Karinėje bazėje Mariupolyje - susišaudymas, yra sužeistųjų

Po ilgai trukusio ir daug ką stebinusio Ukrainos valdžios neveiklumo, stebint negudriai maskuojamą Rusijos intervenciją į šalies rytus, prisidengiant vietiniais separatistais, antradienį pagaliau imtasi realesnių veiksmų. Vykdant antiteroristinę operaciją, nuo separatistų išvaduotas Donecko srities Kramatorsko oro uostas.

Mariupolyje - Ukrainos karinės bazės šturmas.<br>Stopkadras
Mariupolyje - Ukrainos karinės bazės šturmas.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2014, 10:56 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:58 PM

O trečiadienį pranešta, kad šarvuota Ukrainos technika įvažiavo ir į patį Kramatorsko miestą. Tiesa ten, ukrainiečiai patyrė fiasko. Ukrainos karius ir šarvuočius separatistai paėmė į nelaisvę. Kramatorske kariai išėmę savo ginklų spynas atidavė jas promaskvietiškų protestuotojų lyderiui mainais į pažadą, kad jiems bus leista išvykti su savo šarvuočiais.

23 val. 48 min.Ukrainos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie vieną žuvusį žmogų. Nepatvirtintais duomenimis, tai gali būti separatistas. Šalia bazės suvažiavo daugybė greitosios pagalbos automobilių.

23 val. 44 min. Pasak žurnalistų, neatpažįstami žmonės apsirengę pilkomis uniformomis ir dėvi neperšaunamas liemenes.

23 val. 40 min. „Ukrainska pravda“ rašo, kad į Mariupolio bazę atvykę neaiškūs žmonės liepė kariškiams pasidalinti su jais ginklais. Kalbos perėjo ir į susišaudymą.

Viena po kitos pažirusios kulkos kliudė ir vieną netoliese buvusį butą. Išdužo jo langai, gyventojai supanikavo ir išbėgo į gatvę.

23 val. 30 min. JT Saugumo Taryba dėl Ukrainos rengia dar vieną susitikimą.

23 val. 15 min. Skelbiama, kad tarp separatistų ir ukrainiečių kilo susišaudymas. Pranešama apie 12 sužeistųjų. Teigiama, kad nežinomi žmonės puolė bazę su šaunamaisiais ginklais, naudojo ir Molotovo kokteilius.

Prie bazės atvyko keli sunkvežimiai su žmonėmis, šie ėmė šaudyti. Atsakydama jiems sargyba paleido įspėjamuosius šūvius.

23 val. 00 min. Separatistai pratrūko Mariupolyje. Jie apsiginklavę Molotovo kokteiliais puolė karinę bazę 3057. Unian.net informuoja, kad yra sužeistųjų.

Nežinomi žmonės bandė nugriauti vartus ir šaukėsi vadą derėtis.

21 val. 00 min. Nuo praėjusios savaitės pabaigos Rusija smarkiai suintensyvino karinę veiklą Ukrainos pasienyje, praneša „Reuters“ reporterių komanda, apsilankiusi pasienio zonoje, kur NATO duomenimis, Maskva pasiuntė 40 tūkst. karių.

Rusijos kariuomenė trečiadienį perdislokavo įrangą ir ginkluotę Ukrainos pasienio teritorijoje, tačiau nėra aiškių įrodymų, jog ruošiamasi atsitraukti ar įsiveržti į šalį.

Rusija pasiuntė pajėgas prie sienos su Ukraina, tvirtindama, jog vyksta įprastos pratybos. Tačiau NATO teigimu, Maskva bando įbauginti Vakarų remiamą vyriausybę Kijeve, demonstruodama intervencijos grėsmę.

„Reuters“ komanda apsilankė trijose vietose, kur laikinai dislokuoti rusų daliniai. Pirma vieta buvo aplankyta praėjusios savaitės pabaigoje ir trečiadienį.

Antrojo vizito metu buvo pastebimas smarkus veiklos suintensyvėjimas, teritorijoje buvo matyti daugiau karinių sunkvežimių bei kariškių.

Pranešama, kad netoli Valuikio kaimo, Belgorodo srityje, už maždaug 20 kilometrų nuo Rusijos ir Ukrainos sienos, nebebuvo Mi-24 sraigtasparnių eskadrilės, kuri penktadienį dar buvo vietoje. Vietos gyventojai teigė, kad sraigtasparniai išskrido pirmadienio vakarą.

