E.Snowdenas teisinasi dėl dalyvavimo V.Putino televizijos šou

Besislapstantis JAV

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 18, 2014, 4:57 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:07 PM

E.Snowdenas savo straipsnyje, paskelbtame Didžiosios Britanijos dienraščio „The Guardian“, pripažino, kad jį nustebino kritika dėl sprendimo dalyvauti kasmetiniame klausimų ir atsakymų šou, per kurį V.Putinas jį pasveikino kaip savo kolegą „buvusį agentą“, išprovokuodamas juoką televizijos studijoje.

E.Snowdenas paklausė prezidento: „Norėčiau jūsų paklausti – ar Rusija periminėja, kaupia arba kaip nors analizuoja milijonų asmenų ryšius?“

V.Putinas, buvęs Sovietų Sąjungos KGB agentas, atsakė: „Pas mus galioja griežtas teisinis reguliavimas, reglamentuojanti specialiųjų tarnybų specialiąsias sekimo priemones, įskaitant pokalbių telefonu pasiklausymą, sekimą internete ir panašiai.“

„Rusijoje tai nevykdoma masiškai ir beatodairiškai“, – pridūrė jis.

E.Snowdenas, kuris tą klausimą uždavė tiesioginiu vaizdo ryšius, savo straipsnyje pažymėjo, kad V.Putinas: „Paneigė klausimo pirmąją dalį ir išsisuko (nuo atsakymo į) antrąją.“

Buvęs žvalgybos kontraktininkas, atsakingas už masinį JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) įslaptintų duomenų paviešinimą, sakė esantis nustebęs, „jog žmonės, kurie matė, kaip rizikuoju savo gyvybe, kad atskleisčiau savo šalies sekimo veiksmus, negalėjo patikėti, kad taip pat galiu be jokių slaptų motyvų kritikuoti sekimo politiką Rusijoje – šalyje, kuriai aš neprisiekiau jokios ištikimybės“.

Tačiau E.Snowdeno pasirodymą toje laidoje kritikavo netgi kai kurie jo šalininkai.

Rusija pernai rugpjūtį E.Snowdenui suteikė laikiną prieglobstį, kai šis buvęs agentas sudrebino JAV žvalgybos bendruomenę, kai nutekino didžiulį kiekį įslaptintos informacijos.

E.Snowdenas sakė tikėjęsis kai kurių neigiamų atsiliepimų dėl dalyvavimo kasmetinėje laidoje, kuri, anot jo, garsėja „minkštais“ klausimais Rusijos lyderiui.

„Tačiau man ši reta galimybė pažeisti tabu aptarinėti valstybės vykdomą sekimą prieš žiūrovus, kurie daugiausiai žiūri valstybinę žiniasklaidą, persvėrė tą riziką“, – rašė jis.

„Dar daugiau – tikėjausi, kad Putino atsakymas, kad ir koks jis būtų, suteiks galimybių rimtiems žurnalistams ir pilietinei visuomenei toliau plėtoti šią diskusiją“, – aiškino E.Snowdenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.