Slovjanske užimtas TV centras, išjungti Ukrainos kanalai

Ketvirtadienio popietę du Ukrainos karinio oro pajėgų naikintuvai skraidė virš Luhansko miesto, šalies rytuose. Jie imitavo Ukrainos saugumo tarybos pastato ataką iš oro. Taip mėginta išgąsdinti prorusiškus separatistus, kurie susitiko su Luhansko gubernijos atstovais. Tuo pat metu mieste vyko pirmasis antirusiškas mitingas per pastarąsias savaites. Apie tai pasakojo Luhanske gyvenantis lietuvis.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jakučionis, Dovydas Pancerovas

Apr 17, 2014, 9:42 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:33 PM

Ukrainos kariuomenės ir prorusiškų maištininkų susirėmimai prasidėjo dar trečiadienį, kai vyko antiteroristinė operacija. Ukrainiečių tankai, šarvuočiai, naikintuvai ir specialiųjų operacijų pajėgos bandė išvalyti Rytų Ukrainos miestus, kuriuos kontroliuoja prorusiški separatistai.

Susirėmimai vyko prie Slovjansko miesto, kuris tapo strategiškai svarbiu tašku. Prie Kramatorsko miesto iš Ukrainos desantininkų maištininkai atėmė šarvuočius.

Tą patį vakarą vyko Mariupolio karinio dalinio šturmas, kuris pareikalavo ne vienos gyvybės. Pirminiais duomenimis, per ataką žuvo trys prorusiškai nusiteikę asmenys. 13 buvo sužeista, o dar 63 žmonės suimti, konfiskuoti jų ginklai.

Ketvirtadienio rytą Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, kokių nuostolių padarė trečiadienio vakarą įvykęs incidentas. Ministras sakė, kad bazę puolė apie 300 separatistų. Po trumpo susišaudymo užpuolikų gauja buvo išvaikyta, kai kurie – sulaikyti ir nuginkluoti.

20 val. 25 min. Separatistai mėgino išvaikyti mitingą Kramatorske. Maždaug 100 prorusiškų veikėjų bandė prasiveržti iki mitinguotojų šiame Rytų Ukrainos mieste, tačiau juos laiku sustabdė milicijos pareigūnai. Į mitingą už vieningą Ukrainą Kramatorske susibūrė apie tūkstantis žmonių.

19 val. 13 min. Į mitingą „Malda už Ukrainą“ Donecke susirinko apie 3 tūkstančiai žmonių, rašo liga.net. Žmonės mojuoja Ukrainos vėliavomis, skanduoja „Donbasas – tai Ukraina“. Daug renginio dalyvių – jaunuoliai. Jie išreiškia paramą vieningai Ukrainai.

17 val. 07 min.  Donecko tarptautinio oro uosto atstovai patvirtino, kad į oro uostą atėjo prorusiški mitinguotojai. Jie yra viduje, bet aktyvių veiksmų kol kas nesiima.

16 val. 50 min.  Slovjanske separatistai užėmė vietinį televizijos perdavimo bokštą iš išjungė Ukrainos televiziją. Šis radijo ir televizijos perdavimo centras aptarnauja Slovjansko, Kramatorkso, Horlivkos ir Makejevkos miestus. Atjungę ukrainietiškus kanalus, separatistai nurodė pradėti rusiškų kanalų transliaciją.

16 val. 45 min.  Ukraina informavo Rusijos aviakompaniją „Aeroflot“, kad nuo šiol į Ukrainą neįleidžiami visi vyriškos lyties Rusijos piliečiai nuo 16 iki 60 metų amžiaus. Įvažiuoti į Ukrainą bus galima tik pateikus dokumentus, liudijančius apie artimą giminystę, artimų giminaičių mirtį ar sunkią ligą. Nepateikus tokių dokumentų vykti į Ukrainą bus galima tik kartu su šeimomis ir vaikais.

16 val. 35 min.  Iš 63 asmenų, sulaikytų Mariupolyje po karinio dalinio šturmo, milicija paleido 25, nepateikusi jiems kaltinimų. Sulaikyti lieka tie, kurie su savim turėjo ginklą, kurie buvo su kamufliažinėmis uniformomis ir tie, ant kieno rankovių buvo pėdsakai nuo Molotovo kokteilių.

Pas šturmavusius karinį dalinį asmenis milicija rado ir didelius kiekius narkotikų, taip pat ir amfetamino, bet alkoholinių gėrimų atsargas.

16 val. 01 min.  Traukinyje „Sevastopolis-Dniepropertrovskas“ pasieniečiai apieškojo tris įtartinus asmenis, keliaujančius iš Krymo į pagrindinę Ukrainos teritoriją, ir jų lagaminuose dvigubais dugnais rado paslėptus 5 mln. grivinų grynaisiais. Saugumo tarnyba aiškinasi, kam buvo skirti vežami pinigai.