Tačiau į tą pačią teritoriją atvyko naujos pajėgos. „Reuters“ reporteris užfiksavo dešimt didelių karinių palapinių ir 20 sunkvežimių – daugiau nei praėjusią savaitę. Teritorija buvo aptverta spygliuotos vielos tvora, kurios praėjusią savaitę nebuvo.

20 val. 40 min. Vladimiras Putinas ketvirtadienį per televizijos „tiesioginę liniją“ išsamiai įvertins JAV ir Vakarų šalių sankcijas Rusijai, praneša „RIA Novosti“.

Svarbiausios “tiesioginės linijos“ temos bus įvykiai Ukrainoje ir Krymo prijungimas prie Rusijos.

20 val. 30 min. J.Tymošenko pabrėžė, kad būtina įvesti nepaprastąją padėtį. Ji prabilo apie kelis regionus, kuriose tvyro chaosas.

„Reikia nedelsiant įvesti nepaprastąją padėtį tose vietose, kur vyksta tikra agresija“, - kalbėdama su žurnalistais sakė J.Tymošenko.

Tiesa politikė nuogąstavo, kad Ukraina yra visiškai nepasiruošusi šiuolaikiniam karui. Ji teigia, kad už Ukrainą dabar atsakomybę turi prisiimti patriotai karininkai, saugumo pareigūnai.

 19 val. 05 min. Donecke per neeilinį deputatų suvažiavimą buvo balsuota už referendumo surengimą gegužės 25 dieną.

Rezoliucijoje pareikalauta pakeitimų Ukrainos Konstitucijoje, kad „kartą ir visiems laikams rusų kalbai būtų suteiktas valstybinis statusas“.

18 val. 59 min. Ukrainos pirmasis premjero pavaduotojas Vitalijus Jarema teigė, kad dalis Donecko policijos perėjo į separatistų pusę ir yra pavaldūs jiems.

Pasak V.Jeremos, situacija Donceke - labai sudėtinga. Yra pareigūnų, kurie gina Ukrainos nepriklausomybę, tačiau yra ir tokių, kurie bendradarbiauja su separatistais ir jau yra įsisegę Georgijaus juosteles.

17 val. 56 min. NATO nemato reikšmingų pasikeitimų Rusijos kariuomenėje prie Ukrainos sienos nei pagal dydį, nei pagal dislokavimą, trečiadienį pareiškė NATO pajėgų Europoje vyriausiasis vadas.

„Rusijos pajėgų pozicijos Ukrainos pasienyje reikšmingai nepasikeitė nuo ankstesnio mano pokalbio su spaudos atstovais“, – pareiškė JAV oro pajėgų generolas Philipas Breedlove’as žurnalistams.

Pasak jo, Rusijos pajėgos yra didžiulės ir karių skaičius išliko toks pats. NATO pareigūnai anksčiau sakė, kad Ukrainos pasienyje Rusija yra sutelkusi bemaž 40 tūkst. karių.

17 val. 40 min. Kramatorske kariai išėmę savo ginklų spynas atidavė jas promaskvietiškų protestuotojų lyderiui mainais į pažadą, kad jiems bus leista išvykti su savo šarvuočiais.

Kaip pranešė hromadske.tv, trims šarvuočiams pavyko išsiveržti iš prorusiškos minios apsupties.

Pasak vietinių gyventojų, vienas ukrainiečių kariškis ištraukė granatos žiedą ir pareikalavo šarvuočius apsupusius žmones pasitraukti.

Tada tie trys šarvuočiai pajudėjo Kramatorsko aerodromo link. Bet vietiniai keturiais automobiliais ir autobusu puolė juos vytis.

Autobuse buvo apie 30 ginkluotų žmonių. Kilo susišaudymas.

17 val. 35 min. Donecko policija ragina apsigalvoti organizatorius dėl rytojaus mitingo mieste. Pareigūnai turi informacijos, kad radikalai ketvirtadienį gali panaudoti automatinius ginklus prieš savo oponentus.

Pareigūnai kreipėsi į žmones prašydami neiti į mitingą dėl pačių saugumo.

17 val. 15 min. Žurnalistai iš Kramatorsko praneša, kad prorusiški separatistai paleido didžiąją dalį Ukrainos kariškių. Jie buvo susodinti į autobusus, kurie pajudėjo iš miesto. Kariams sėdant į autobusus, juos šūksniais ir keiksmais išlydėjo nedidelė minia vietos rusakalbių. Daugelis buvo apkvaišę nuo alkoholio.

