B.Obama ruošia skaudų smūgį V.Putinui, Ukrainoje - karo nuojauta

Kentės V.Putino rėmėjai?

B.Obamos ir V.Putino priešprieša stiprėja.<br>AP nuotr. iš archyvo
B.Obamos ir V.Putino priešprieša stiprėja.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 27, 2014, 10:36 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:51 AM

Kentės V.Putino rėmėjai?

Tikimasi, kad Vašingtonas ir Briuselis jau pirmadienį paskelbs naujas asmenų pavardes ir įmones, glaudžiai susijusias su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kurioms bus taikomos baudžiamosios priemonės.

„The New York Times" rašo, kad B.Obamos administracija ruošia skaudų finansinį smūgį V.Putinui. Leidinys skelbia, kad pirmadienį paskelbtos sankcijos gali paliesti svarbiausius Rusijos prezidento rėmėjus.

Sankcijas gali pajusti Rusijos milijardieriai, kurių verslus, spėjama, kontroliuoja pats V.Putinas.

Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad yra reali galimybė, jog finansinės sankcijos gali kirsti „Rosneft" vadovui Igoriui Sečinui ir Rusijos energetikos milžinės „Gazprom“ vadovui Aleksejui Mileriui.

„The New York Times" rašo, kad V.Putinas gali valdyti nuo 40 iki 70 mlrd. dolerių turto.

Sekmadienio vakarą Lietuvos laiku Baltieji rūmai patvirtino, kad V.Putino aplinkos laukia rimtos sankcijos, kurios „turės didžiulę įtaką Rusijos ekonomikai". Daugiau detalių neatskleista.

B.Obama sukritikavo Rusiją

Kalbėdamas vizito Malaizijoje metu B.Obama teigė, kad sprendimas, ar įvesti sankcijas Rusijos ekonomikos sektoriams, priklauso nuo to, ar JAV ir jų sąjungininkėms pavyks susitarti dėl šio klausimo.

„Mūsų pozicija bus griežtesnė siekiant atbaidyti V.Putiną. Jis pamatys, kad pasaulis yra vieningas, kad JAV ir Europa yra vieningos, kad tai - ne tik JAV ir Rusijos konfliktas. Mums svarbu žengti tolesnius žingsnius pasiunčiant žinią Rusijai, kad tokia destabilizuojama veikla, vykstanti Ukrainoje, turi liautis“, - sakė B.Obama spaudos konferencijoje Malaizijoje“, - žurnalistams sakė B.Obama. 

B.Obama pabrėžė, kad Rusija „nepajudino nė piršto“, kad prorusiški separatistai Ukrainoje įgyvendintų Ženevoje sudarytą tarptautinį susitarimą dėl krizės sprendimo.

„Iš tiesų yra įrodymų, kad jie skatina neramumus Ukrainos rytuose ir pietuose“, - pabrėžė JAV prezidentas.

Baiminasi puolimo

Ukrainos naujienų portalas unian.net sekmadienį citavo admirolą Igorį Kabanenko, kuris socialinio tinklo „Facebook" paskyroje parašė, kad trys didelės rusų karių grupės, esančios prie pat Ukrainos sienų, yra pilnos karinės parengties. Admirolo nuomone, artimiausiu metu galimi du įvykių eigos variantai.

Pagal pirmąjį, pasienyje toliau bus tęsiamas jėgos demonstravimas su tikslu provokuoti, bauginti ir didinti nestabilumą padedant Rusijos specialiosioms pajėgoms. Pagal antrąjį, gali prasidėti puolimas.

„Įsiveržimas gali būti pridengtas taikdariška operacija, o jo tikslas - užimti Dnepropetrovską, Odesą ir Kijevą. Visa tai bus vykdoma kaip informacinė-psichologinė operacija, nukreipta prieš mūsų karius ir gyventojus", - dėstė nuomonę karininkas.

Donecke - televizijos užėmimas

Sekmadienį pranešta, kad prorusiški protestuotojai užgrobė Donecko radijo ir televizijos stotį. Užgrobimas įvyko be šūvių, per prorusiškų demonstrantų surengtą mitingą. 

Viena mitinge pasisakiusi moteris, kaip rašo newsru.com, pareiškė: „Mes turime savo radiją, bet mūsų neleidžia į pagrindinę televiziją. Prašau visų išsirikiuoti į koloną. Reikia visiems tenai eiti, kad jie teisingai informuotų, kas pas mus vyksta." 

Tuomet 200 ar 400 žmonių pajudėjo stoties link, užblokuodami aplinkines gatves. Protestuotojai pakeliui plėšė nuo pastatų Ukrainos valstybines vėliavas. Vieną jų - sudegino.

Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad Charkove sekmadienio vakarą iki šiol nesutaikomais priešais buvę Charkovo „Metalist" ir Dnepropetrovsko „Dnepro" futbolo sirgaliai surengė palaikymo akciją už vieningą Ukrainą. Beje, sekmadienio vakarą mieste kilus riaušėms tarp mitingo dalyvių ir separatistų, nukentėjo 14 žmonių. Aštuoni iš jų atsidūrė ligoninėje.

Ukrainos žiniasklaida skelbia gavusi žinių, kad artimiausiu metu specialiosios Rusijos pajėgos šturmuos Kramatorsko oro uostą.

J.Kerry skambino S.Lavrovui

 Sekmadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry paragino Rusiją padaryti viską, kas įmanoma, kad padėtų išlaisvinti Rytų Ukrainoje sulaikytus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojus, praneša BBC.

Pokalbio telefonu metu Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui J.Kerry taip pat pareiškė susirūpinimą dėl „provokacinių Rusijos karių veiksmų“ Ukrainos pasienyje.

JAV valstybės sekretorius taip pat „paragino Rusiją paremti ESBO ir Ukrainos vyriausybės pastangas be jokių išankstinių sąlygų išlaisvinant inspektorius ir jų vedlius ukrainiečius“.

Savo ruožtu, S.Lavrovas teigė, kad Ukraina nedelsiant privalo nutraukti karines operacijas šalies rytuose siekiant sušvelninti krizę.

Vokietija ragina vengti kelionių

Vokietijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį paskelbė pranešimą, kuriame griežtai patariama vokiečiams vengti kelionių į rytinius Ukrainos miestus dėl susidariusios įtemptos situacijos. Ministerija taip pat įspėjo, kad žurnalistai rizikuoja būti sulaikyti separatistų regione, skelbia „Reuters“.

„Šiuo metu situacija Rytų Ukrainoje yra labai įtempta, - rašoma spaudai skirtame ministerijos pranešime, kuriame įspėjama, kad ginkluoti separatistai okupuoja vis daugiau valstybinių institucijų pastatų. - Po pastarųjų įvykių daroma išvada, kad žiniasklaidos atstovams gresia rizika būti sulaikytiems separatistų pajėgų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.