15 val. 58 min.  Portalo lrytas.lt šaltiniai pranešė, kad prorusiški maištininkai pradėjo milicijos pastato šturmą Stachanovo mieste, šalia Luhansko. Apie sužeidimus ar aukas kol kas nepranešama.

Maištininkai reikalauja milicijos viršininko Oleksandro Seliverstovo atsistatydinimo.

15 val. 50 min.  Kramatorske ginkluoti asmenys, naudodami du šarvuočius, užgrobė automobilį su radijo technikos priemonėmis, priklausantį Ukrainos valstybinio radijo dažnių centro Donecko filialui. Įkaitu paimtas filialo darbuotojas.

Preliminariais duomenimis, automobilį užgrobė šarvuočiai su rusiška simbolika. Lydimas šarvuočių, automobilis nuvarytas nežinoma kryptimi. Šiuo metu jo buvimo vieta nežinoma.

15 val. 42 min. Verslininkas Borisas Filatovas savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad Mariupolio kariniam daliniui bus išmokėta 500 tūkst. grivinų (apie 109 tūkst. Lt.). 

„Nusprendėme išmokėti 500 tūkst. grivinų Mariupolio kariniam daliniui, šiąnakt atrėmusiam šturmą karinėje bazėje“, – rašoma paskyroje.

15 val. 28 min. Prancūzija teiks Ukrainos gynybos ministerijai neperšaunamas liemenes. 

15 val. 12 min. Ukrainos spec. pajėgų būrys ruošiasi Donecko oro uosto šturmui.

„Šiandien sužinojome apie pasiruošimus šturmui prie Donecko oro uosto. Galimai įvyks nežinomų žmonių provokacijos siekiant jį užimti“, - teigė jaunesnysis seržantas Dmitrijus Tkačenka.

14 val. 30 min. Ukrainos saugumo tarnyba tęsia diversantų, kurie prisideda prie separatistų kurstymo Rytų Ukrainoje, sulaikymą. Sulaikytas dar vienas asmuo iš Slovjansko.

„Taip pat pasieniečiai bendradarbiaudami su Saugumo tarnyba identifikavo jau 117 Rusijos federacijos piliečių, kurie dalyvauja separatistinėje veikloje Ukrainoje. Kad į Ukrainą nebepatektų radikaliai nusiteikę Rusijos piliečiai, į šalies teritoriją jų neįleista apie 11 tūkstančių“, - teigia Ukrainos saugumo tarnybos atstovė spaudai Marina Ostapenko.

13 val. 40 min. Donecko apskrities mieste Amvrosievke nežinomi asmenys užpuolė Ukrainos Gynybos ministerijos greitosios pagalbos automobilį. Iš automobilyje buvusio karo mediko ir pačio automobilio vairuotojo buvo atimti ginklai.

13 val. 30 min. Išformuojamas armijos dalinys, kuris atidavė 6 šarvuočius prorusiškiems kovotojams. „25-oji oro desantininkų brigada, kurios nariai parodė bailumą ir atidavė savo ginklus, bus demobilizuoti, o kaltieji kariai stos prieš teismą“, – laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas sakė parlamentui.

13 val. 29 min. Luhansko mieste gyvenantis lietuvis portalui lrytas.lt pasakojo, kad prie gubernijos administracijos pastato įvyko ukrainiečių studentų mitingas. Jie reikalavo nutraukti smurtą ir išreiškė palaikymą Kijevo valdžiai. Tai pirmas antirusiškas mitingas per pastarąsias savaites.

Beveik tuo pat metu, du ukrainiečių karinio oro pajėgų naikintuvai imitavo Ukrainos saugumo tarybos pastato šturmą. Šios tarnybos atstovai šiandieną susitiko su prorusiškų separatistų lyderiais.

13 val. 09 min. Sulaikyta medikė, kuri balandžio 13-ąją Charkove vykusių mitingų metu spardė už vieningą Ukrainą pasisakančius aktyvistus.

12 val. 56 min. Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė 10 Rusijos žvalgybos agentų. „Visi 10 sulaikytų diversantų yra Rusijos piliečiai“, - teigia Saugumo tarnybos atstovė spaudai Marina Ostapenko.

Taip pat sulaikyti Ukrainos piliečiai Sergejus Ržavskis ir Aleksėjus Belousas, kurie vykdė Rusijos spec. pajėgų užduotis Donecke.

12 val. 08 min. Jeigu V.Putinas neišves Rusijos karių iš Ukrainos teritorijos, žmonės patys išeis į gatves ginti Ukrainos. Taip pareiškė Ukrainos ekspremjerė J.Tymošenko.

„Keturšaliame politikų susitikime Ukraina turi veikti tvirtai. Ukrainos žmonės tiki, kad Ženevoje gali būti pasiektų reikšmingų susitarimų. Jeigu Rusija nenustos politiškai ir ekonomiškai spausti Ukrainos, o jos kariai mūsų šalies nepaliks, žmonės patys gins savo šalį “, - pareiškė politikė.