„Ar jūs pavargę?“ – ukrainiečių paklausė BBC žurnalistas. „Mes visiškai nusivarę“, – atsakė vienas kariškių. Pasirodo, jie nemiegoję dvi paras.

16 val. 57 min. Slovjanske nelaisvėje laikomi apie 50 Ukrainos kariškių, kuriuos kartu su jų technika Kramatorske pagrobė Rusijos specialiosios tarnybos ir atsivežė su Rusijos vėliavomis, rašo „Ukrainskaja pravda“, cituodama vieną iš pagrobtųjų kariškių.

Pasak jo, Ukrainos karių reikalaujama atiduoti ginklus, bet jie atsisako tai daryti. Kol kas jie yra Slovjansko administracijos pastate. Kariškis teigia, kad ginkluoti asmenys juos įspėjo: „Po mėnesio ar dviejų visa Ukraina bus mūsų“.

16 val. 50 min. Ukrainos saugumas išsiaiškino, kad prorusiškų separatistų veiklą Ukrainos kontroliuoja penki žvalgybos centrai, įsikūrę Rusijos federacijoje. Du iš šių centrų yra Krasnodaro krašte - Novorosijske ir Tuapsėje. Dar vienas įsikūręs Rostove prie Dono – būtent šiame mieste periodiškai žurnalistams pasirodo buvęs prezidentas Viktoras Janukovyčius. Pasak Ukrainos pareigūnų, tai aiškiai liudija, kad V.Janukovyčius yra kontroliuojamas Rusijos karinės žvalgybos.

16 val. 16 min. Ukrainos gynybos ministerija patvirtino, kad „Rusijos diversinės-separatistinės grupės ir vietiniai ekstremistai atėmė keletą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų šarvuotos technikos egzempliorių“.

Taip pat patvirtinta, kad atimta ukrainietiška technika buvo nuvaryta į Slavjanską, šiuo metu šalia jos yra ginkluoti asmenys su karinėmis uniformomis, neturintys nieko bendro su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis.

Lyg to būtų negana, iki šiol nėra žinoma, kur dingo Ukrainos kariai po to, kai iš jų buvo atimta šarvuota technika.

16 val. 05 min. Ukrainos vidaus reikalų ministerija Donecko gyventojus įspėja dėl savo pačių saugumo nedalyvauti ketvirtadienyje rengiamuose mitinguose, kuriuos organizuoja vienos kitoms priešingų pažiūrų grupuotės. Milicija turi duomenų, kad radikaliai nusiteikę piliečiai per mitingus gali panaudoti automatinius ginklus prieš savo oponentus.

15 val. 55 min. Kramatorske dirbantis fotografas Maksimas Levinas pasakoja, kad prie šalia esančio kaimo stovinčiuose šarvuočiuose esančius ukrainiečių desantininkus „vietiniai“ įkalbinėja pereiti į „liaudies pusę“.

„Su kiekvienos mašinos vadu derasi „vietinis“. Įkalbinėja pereiti į „liaudies pusę“, į „Donecko respublikos“ pusę. Vietinis kaimo seniūnas (tai Krasnotorkos kaimas prie Kramatorsko) sako, kad tarp blokuotojų mažai vietos gyventojų, daugiausiai tai nepažįstami žmonės“, - teigia M.Levinas.

15 val. 45 min. Ukrainos žvalgybos perimti pokalbiai liudija, kad Rusijos Federacija siekia Ukrainoje kraujo praliejimo, o tada ketina įvesti į Ukrainą sunkiąją karinę techniką. Pasak vieno iš žvalgybininkų vadų Vitalijaus Naidos, pokalbiai rodo, kad reikalinga nužudyti 100-200 žmonių, ir tada per pusantros valandos Ukrainos teritorijoje atsirastų Rusijos armijos tankai ir šarvuočiai.

15 val. 15 min. Separatistai Donecke ketina gegužės 11 d. surengti referendumą dėl apskrities statuso. Jam organizuoti jau suformuota centrinė rinkimų komisija.

15 val. 10 min. Pasak liudininkų, Kramatorske ir Slovjanske Ukrainos kariai į okupantų pusę neperėjo. Slovjanske ir Kramatorske yra dvi Ukrainos kariškių grupės. Viena iš jų iš Kramatorsko atvarė šarvuočius su Rusijos vėliavomis, kita stovi su Ukrainos vėliavomis prie Pčelkino kaimo.

