Steenkamp nužudymo, jam grės 25 metų laisvės atėmimo bausmė. 

Tragedija, kurios kaltininku tapo sportininkas, įvyko pernai vasario 14 d. paryčiais. Vyras teigia, kad naktį be kojų protezų sėdėjo miegamojo balkone, o R.Steenkamp miegojo lovoje. Jis esą nepastebėjo, kaip moteris atsikėlė ir nuėjo į tualetą. Išgirdęs iš ten sklindančius garsus jis esą labai išsigando ir pamanė, kad ten įsibrovėlis.

Buvo tamsu, todėl O.Pistorius esą nematė, kad R.Steenkamp nėra lovoje. Jis pasiėmęs šautuvą ir bigėmis nuėjęs iki vonios kambario. Pravėręs duris jis esą pamatė atvirą langą, ir tai neva patvirtino jo įtarimus dėl įsibrovimo. Vyras tvirtina supanikavęs ir pradėjęs šaudyti, o tik vėliau supratęs, kad tualete - jo mergina. 

Tačiau O.Pistoriaus bylos vyriausiojo prokuroro Gerrie Nello ši sportininko istorija neįtikina.

„Viskas, kas tau šiame gyvenime rūpi - tai tu pats", - ketvirtadienį rėžė pitbuliu vadinamas prokuroras.  

Trečiadienį ir ketvirtadienį vykusios kryžminės apklausos metu jis toliau tvirtino, kad O.Pistorius merginą po konflikto nušovė tyčia. O sportininko ašaros – tik vaidyba. Esą iš tikrųjų O.Pistorius yra nerūpestingas egoistas, kuris perdėtai domisi ginklais ir automobiliais. 

 G.Nellas pritaria ekspertų minčiai, kad O.Pistorius, viešai pasakodamas apie savo negalią ir sunkią vaikystę, siekia sukurti savo kaip traumuoto žmogaus įvaizdį.  

Jis suabejojo ir sportininko kalbomis apie meilę R.Steenkamp. G.Nelas sakė skaitęs visas modelio trumpąsias žinutes. Ji tik du kartus parašiusi „Aš tave myliu“. Ir abu kartus šiuos žodžius siuntė motinai.

„Ji to niekada nerašė tau, o tu niekada nerašei jai“, – pabrėžė G.Nelas.

G.Nelas priekaištavo O.Pistoriui ir už viešą atgailą prieš R.Steenkamp artimuosius, užuot kreipusis į juos privačiai.

„Kam reikėjo kurti šį spektaklį viešojoje vietoje, stebint visam pasauliui? – taršė prokuroras. – Kodėl privertei juos tai išgyventi?“

Vengdamas žiūrėti į G.Nelą teisiamasis teigė, kad meilės žinučių R.Steenkamp nesiuntė, nes neturėjo progos. O atsiprašymo „spektaklį“ surengė manydamas, kad velionės artimieji su juo nepasirengę bendrauti.

Penktadienį G.Nelas jam pasakė: „Ji stovėjo už tualeto durų ir kalbėjosi su jumis, kai jūs ją nušovėt“.

„Tai netiesa“, - gynėsi O.Pistorius.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.