Iš Maskvos - kritika Kijevui ir Vašingtonui

Rusijos pasiuntinys

Maskva laiko Vašingtono poziciją vienašališka ir sako, kad ją „nuvylė“ po derybų pareikštos pastabos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Maskva laiko Vašingtono poziciją vienašališka ir sako, kad ją „nuvylė“ po derybų pareikštos pastabos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-04-18 21:28, atnaujinta 2018-02-14 13:03

„Jei kalbame apie tai, kaip Ženevos dokumentą interpretuoja dabartinė valdžia Kijeve, tai, deja, jie tai suprato neteisingai“, – Rusijos valstybinei televizijai „Rossija-24“ sakė Vladimiras Čižovas.

„Jų nuomone, tai taikytina tik rytinėms ir pietinėms provincijoms, ir tiems, kurie reikalauja federalizmo, bet netaikytina Kijevui, kur, (anot jo), viskas yra legalu, net tebesitęsianti Maidano (Nepriklausomybės aikštės) okupacija, ir šalies vakarams“, – pridūrė V.Čižovas.

Rusija penktadienį sakė esanti nusivylusi Jungtinių Valstijų vertinimu dėl tarptautinio susitarimo Ukrainos krizės sureguliavimo klausimu ir nurodė, kad Vašingtono grasinimai naujomis sankcijomis Maskvai yra „visiškai nepriimtini“.

Užsienio reikalų ministerija savo pareiškime kaltina JAV pareigūnus siekiu „pateisinti“ tai, kas vadinama Kijevo valdžios įvykdytu jėgos panaudojimu prieš protestuotojus Rytų Ukrainoje.

„Dar daugiau, kai kuriose oficialių Amerikos asmenų pareiškimuose skamba ultimatyvios gaidos, mums mėginama grasinti sankcijomis, kas visiškai nepriimtina. Susidaro įspūdis, kad sankcijų kalba vis labiau keičia normalią Vašingtono diplomatiją“, – sakoma Smolensko aikštėje (Rusijos URM būstinėje).

Rusija, Ukraina ir Vakarai ketvirtadienį netikėtai pasiekė svarbų susitarimą, kuriuo siekiama sušvelninti rimčiausią Rytų ir Vakarų santykių krizę nuo Šaltojo karo laikų, tačiau JAV prezidentas Barackas Obama įspėjo, kad neaišku, ar Maskva jo laikysis.

Susitarime numatyti konkretūs žingsniai, kaip „atkurti saugumą visiems piliečiams“, o „visos neteisėtos ginkluotos formuotės“ raginamos sudėti ginklus ir atsitraukti iš „užimtų pastatų“.

B.Obamos reakcija į Ženevos susitarimą buvo santūri: „Nepasikliausime, kol neįsitikinsime“.

„Nemanau, kad šiuo metu galime būti dėl ko nors užtikrinti. – Manau, yra galimybė, perspektyva, kad diplomatija gali deeskaluoti situaciją“, – sakė prezidentas žurnalistams.

Tuo pat metu B.Obama sakė, jog tariasi su Europos šalių lyderiais dėl griežtesnių sankcijų Maskvai, kurios bus įvestos, jei artimiausiu metu nebus akivaizdžios pažangos deeskaluojant situaciją.

Maskva laiko Vašingtono poziciją vienašališka ir sako, kad ją „nuvylė“ po derybų pareikštos pastabos.

„Kaltė dėl Ukrainos krizės ir jos aštrėjimo be jokio pagrindo verčiama Rusijai, nors Ženevoje kalbėta dalykiškai be propagandinių klišių“, – sakoma Rusijos URM komentaruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.