Kramatorske dirbantis žurnalistas Ilja Azaras pranešė, kad ukrainiečių karinė technika stovi Slovjansko aikštėje. „Ukrainos kariškiams pasiūlė pereiti į Donecko liaudies respublikos pusę, bet jie kol kas neperėjo. Neaišku, ar jie pasidavė, ar juos laiko jėga. Ką tik juos prileido prie technikos, jie pasiėmė daiktus ir nuėjo į administracijos pastatą, kur vyksta derybos“, - sakė žurnalistas. Pasak jo, aikštėje yra 6-7 šarvuočiai.

Pasak kito liudininko, fotografo Makso Levino, Pčelkino kaime prie Kramatorsko stovi apie 10-15 šarvuočių su Ukrainos vėliavomis, juos užblokavę vietos gyventojai. Jie toliau nejuda ir laukia nurodymų iš vadovybės.

14 val. 50 min. Pasak Ukrainos vicepremjero Vitalijaus Jaremos, Donecko apskrityje dalis milicijos darbuotojų perėję į separatistų pusę.

14 val. 38 min. Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentinas Nalivaičenka pranešė, kad Ukrainoje suimta daugiau kaip 20 Rusijos centrinės žvalgybos valdybos karininkų.

14 val. 15 min. Informaciją apie Odesos liaudies respublikos paskelbimą, kurios išsižadėjo net pats Odesos Antimaidanas, vis vien plačiai ištransliavo Rusijos žiniasklaida. Žinia apie Odesos respubliką buvo paskelbta kaip pagrindinė RIA Novosti ir RT portaluose.

14 val. 01 min. Ukrainos kariškiai iš centrinių ir pietinių apskričių siunčiami į rytines, pranešė  „Batkivščyna“ atstovas Sergejus Sobolevas.

13 val. 58 min. Ukrainos gynybos ministras Michailas Kovalis išvyko į Rytų Ukrainą, kur vykdoma antiteroristinė operacija. Pranešama, kad jis vyksta į Kramatorską.

13 val. 40 min. Šarvuočiais su Rusijos vėliavomis Kramatorske ir Slavjanske važinėjosi ne separatistai, o užsimaskavę Ukrainos kariškiai, tai buvo jų specialios operacijos dalis. Šitaip jie elgėsi, kad patektų į vietas, kontroliuojamas ginkluotų separatistų, pranešė frakcijos „Batkivščyna“ atstovas Sergejus Sobolevas.

„Tai mūsų specialieji padaliniai, panaudojo partizanišką metodą patekti į tas dalis, kurias šiandien kontroliuoja Rusijos Federacijos kariniai daliniai ir tie separatistai, kuriuos jie finansuoja“, - aiškino politikas ir pažymėjo, kad informaciją gavo iš Gynybos ministerijos – netrukus ji ją patvirtins ir pati.

13 val. 30 min. Donecko apskrities Jenakijevės mieste iš mokyklų evakuojami vaikai. Į mokytojų klausimą, kas davė tokį nurodymą, buvo atsakyta, kad buvo „skambutis iš Donecko“, ir buvo „rekomenduota“ pasiimti iš mokyklų vaikus.

13 val. 10 min. Buvęs Luhansko apskrities apeliacinio teismo vadovas Anatolijus Viziras, apsiskelbęs naujai išrinktu Pietryčių Ukrainos prezidentu, kreipėsi pagalbos į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Kreipimesi į „laisvus Donbaso federacinės respublikos piliečius“ jis pareiškė, kad Pietryčių Ukrainos ekonomika pereina prie Rusijos rublio ir „įsakė“ pietrytinių Ukrainos apskričių jėgos struktūroms netrukdyti federalizacijai ir duoti atkirti „neofašistų provokatoriams“.

A.Viziras taip pat kreipėsi pagalbos į Rusiją: „Prašau brolišką rusų tautą palaikyti Pietryčių Ukrainos federalizaciją, kreipiuosi į Rusijos Federacijos prezidentą, kad jis neleistų paskęsti kraujyje slaviškai ir kitoms Ukrainos tautoms“.

Taip pat jis pareiškė, kad Pietryčių Ukrainos federacijoje įvedama 1996 m. konstitucija.

