Lenkų vienuolės prieglaudoje talžė vaikus ir dangstė pedofilus

Vienuolėms priklausančiuose Zabžo vaikų namuose daug metų vyko pedofilų orgijos. Paaiškėjus tokiai informacijai Lenkijoje kilo dar neregėtas skandalas.

Paaiškėjo, kad pamaldžiomis apsimetusios vienuolės Lenkijoje buvo sadistės ir dangstė iškrypėlius.
Paaiškėjo, kad pamaldžiomis apsimetusios vienuolės Lenkijoje buvo sadistės ir dangstė iškrypėlius.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas BUTRIMAS

Apr 15, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:17 PM

Prieš septynerius metus Zabžo teisme vykusiame uždarame posėdyje dvi vienuolės buvo lygtinai nuteistos už auklėtinių mušimą ir už tai, kad nereagavo į mažesnių vaikų skundus, jog vyresnieji juos prievartauja.

Ši byla nesukėlė didelio atgarsio ir greičiausiai būtų nugrimzdusi į užmarštį, jei ne laikraščio „Gazeta Wyborcza“ tyrimas.

Žurnalistai apklausė daugybę minėtų vaikų namų auklėtinių ir atskleidė, kad vienuolės tvarkai palaikyti prašydavo vyresniųjų pagalbos ir už tai leisdavo jiems tvirkinti mažylius, ir toks košmaras truko mažiausiai tris dešimtmečius.

Mušė pedofilų aukas

Paaiškėjo ir tai, kad vienuolės vadovavosi ne meilės, o paklusnumo principu ir sadistiškai mušdavo už kiekvieną prasižengimą.

Vienuolės vaikus mušė net už skundimąsi dėl prievartavimo, todėl vaikų namuose tarsi ir buvo norma, kad vyresni berniukai prievartauja mažesnius, o jie niekam nesiskundžia.

Mat tie keli vaikai, kurie nuėję į mokyklą arba susirgę ir paguldyti į ligoninę prakalbo apie mušimą bei prievartą, vėliau iš vienuolių sulaukė dar didesnių bausmių.

Skriaudėjoms – medaliai

Vienuolės mokytojams ir medikams sakydavo, kad iš asocialių šeimų kilę vaikai meluoja ir šmeižia jas, tad niekas nesikreipė į policiją.

Vienuolės netgi buvo apdovanojamos medaliais už meilę ir pasiaukojimą jaunimui.

Daugiausia apdovanojimų gavo vaikų namų direktorė vienuolė Bernadeta, kurią auklėtiniai žurnalistams įvardijo kaip patologišką sadistę, mušdavusią mediniu drabužių pakabu ar kėdės koja iki sąmonės netekimo.

Aukščiausiasis teismas pakeitė lygtinę 2 metų kalėjimo bausmę Bernadetai į realią, tačiau ji už grotų nepraleido nė dienos.

Paaiškėjo, jog Bažnyčia per teismo procesą pasamdė du brangiausius Zabžo advokatus vienuolėms ginti, o dabar minėti advokatai siekia įrodyti, jog 59 metų vienuolė per sena sėdėti kalėjime.

Košmaras visam gyvenimui

Visuomenę papiktino Bažnyčios vadovų dėmesys sadistėms vienuolėms, o ne jų aukoms – prievartautiems ir muštiems vaikų namų auklėtiniams.

Jiems Bažnyčia nepasiūlė nei psichologų pagalbos, nei materialinės kompensacijos, nors daugeliui gyvenimas Zabžo vaikų namuose virto visą gyvenimą besitęsiančiu košmaru.

Nusikaltimai Zabžo vaikų namuose išaiškėjo tada, kai du buvę jų auklėtiniai išprievartavo ir užmušė devynmetį berniuką, kuris vienas rogutėmis čiuožinėjo nuo kalno.

Kalėjime vienas pedofilų papasakojo kameros draugui, jog prievartauti berniukus įprato Zabžo vaikų namuose, o tas sukrėstas viską papasakojo tardytojui. Tai ir padėjo atskleisti košmarą vienuolių vadovaujamoje įstaigoje. Katalikų bažnyčia Lenkijoje valdo 36 vaikų namus, o kas juose vyksta, valstybė neturi jokio supratimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.