Iš paskendusio korėjiečių kelto iškelti pirmieji palaikai

Užlaikė nesusikalbėjimas

Narai sekmadienį pradėjo kelti palaikus iš paskendusio Pietų Korėjos kelto.<br>AP nuotr.
Narai sekmadienį pradėjo kelti palaikus iš paskendusio Pietų Korėjos kelto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 20, 2014, 11:35 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:52 PM

Pakrančių apsaugos pareigūnai sakė, kad iš trečiadienį ryte nuskendusio kelto buvo iškelta 16 lavonų – nuo gelbėjimo operacijos skausmingai pereinant prie palaikų paėmimo ir identifikavimo.

Pirmieji palaikai iš kelto vidaus buvo iškelti prokurorams paskelbus, kad žmogus, vadovavęs 6 825 t „Sewol“ tuo metu, kai jis apvirto, nežinojo to konkretaus rajono vandenų.

Patvirtintas aukų skaičius šiuo metu yra 56 žuvusieji, o dar 246 žmonės laikomi dingusiais.

Trys lavonai iš visiškai po vandeniu panirusio kelto buvo ištraukti prieš pat vidurnaktį, o dar 13 – sekmadienį ryte, sakė pakrančių apsaugos atstovas.

Užlaikė nesusikalbėjimas

Iš pokalbių su keltu išklotinės, kuri buvo išplatinta sekmadienį, aišku, kad įgulos narys nežinojo, ar evakuacija iš jau skęstančio kelto yra teisingas žingsnis. Toks sumišimas, neapsisprendimas ir nesusikalbėjimas greičiausiai kainavo 300 žmonių gyvybes.

Manoma, išklotinė padės išsiaiškinti, kodėl įvyko tokia skaudi nelaimė, nors laive ir buvo gelbėjimosi valčių. Iš pokalbių aišku, kad įgulos nariai krantui raportavo, jog keleiviai negali pasijudinti ir sėsti į valtis, kadangi laivas yra labai pasviręs. 

„Jeigu mes juos evakuosime, ar jie bus iškart išgelbėti?", - toks klausimas buvo pateiktas kranto tarnyboms iš laivo įgulos nario. Žinutė buvo išsiųsta maždaug pusvalandis po to, kai laivas jau buvo pradėjęs skęsti. Prieš tai ėjusios žinutės skelbė, kad denyje esantys žmonės negali judėti, ir kita, kurioje buvo teigiama, kad buvo "neįmanoma siųsti" instrukcijų.

Tarnybos pranešė keltui, kad patrulių valtys vietoje bus už dešimties minučių, tačiau nepaminėjo, kad kitas civilių laivas irgi teigė atplauksiąs į skendimo vietą po 10 minučių, ir priimsiąs visus besigelbėjančius.

Katastrofa - viena didžiausių

Pietų Korėjos daugiadenis keltas, kuriame buvo 462 žmonės trečiadienį nuskendo prie pietinių krantų. Per šią nelaimę dingo daugiau apie 300 žmonių, nepaisant itin aktyvios gelbėjimo operacijos, kurioje dalyvavo dešimtys laivų ir sraigtasparniai.

Dauguma iš dingusių žmonių yra vaikai, lankę vieną vidurinę mokyklą netoli sostinės Seulo. Kai kurie tėvai davė savo DNR mėginius, kad gelbėtojai galėtų atpažinti rastus kūnus. 

Jeigu išsipildys nuogąstavimai dėl tikėtino „Sewol“ katastrofos aukų skaičiaus, šis incidentas gali būti daugiausiai žmonių gyvybių pareikalavusi avarija nuo vieno prekybos centro griūties Seule 1995 metais, per kurią žuvo per 500 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.