Dėl nudegimų darželyje iš tėvų vos neatėmė vaiko

Iš britų poros už nepriežiūrą tik per plauką nebuvo atimta 15 mėnesių dukrytė, nes tėvai nesugebėjo paaiškinti, kaip ant mergaitės pirštų atsirado nudegimai. Tėvai nežinojo, kas konkrečiai sukėlė nudegimus, nes mergaitė nusidegino darželyje. Auklėtojos tvirtino, kad pūslės ir žaizdos ant rankos atsirado, nes mažylė čiulpė pirštus.

C.Brooker, pasiimdama 15 mėnesių dukrytę Freyą iš vaikų darželio, ant jos pirštų pastebėjo pūsles ir nudegimus.<br>gloucestercitizen.co.uk nuotr.
C.Brooker, pasiimdama 15 mėnesių dukrytę Freyą iš vaikų darželio, ant jos pirštų pastebėjo pūsles ir nudegimus.<br>gloucestercitizen.co.uk nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 12, 2014, 10:56 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:02 PM

Tėvai nuvežė mergaitę į Glosterio karališkąją ligoninę, bet medikai, suteikę pagalbą, nesutiko leisti „aplaidiems“ tėvams, nežinantiems, nuo ko atsirado nudegimai, vežtis ją namo, rašo „Daily Mail“.

Tapo įtariamaisiais

Connie ir Terry Brookeriai, pasiimdami 15 mėnesių dukrytę Freyą iš vaikų darželio, ant jos pirštų pastebėjo pūslių ir nudegimų. Bet darželio auklėtojos nesugebėjo paaiškinti, kaip vaikas apsidegino. Tėvai iškart nuvežė dukrelę į ligoninę, kur jai buvo nustatytas trečiojo laipsnio nudegimas.

Suteikus pagalbą, mergaitė būtų turėjusi būti išleista su tėvais. Tačiau kai tėvai pasakė medikams, kad nežino, kaip Freya susižeidė, medikai atsisakė ją išleisti kartu su tėvais.

Mergaitę vežtis buvo leista tik įsikišus socialinėms tarnyboms, kurios pripažino, kad už jos traumą išties atsakingi ne tėvai, o „Teddy Bear’s Picnic“ vaikų darželis.

31 metų C.Brooker sakė: „Tai buvo baisiausias mūsų košmaras, kuris tapo tikrove. Mes nežinojome, kas nutiko, kai Freya buvo darželyje, bet ji išėjo su nudegimais ant rankos. Mes tik norėjome, kad jos vargšė maža rankytė būtų apžiūrėta, ir staiga tapome įtariamaisiais“.

Glosterio grafystės tarybos atstovas sakė, kad pareigūnai dėl incidento glaudžiai bendradarbiauja su „Ofsted“ (ugdymo įstaigas prižiūrinčia institucija) ir teigė, kad vaikų lopšeliuose ir darželiuose nuolat vykdomi patikrinimai.

Tačiau pareigūnai atsisakė komentuoti, ar socialinės tarnybos vis dar gali atimti Freyą iš tėvų.

Gydytojai veikė pagal protokolą

C.Brooker, pasiimdama dukrytę Freyą iš darželio, pastebėjo, kad du jos pirštai paraudę ir pūslėti.

Ji paklausė darželio auklėtojų, kas atsitiko, tačiau jai pasakė, kad mergaitei viskas gerai, ir žaizdos atsirado todėl, kad ji čiulpė pirštus.

Tėvai nelabai patikėjo tokiu paaiškinimu ir paklausė patarimo vietinės slaugytojos, kuri įtarė, kad tai nudegimas, ir liepė stebėti mergaitę 24 valandas.

Tačiau kai nudegimų būklė pablogėjo, tėvai skubiai nuvažiavo į Glosterio karališkąją ligoninę. Ten medikai tėvams pasakė, kad jeigu jie negali paaiškinti, kaip Freya susižalojo, ji bus iš jų atimta ir atiduota socialinių tarnybų priežiūrai.

Viskas išsisprendė tik kai socialinė tarnyba apsilankė darželyje, ir jo darbuotojai pripažino, kad Freya galėjo nusideginti būdama jų įstaigoje. Tik tada Freyai buvo leista grįžti pas tėvus. Tiesa, darželyje vis vien nepaaiškino, kokiu būdu vaikas patyrė traumą.

Glosterio ligoninės atstovai tvirtino, kad medikai, neatiduodami tėvams mergaitės, elgėsi pagal protokolą.

„Kai vaikas atvyksta į skubios pagalbos skyrių dėl sužalojimų, mes turime atsakyti į nustatytus klausimus apie pacientą ir padaryti tam tikrus įrašus. Klausimai tokie, ar nebuvo uždelsta ieškoti pagalbos, ar nėra neįprastų ar daugybinių sužalojimų, sužalojimo istorija arba nežinojimas, kaip sužalojimas atsirado. Jeigu aplinkybės neaiškios, tada gydytojas užduos daugiau klausimų, gali kreiptis pagalbos į vyresnius kolegas, ar, priklausomai nuo situacijos, į kolegas iš socialinės rūpybos.

Svarbu pabrėžti, kad tai – ne priekaištas tėvams ar už vaikus atsakingiems suaugusiesiems, kurie atveža vaiką gydyti, bet mes manome, kad tėvai supranta, kaip reikalinga užtikrinti, kad išleisti po gydymo vaikai būtų saugūs“.

Per maža, kad papasakotų

Freya trečiojo laipsnio nudegimai ant pirštų toliau buvo gydomi į Bristolio ligoninėje. „Auklėtojų teiginiai, kad šie trečiojo laipsnio nudegimai yra pirštų čiulpimo rezultatas, tiesiog absurdiški“, - sako mergaitės mama.

Tėvai iki šiol nežino, kas iš tiesų darželyje nutiko jų vaikui.

„Pradžioje Freya nerodė didelių skausmo požymių, bet, pasirodo, todėl, kad jos ranka buvo taip baisiai nudegusi, joj ji jos nebejautė, - pasakoja mama. - Negaliu suprasti, kaip darželyje gali įvykti kažkas tokio ir likti nepastebėta, aš tik noriu, kad kas nors paaiškintų, kas atsitiko mano dukrelei“.

„Teddy Bear’s Picnic“ vaikų darželis pripažino, kad gali būti atsakingi už Freya traumą, ir atliko savaitę trukusį tyrimą, tačiau traumos priežasties taip ir nenustatė.

„Darželis pradžioje teigė, kad Freya nusidegino vaikišku maistu, bet dienos įrašuose buvo fiksuojama viso maisto temperatūra, tad konsultantai atmetė šią priežastį kaip galimą nudegimo priežastį“, - pasakojo C.Brooker.

Kita prielaida buvo, kad Freya galėjo nusideginti prikišusi ranką prie radiatoriaus vamzdžio, bet konsultantas nurodė, kad mergaitės ranka turėjo būti ilgą laiką prispausta prie vamzdžio, kad atsirastų tokie nudegimai.

Pati mergaitė dar per maža, kad galėtų ką nors papasakoti. Šeima žada imtis prieš darželį teisinių veiksmų, nes iki šiol sulaukė tik žodinių atsiprašymų.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.