13 val. Odesos Antimaidano dalyviai ginasi, kad jokios Odesos liaudies respublikos, apie kurią buvo pranešta internetu, jie neskelbė ir neketina to daryti. Naujiena apie respublikos paskelbimą nustebino pačius aktyvistus, jie sako nežinantys, kas tie žmonės, kurie tai padarė. Interneto puslapis, kuriame buvo paskelbtas pareiškimas apie respublikos sukūrimą, priklauso ne jiems.

12 val. 55 min. Liga.net rašo, kad kariniai šarvuočiai su Rusijos vėliavomis į Slovjanską atvaryti iš netoliese esančio Kramatorsko, kad tai tie patys Ukrainos ginkluotųjų pajėgų šarvuočiai, kurie buvo perimti „žaliųjų žmogeliukų“.

12 val. 45 min. Virš Donecko miesto administracijos, kurią trečiadienį užėmė ginkluoti asmenys, suka ratus karinis naikintuvas.

12 val. 35 min. Trys šarvuočiai su Rusijos vėliavomis atvyko į Slovjanską. Įvykių vietoje esantis žurnalistas Petras Terentjevas pranešė, kad vienas iš separatistų pareiškė, kad tai Ukrainos kariškiai, perėję į protestuotojų pusę. Šiuo metu jie stovi prie kavinės „Belaja noč“. „Neturiu abejonių, kad tai Rusijos kariškiai, Rusijos specialiosios tarnybos“, - parašė žurnalistas. Pasak jo, pamatę žurnalistus, kariškiai ėmė daužyti jų aparatūrą. Propagandinis Rusijos kanalas „Life News“ juos vadina „Donbaso armija“.

12 val. 20 min. Ginkluoti asmenys prie Kramatorsko užblokavo geležinkelį ir sustabdė traukinių eismą. Per Kramatorsko stotį kasdien pravažiuoja 13 keleivinių ir 14 krovininių traukinių. 

12 val. 10 min. Ukrainos gynybos ministerija neigia informaciją, kad Kramatorske važinėja rusiška šarvuota technika, o Ukrainos šarvuočius atėmė separatistai ir Rusijos kariškiai. Spaudos atstovas Bogdanas Senikas tvirtina, kad nuotraukos ir vaizdo įrašai, neva patvirtinantys šį faktą, „yra klastotė“. Jis pridūrė, kad nuotraukose užtušuoti numeriai ant karinės technikos, o vaizdo įrašas nufilmuotas visai kitoje vietoje.

12 val. Ukrainos saugumo tarnyba praneša, kad rytiniuose Ukrainos regionuose veikiančioms diversinėms grupėms, kurioms vadovauja Rusijos specialiosios tarnybos, duotos komandos šaudyti į Ukrainos karius.

11 val. 55 min. Odesos Antimaidanas paskelbė Odesos apskritį „Odesos liaudies respublika“ - padarė tai internetiniu būdu, paskelbdamas pranešimą Antimaidano puslapyje ir socialinio tinklo paskyroje. Gyventojus pakvietė blokuoti bet kokių transporto priemonių, išskyrus greitosios pagalbos automobilius, judėjimą.

11 val. 50 min. Ukrainos premjeras trečiadienį apkaltino Rusiją per slaptas jėgas „eksportuojant terorizmą“ į Ukrainą, siekiant organizuoti ginkluotus separatistus, kurie, pasak jo, užpuolė ukrainiečių pajėgas ir užėmė valstybinius pastatus. 

„Rusijos vyriausybė privalo nedelsdama atšaukti savo žvalgybines-diversines grupes, pasmerkti teroristus ir pareikalauti, kad jie atlaisvintų pastatus“, – per vyriausybės posėdį sakė Arsenijus Jaceniukas. 

„Tai yra, jei Rusijos Federacija yra suinteresuota šios situacijos stabilizavimu, dėl ko aš turiu nemažų abejonių“, – pridūrė jis. 

11 val. 33 min. Vienas Ukrainos kariškis, prisistatęs tiesiog Andrijumi, naujienų agentūros AP žurnalistui teigė, kad jis ir kiti kariai priklauso 25-ajai Ukrainos karinių oro pajėgų brigadai ir nusprendė pereiti į prorusiškų kovotojų pusę.

11 val. 20 min. Vokietijos portalas spiegel.de praneša, kad separatistams atiduotuose ukrainietiškuose šarvuočiuose likę ir Ukrainos kariškių, jiems prisegtos Georgijaus juostelės.