11 val. 39 min.  Mariupolio oro uoste nusileido penki kariniai sraigtasparniai. Iš jų išėjo apie 50 ginkluotų karių.

11 val. 32 min. Po karinio padalinio šturmo šiąnakt Mariupolyje žuvo žmogus. Dar 7 sužeisti asmenys paguldyti į ligonines su šautinėmis žaizdomis ir nudegimais.

11 val. 24 min.  Donecko srities milicija prašo civilių gyventojų nedalyvauti mitinguose, kurie suplanuoti balandžio 17–ąją.

„Prašome civilių gyventojų nedalyvauti šiandien organizuojamuose mitinguose Donecko srityje. Turime informacijos, kad radikaliai nusiteiktę asmenys šių mitingų metu gali naudoti automatinius ginklus“, - teigiama spaudos pranešime.

10 val. 59 min. Laikinasis Ukrainos prezidentas Aleksandras Turčynovas paskelbė naują Dniepropetrovsko srities saugumo tarnybos vadovą. Juo tapo Genadijus Griščenka.

10 val. 51 min. Paminklas rusų dainininkui Josifui Kobzonui tapo geltonai – mėlynas. Pranešama, kad nežinomi asmenys Donecke paminklą nudažė Ukrainos vėliavos spalvomis.

10 val. 38 min. Už Rusijos diversantų paimtus ginklus ir išlaisvintus administracinius pastatus bus mokamos premijos, pranešė Donecko srities administracijos vadovo pavaduotojas ir verslininkas Borisas Filatovas.

„Už kiekvieną perduotą žaliąjį žmogeliuką – jis juk samdinys, įžengęs į mūsų bendrą žemę ir bandantis mus įstumti į brolžudišką karą, – bus apdovanojama 10 tūkst. JAV dolerių premija“, – rašė B.Filatovas „Facebook“ paskyroje.

10 val. 30 min. Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas pareiškė, kad kariškiai, atidavę separatistams savo karinę techniką, atsakys prieš teismą.

10 val. 20 min.  15 Ukrainos šarvuočių atitraukiami iš Pčelkino kaimo prie Kramatorsko ir grįžta į nuolatinės dislokacijos vietą Dniepropetrovsko apskrityje, pranešė Ukrainos gynybos ministerija.

Prie Pčelkino šarvuočius buvo užblokavę prorusiškai nusiteikę aktyvistai, vyko derybos, kurioms vadovavo Ukrainos kariuomenės pulkininkas Aleksandras Švecas. Ministerija patikslina, kad kariškiai atsitraukė, norėdami išvengti civilių aukų.

10 val. 15 min. Operacija Mariupolyje tebevyksta: uostamiestyje patruliuoja sustiprintos milicijos pajėgos, o sraigtasparniais skraidinamas specialiųjų pajėgų pastiprinimas, rašo A.Avakovas. 

Ukrainos nacionalinė gvardija savo tinklalapyje nurodė, kad nežinomi asmenys atakavo Ukrainos vidaus kariuomenės Mariupolio bataliono bazę, kai kariai atsisakė pereiti į jų pusę. 

„Piliečiai pradėjo klibinti įvažiavimo vartus, taip pat mėgino jėga atidaryti patikros posto duris ir primėtė pastate „Molotovo kokteilių“. Kariai pastatą bandė gelbėti, gesino gaisrą ir šaudė perspėjamuosius šūvius į orą. Tačiau žmonės atsisakė nurimti, ir šūviai į orą jau girdimi pačioje minioje“, – sakoma pranešime. 

Užpuolikai prie karinio dalinio prisiartino trečiadienį apie 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Jie pareiškė vadams, kad kariai „turi sutikti pereiti į „liaudies“ pusę arba po 15 minučių bus pradėtas dalinio šturmas“, nurodė Nacionalinė gvardija. 

Į tą karinį galima patekti tik su leidimais, o teisėsaugos pareigūnams leista naudoti „fizinio pasipriešinimo priemones, specialiąsias priemones, o kraštutiniais atvejais – netgi ginklus“, pažymėjo gvardija. 

Tačiau minia pradėjo siaubti bazę, nepaisydama perspėjimų. 

Kaip praneša Ukrainos žiniasklaida, prie karinio dalinio kareivinių susirinkę žmonės reikalavo, kad kariai „pasidalytų su jais ginklais“, o vėliau pradėjo mėtyti butelius su degiu skysčiu ir padegė policijos mikroautobusą. 

09 va. 48 min.  Šeši Ukrainos šarvuočiai tebestovi užblokuoti Slovjansko miesto centre, praneša Ukrainos gynybos ministerija. „Šių karinių mašinų ekipažai, tarp kurių dauguma – per mobilizaciją pašaukti kariai, atvyko į nuolatinę dislokacijos vietą Dniepropetrovske“, - teigiama pranešime.

09 val. 40 min. Pranešama, kad Ukrainos kariškiai sustiprino apsaugą kariniame Kramatorsko oro uoste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?