„Mes keletą savaičių nieko padoraus nevalgėme, Kijevas mus pamiršo. Mums jau gana“, - šaukė vienas kariškis nuo šarvuočio, važiuojančio per Kramatorską. „Mes esam tauta!“ - šaukė kitas.

11 val. Ant atimtų iš Ukrainos armijos šarvuočių „žmogeliukai“ iškėlė Rusijos vėliavas. Kai kurie šaltiniai praneša, kad šarvuočiai su rusiškomis vėliavomis (kurių, skirtingais duomenimis, nuo 5 iki 10) važiuoja į Slovjansko pusę.

10 val. 57 min. Antradienį Luhansko apskrityje prie Krasnyj Lučo miesto ginkluoti asmenys paėmė į nelaisvę du Ukrainos karinių pajėgų kariškius, pranešė Gynybos ministerija.

10 val. 55 min. Kramatorske separatistai, palaikomi „žaliųjų žmogeliukų“, atėmė iš Ukrainos pajėgų 6 šarvuočius, kurie buvo įvažiavę į miestą vykdyti antiteroristinės operacijos, praneša ostro.org.

Pradžioje aktyvistai su Georgijaus kaspinais apsupo karines mašinas ir užblokavo jų judėjimą. Tada į pagalbą separatistams atėjo ginkluoti žmonės su kamufliažinėmis uniformomis. Bendromis pastangomis jie nuginklavo desantininkus ir nuvarė juos į Ivanovkos kaimo pusę.

10 val. 48 min. Donecko miesto administracijos pastatą užėmė kaukėti ginkluoti asmenys. Kol kas jie nekliudo kitiems įeiti ir išeiti. Miesto administracijos darbuotojai skuba nešti iš pastato kompiuterinę techniką ir dokumentus.

10 val. 45 min. Donecko šachtininkų profesinė sąjunga nusprendė patys ginti regioną nuo Rusijos agresijos, nes centrinė valdžia nieko nedaro, kad įvestų tvarką, o vietos milicija pasitinka separatistus „su duona ir druska“. Apie tai pareiškė kalnakasių profsąjungos atstovas Nikolajus Volynka. Pasak jo, tai ne tik šachtininkų pozicija – tai visos Donbaso tautos pozicija.

10 val. 35 min. Kito rytinio Ukrainos regiono – Sumų – aktyvistai ant kelių stato užtvaras, kad separatistai nepatektų į miestą. Prie užtvarų budi sargyba – Liaudies savigynos ir Dešiniojo sektoriaus savanoriai. Panašūs postai įkurti ir Zaporožėjė bei Dniepropetrovske.

10 val. 30 min. Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė Ukrainos pilietį, kuris organizavo neramumus Luhanske balandžio 6-10 d. Jis suorganizavo ginklų tiekimo kanalą masinių neramumų dalyviams ir davė jiems nuorodymus, kaip terorizuoti vietos gyventojus ir priešintis teisėsaugai. Asmens pavardė neskelbiama. Pranešama, kad jis bandė išvažiuoti į Rusiją susitikti su savo kuratoriumi dėl naujų instrukcijų.

10 val. 25 min. Kramatorske tankams užtvėrė kelią maršrutinis autobusas. Yra žinių, kad nuo Ivanovkos kaimo pusės į Kramatorską važiuoja dar keletas tankų. Virš miesto skraido du sraigtasparniai. Pasak liudininkų, iš viso Kramatorske yra apie 300 Ukrainos kariškių.

10 val. 15 min. Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, trečiadienio rytą Ukrainos pajėgos blokuoja Slovjanską, jų tikslas – suimti jame įsitvirtinusius Rusijos kariškius. Atliekamos „taškinės“ operacijos neutralizuojant atskiras ekstremistų grupes. Rusijos diversantams Slovjanske naktį duotas signalas atsitraukti.

Rusijos diversinei grupei Slovjanske vadovaujantis Igoris Strelkovas identifikuotas kaip Rusijos specialiosios paskirties oro desanto 45-ojo pulko karininkas.

„Be šio Rusijos karinio dalinio kariškių, mūsų duomenimis, Ukrainos teritorijoje veikia diversinės ir žvalgybinės grupės 2-osios specialiosios paskirties brigados kariai. Be to, yra įrodymų, kad Donecko srityje yra ir dar vienas Rusijos specialiųjų pajėgų dalinys. Šiuos duomenis mes tikriname“, - pažymėjo „Informacinio pasipriešinimo“ vadovas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas yra vatnikai ir kiek jų?